Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ответы ГПУ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
06.08.2019
Размер:
834.56 Кб
Скачать
  1. Господарський договір: поняття та класифікація

Основною підставою виникнення господарсько-договірних зобов'язань є господарський договір. Порядок укладання, зміни та розірвання господарських договорів визначений у главі 20 ГК.

Поняття господарського договору можна визначити виходячи із змісту ст. 180 ГК України, а саме: господарський договір є угодою його сторін, спрямованою на встановлення, зміну або припинення господарських зобов'язань, як погоджені сторонами, так і ті, що приймаються ними як обов'язкові умови договору відповідно до законодавства.

Необхідно мати на увазі, що хоча господарські договори, за загальним правилом, і укладаються відповідно до вимог, які встаноапені ЦК України, безпосереднє укладання господарських договорів повинно здійснюватись насамперед з урахуванням особливостей, передбачених ГК України, а також інших нормативно-правових актів щодо окремих видів договорів.

Господарські договори можна класифікувати за кількома критеріями.

1. За суб'єктним складом розрізняють двосторонні та багатосторонні господарські договори.

2. За способом виникнення виділяють формальні, реальні та консенсуальні господарські договори.

3. За способом оферти та визначення змісту господарського договору розрізняють:.

- договори приєднання;

- договори, зміст яких визначається сторонами під час їх укладення.

4. За змістом істотних умов господарські договори поділяють на прості й складні. Прості господарські договори містять елементи Лише одного виду договору, у той час як складні поєднують елементи двох або більше договорів.

. 5. За регулятивними функціями виділяють:

- попередні та основні господарські договори;

- генеральш та поточні господарські договори.

  1. Порядок укладання господарських договорів.

Загальний порядок укладання господарських договорів визначається ст. 181 ГК. Господарський договір за загальним правилом викладається у формі єдиного документа, підписаного сторонами та скріпленого печатками. Допускається укладання господарських договорів у спрощений спосіб, тобто шляхом обміну листами, факсограмами, телеграмами, телефонограмами тощо, а також шляхом підтвердження прийняття до виконання замовлень, якщо законом не встановлено спеціальні вимога до форми та порядку укладання даного виду договорів.

Сторони господарського договору за власним бажанням можуть обрати одну з форм: а) повну письмову форму; б) скорочену письмову форму; в) усну форму, у випадках, коли укладається угода, яка виконується під час її укладення. У передбачених законом випадках договір може бути укладений шляхом прийняття до виконання замовлення.

Проект договору може бути запропонований (оферта) будь-якою зі сторін. У разі якщо проект договору викладено як єдиний документ, він надається другій стороні у двох примірниках.

Сторона, яка одержала проект договору, у разі згоди з його умовами (акцепт) оформляє договір і повертає один примірник договору другій стороні або надсилає відповідь на лист, факсограму тощо у двадцятиденний строк після одержання договору.

За наявності заперечень щодо окремих умов договору сторона, яка одержала проект договору, складає протокол розбіжностей, про що робиться застереження у договорі, та у двадцятиденний строк надсилає другій стороні два примірники протоколу розбіжностей разом з підписаним договором.

Сторона, яка одержала протокол розбіжностей до договору, зобов'язана протягом двадцяти днів розглянути його, за цей строк вжити заходів для врегулювання розбіжностей з другою стороною та включити до договору всі прийняті пропозиції", а ті розбіжності, що залишились неврегульованими, передати в зазначений строк до суду, якщо на це є згода другої сторони.

У разі досягнення сторонами згоди щодо всіх або окремих умов, зазначених у протоколі розбіжностей, така згода повинна бути підтверджена у письмовій формі (протоколом узгодження розбіжностей, листами, телеграмами, телетайпограмами тощо).

Якщо сторона, яка одержана протокол розбіжностей щодо умов договору заснованого на державному замовленні або такого, укладення якого є обов'язковим для сторін на підставі закону, або сторона—виконавець за договором, що в установленому порядку визнаний монополістом на певному... ринку товарів (робіт, послуг), яїса одержала протокол розбіжностей, не передасть у зазначений двадцятидеіший строк до суду розбіжності, що залишилися неврегульованими, то пропозиції другої сторони вважаються прийнятими.

У разі якщо сторони не досягай згоди з усіх істотних умов господарського договору, такий договір вважається неукладеним (таким, що не відбувся).

Певні різновиди господарських договорів мають свої особливості укладання, а саме: попередніх договорів (ст. 182 ГК України), договорів, що укладаються на підставі державного замовлення (ст, 183 ГК України), договорів, що укладаються на основі вільного волевиявлення сторін, примірних і типових договорів .(ст. 184 ГК України), господарських договорів, що укладаються на біржах, ярмарках та публічних торгах (ст. 185 ГК України), організаційно-господарських договорів (ст. 186 ГК України), договорів, що укладаються за рішенням суду (ст. 187 ГК України),

Тлумачення умов договору здійснюється відповідно до правші тлумачення правочинів, передбачених у ст, 213 ЦК України.