Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори економ теория.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
756.22 Кб
Скачать

79 Податкова сист держ.

За ¬ кріплення законодавчо сукупність податків, плати ¬ жей, принципів їх побудови і способів стягування обра ¬ зует податкову систему. В основі побудови податкової системи лежать такі принципи: загальність (охоплення податками всіх суб'єктів господарювання); обов'язковість (суб'єкти господарювання зобов'язані сплачувати податки в строго встановлені терміни, несплата карається законом); равнонапряженность (стягування податків за єдиними ставши ¬ кам незалежно від суб'єкта господарювання).

80 Основні види та функт податків

Подат. служать, по-перше, головним джерелом поповнення доходів д-ва, по-друге, є одним з основних важелів впливу держави на ринкову ек-ку. Податки являють собою обов'язкові платежі, взі ¬ маєме гос-вом з юр. і фіз. осіб з метою задоволення заг-них потреб.

Податки в ек-ці виконують фіскальну та регулювання ¬ ючий функції. Перша забезпечує надходження коштів до гос-ву казну, друга полягає в тому, що можна впливати на процес заг-ного відтворення: стимулювати розвиток окремих від ¬ раслей, розширювати і скорочувати платоспроможний попит населення і т.д.

Джерело податку - це ті кошти, з яких сплачується податок (заробітна плата, прибуток і т.д.). По об'єкту оподаткування податки поділяються на прямі і кіс ¬ ються. Прямі - це податки на доходи фіз. і юр. осіб (прибутковий, податок на прибуток і т.д.) Головним серед прямих податків - податок на прибуток (дохід).

До непрямих податків відносять ті, які включаються в ціну товару або послуги. Такий податок фак ¬ тично платить споживач, але перераховується він у подат-говие органи підприємцями. Гос-во побічно стягує податок із споживача. Основні непрямі податки: податок на додану вартість (ПДВ), акцизи, мита. Податок на добав. вартість сплачують юр. особи, а також перед-ки, які здійснюють свою діяльність без освіти юр. Особи

81 Фіскальна політ держ

Фіскальна або фінансова політика держави є складовою частиною грошової політики держави. Фіскальна – це бюджетна політика, політика регулювання сукупного попиту шляхом зміни витрат з доходів бюджету. Фіскальна політика через державні витрати та доходи регулює сукупний попит з метою впливу на інфляцію, безробіття та інші економічні процеси. Основні важелі фіскального механізму – податки, державні витрати, дефіцит бюджету, державні закупівлі, соціальні витрати, державні програми в бюджеті. Автоматичний фіскальний механізм – співвідношення доходів споживання та накопичень, він здатен забезпечити відносну стабілізацію на основі циклічних коливань економічного розвитку. Фіскальна політика не може дати стабілізації економіки співвідношення попиту та пропозиції, стійкого грошового обігу, високої зайнятості, відсутності інфляції тощо без дії автоматичного фіскального механізму.

Фіскальна політика – частина грошової політики держави, бюджетна політика, яка дає можливість регулювати сукупний попит та пропозицію, впливає на грошовий обіг. По своїй економічній сутності державний бюджет – це грошові відносини, що виникають у держави з ФО та ЮО з приводу розподілу національного доходу. Бюджетне планування та балансування як важливий елемент фінансової політики держави своїм змістом відображає процес формування та використання

загальної сукупності фінансових ресурсів держави та її окремих адміністративно - територіальних одиниць.

Дві форми фіскальної політики:

- Дискреційна Ф.П., під к-ою розуміється свідоме маніпулювання податками, урядовими витратами з метою зміни реального обсягу нац. пр-ва і зайнятості, контролю над інфляцією і прискорення ек. зростання.

- Недискреційна Ф.П. - Збільшення чистого обсягу податкових надходжень, що виникає при збільшенні ЧНП і сприяє стабілізації ек-ки. Вбудована стабільність ставиться до того фактору, що чисті податкові надходження варіюють пропорційно ЧНП, слід. протягом спадів в держ. бюджет автоматично формуються дефіцит, який надає стабілізуючий вплив на ек-ку.