Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори економ теория.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
756.22 Кб
Скачать

68 Оборотн капітал

Оборо́тний капіта́л - частина виробничого капіталу, яка переносить свою вартість на знову створений продукт повністю і повертається до виробника в грошовій формі після кожного кругообігу капіталу.

За своїм економічним змістом категорія оборотного капіталу може бути визначена як сукупність оборотних фондів і фондів обігу.

Оборотні фонди — це грошовий вираз предметів праці, що знаходяться на стадії виробничих запасів і незавершеного виробництва, які беруть участь лише в одному циклі виробництва і повністю переносять свою вартість на створюваний продукт.

Другою важливою складовою оборотного капіталу є фонди обігу. Вони не беруть безпосередньої участі в процесі виробництва, а лише обслуговують його, будучи водночас результатом цього виробництва. До фондів обігу включають готову продукцію, товари, одержані векселі, дебіторську заборгованість за розрахунками та іншу поточну дебіторську заборгованість, поточні фінансові інвестиції, грошові кошти та їх еквіваленти в національній і іноземній валюті, інші оборотні активи.

Оборот капіталу, витраченого на робочу силу (Грс), має свої особливості. На відміну від інших частин оборотного капіталу вартість капіталу Грс на стадії виробництва не переноситься на продукт. Праця бере участь у створенні нової вартості, яка є складовою доданої вартості, створеної також іншими факторами виробництва — підприємцем і капіталом, і яка для кожного з власників певного фактора виробництва слугує винагородою

До оборотних — предмети праці (сировина, матеріали, па­ливо та ін.), що витрачаються повністю впродовж одного вироб­ничого циклу

69 Показники ефективн використ основн і оборотн капіталу

У зв'язку з тим, що в конкуренції з іншими підприємцями перемагає в першу чергу той, хто має виграш у часі, показники, що відображають часові характеристики функціонування капіталу, є найважливішими економічними показниками.

Наприклад, швидкість обігу капіталу розраховується як число оборотів, що здійснюються протягом року:

,

де П - число оборотів;

О - одиниця вимірювання обороту капіталу (рік);

Т - час обороту даного капіталу (у місяцях).

Оборот капіталу як показник характеризує співвідношення між обсягом реалізації і вкладеним капіталом, тобто оцінює ступінь, до якої чисті вкладені активи генерують збут:

.

Найпростішим показником даного виду є коефіцієнт оборотності оборотного капіталу, що дорівнює частці від ділення вартості реалізованої продукції (виручки від реалізації) за даний період на середній залишок оборотного капіталу за той же період.

.

Наприклад, якщо виручка від реалізації склала за рік 2000 млн. крб., А середній залишок оборотного капіталу фірми - 400 млн. руб., То коефіцієнт оборотності оборотного капіталу

.

Це означає, що за рік кожен рубль, вкладений в оборотний капітал фірми, зробив п'ять обертів.

Знаючи число оборотів, ми можемо підрахувати і показник середньої тривалості одного обороту в днях .

або в нашому прикладі

Показники оборотності мають велике значення для оцінки фінансового стану підприємства, оскільки швидкість перетворення оборотних коштів у грошову форму надає безпосередньо вплив на платоспроможність підприємства. Крім того, збільшення швидкості обороту коштів за інших рівних умовах відображає підвищення інвестиційної привабливості підприємства.

Співвідношення оборотного капіталу і суми короткострокових зобов'язань пов'язує обсяг чинного капіталу і платоспроможність підприємця. Чинний капітал - це сума перевищення оборотних фондів над короткостроковими борговими зобов'язаннями:

Для характеристики функціонування основних і оборотних фондів застосовуються також показники, що відображають ефективність їх використання.

Вони бувають двох видів.

1) Показники віддачі (фондовіддача)

Показник фондовіддачі відповідає на питання, скільки продукції випускається на одиницю вартості основного капіталу.

Наприклад, якщо обсяг виробленої продукції 927 тис. руб., А середня за період вартість основних виробничих фондів 600 тис. руб., То фондовіддача становитиме:

Фондовіддача є прямою величиною рівня використання основного капіталу. Зворотний фондовіддачі показник називається фондоємністю.

2) Показники ємності (фондомісткість)

.

Цей показник відображає потребу в основному капіталі на одиницю вартості результату.

Система цих показників варіює залежно від галузевих структур, характеру виробництва, потреб детального обліку обороту капіталу, наприклад, при аудиторському контролі.