Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори економ теория.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
756.22 Кб
Скачать

71 Прибуток підприємства та його види. Норма прибутку.

Бухгалтерський прибуток визначається як різниця між валовим доходом (виручкою від реалізації продукції) та бухгал­терськими (зовнішніми) витратами виробництва.

Економічний прибуток визначається як різниця між вало­вим доходом та економічними (зовнішніми і внутрішніми, з ура­хуванням нормального прибутку) витратами виробництва.

Нормальний прибуток — звичайний для галузі дохід від економічних ресурсів; мінімальний дохід, який стимулює підприємця продовжувати справу, залишаючись у певній сфері бізнесу. Оскільки нормальний прибуток є винагородою за вико­нання підприємницьких функцій, він входить до складу внут­рішніх витрат фірми.

Кінцевий фінансовий результат, який найбільше цікавить підприємця називається чистим прибутком. Чистий прибуток — прибуток, який залишається у розпорядженні підприємця після розрахунків з бюджетом за податковими та обов'язковими пла­тіжними зобов'язаннями.

Економічний прибуток — це надлишок від нормального при­бутку, що є результатом ініціативи підприємця, його вміння знайти найкраще застосування і комбінацію економічних ре­сурсів, здійснити нововведення, ризикнути. При його розрахунку можливі такі ситуації:

економічний прибуток є від'ємною величиною, що свід­чить про необхідність пошуку вигідніших шляхів застосування наявних ресурсів;

економічний прибуток є нульовим — це означає, що під­приємець отримує нормальний прибуток і альтернативне за­стосування вкладених засобів не збільшить його дохід;

економічний прибуток є додатною величиною, що засвід­чує ефективне використання ресурсів.

Виникнення економічного прибутку спонукає підприємців спрямовувати свої капітали в певну сферу суспільного вироб­ництва, що сприяє розширенню кола виробників і зниженню ринкових цін. Результатом останнього є зменшення економіч­ного прибутку, його зникнення, а відтак відплив капіталів в інші сфери бізнесової діяльності. Однак зменшення кілько­сті виробників підвищує ринкові ціни та спричиняє зростан­ня економічного прибутку і т. ін. Таким чином, коливання економічного прибутку в близькій перспективі є надійним ме­ханізмом виявлення суспільних потреб та ефективного задо­волення їх на основі підвищення продуктивності праці, запро­вадження нововведень у сферу техніки, технології та органі­зації виробництва.

Існування надлишкового прибутку на довшому відрізку часу свідчить про наявність перешкод для ефективної конкуренції виробників на певному ринку. Монопольний прибуток — при­буток фірми, яка займає монопольне становище на ринку.

Засобами вимірювання прибутку є його маса (абсолютна гро­шова величина) та норма (якісний відсотковий показник).

Маса прибутку — це абсолютний обсяг прибутку в грошо­вому вираженні.

Норма прибутку характеризує ступінь прибутковості ка­піталу і визначається як відсоткове відношення маси прибутку до всього авансованого капіталу.

де П' — норма прибутку; П — маса прибутку; К — величина аван­сованого капіталу.

Величина норми прибутку свідчить про ефективність функ­ціонування авансованого капіталу і залежить від багатьох фак­торів, що діють у сферах виробництва, обігу та розподілу, в тому числі від швидкості обороту капіталу, маси прибутку, ринко­вих цін, структури витрат, масштабу виробництва тощо.

Соціально-економічна сутність прибутку найповніше вияв­ляється в його функціях. До функцій прибутку належать:

облікова, індикативна, що характеризує прибуток як найважливіший показник, критерій ефективності господарської діяльності фірми;

розподільча, що характеризує прибуток як основне фінан­сове джерело розвитку фірм і суспільства в цілому;

стимулююча, що визначає прибуток як потужний моти­вуючий чинник, генератор економічного розвитку, здійснення інвестицій та нововведень.

Економічна роль прибутку в умовах ринку виявляється в таких рисах:

— прибуток є рушійною силою функціонування та розвитку економіки, основним спонукальним мотивом підприємницької діяльності;

— прагнення отримати прибуток сприяє ефективному роз­поділу та використанню ресурсів, упровадженню досягнень нау­ково-технічного прогресу, скороченню витрат, поліпшенню якості продукції та її споживчих властивостей;

— прибуток є джерелом розширення суспільного виробни­цтва, примноження національного багатства та задоволення по­треб суспільства, що зростають.