Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ответы ГПУ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
06.08.2019
Размер:
834.56 Кб
Скачать
  1. Ліцензування та квотування зовнішньоекономічних операцій. Види ліцензій та квот.

Ліцензування і квотування зовнішньоекономічних операцій

Кабінет Міністрів України може встановлювати перелік товарів (робіт, послуг), експорт та імпорт яких здійснюються суб'єктами зовнішньоекономічної діяльності лише за наявності ліцензії.

Порядок ліцензування експортно-імпортних операцій та види ліцензій визначаються законом.

Режим квотування зовнішньоекономічних операцій запроваджується у випадках, передбачених законом, чинними міжнародними договорами України, та здійснюється шляхом обмеження загальної кількості та/або сумарної митної вартості товарів, яка може бути ввезена (вивезена) за певний період. Порядок квотування зазначених операцій та види квот визначаються законом.

інформація щодо введення режиму ліцензування або квотування публікується в офіційних виданнях у порядку, встановленому законом.

  1. Зовнішньоекономічний договір: поняття, зміст і особливості. Порядок укладання зовнішньоекономічного договору

Відповідно до статті 1 Закону України „Про зовнішньоекономічну діяльність” зовнішньоекономічний договір (контракт) - це матеріально оформлена угода двох або більше суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності та їх іноземних контрагентів, спрямована на встановлення, зміну або припинення їх взаємних прав та обов'язків у зовнішньоекономічній діяльності.

Суб'єкти, які є сторонами зовнішньоекономічного договору (контракту), мають бути здатними до укладання договору (контракту) відповідно до законів України та (або) закону місця укладання договору (контракту).

Відповідно до статті 382 ГК України суб'єкти зовнішньоекономічної діяльності мають право укладати будь-які види зовнішньоекономічних договорів (контрактів), крім тих, які прямо та у виключній формі заборонені законами України.

Зовнішньоекономічний договір (контракт) може бути визнано недійсним у судовому порядку, якщо він не відповідає вимогам законів України або міжнародних договорів України (ст. 382 ГК України).

Необхідно зазначити, що форма зовнішньоекономічної угоди визначається правом місця її укладання (ст.382 ГК України). Угода, яку укладено за кордоном, не може бути визнана недійсною внаслідок недодержання форми, якщо додержано вимог законів України.

  1. Поняття, форми та порядок державної реєстрації іноземних інвестицій.

ЗУ «Про режим іноземного інвестування». Іноземні інвестиції - цінності, що вкладаються іноземними інвесторами в об'єкти інвестиційної діяльності відповідно до законодавства України з метою отримання прибутку або досягнення соціального ефекту;

Іноземні інвестиції можуть здійснюватися у таких формах:

часткової участі у підприємствах, що створюються спільно з українськими юридичними і фізичними особами, або придбання частки діючих підприємств;

створення підприємств, що повністю належать іноземним інвесторам, філій та інших відокремлених підрозділів іноземних юридичних осіб або придбання у власність діючих підприємств повністю;

придбання не забороненого законами України нерухомого чи рухомого майна, включаючи будинки, квартири, приміщення, обладнання, транспортні засоби та інші об'єкти власності, шляхом прямого одержання майна та майнових комплексів або у вигляді акцій, облігацій та інших цінних паперів;

придбання самостійно чи за участю українських юридичних або фізичних осіб прав на користування землею та використання природних ресурсів на території України;

придбання інших майнових прав;

господарської (підприємницької) діяльності на основі угод про розподіл продукції;

в інших формах, які не заборонені законами України, в тому числі без створення юридичної особи на підставі договорів із суб'єктами господарської діяльності України.

Для реєстрації іноземної інвестиції до Міністерства фінансів України подається інформаційне повідомлення про іноземну інвестицію у двох примірниках згідно з формою, встановленою цим Положенням (додаток N 1), з проханням про державну реєстрацію іноземної інвестиції.

У разі коли іноземний інвестор претендує на одержання додаткових пільг, встановлених державною програмою заохочення іноземних інвестицій, до Міністерства фінансів України подається додаткова інформація, що підтверджує відповідність іноземної інвестиції критеріям, встановленим зазначеною програмою заохочення іноземних інвестицій.

Підтвердженням відповідності іноземної інвестиції критеріям, встановленим державною програмою заохочення іноземних інвестицій, є видача інвестиційного свідоцтва, підписаного заступником Міністра фінансів України і завіреного печаткою Міністерства фінансів України.

Розгляд документів щодо реєстрації іноземних інвестицій здійснюється Валютно-економічним управлінням Міністерства фінансів України і рішення про їх реєстрацію приймається за умови відповідності встановленим вимогам, протягом 3 робочих днів, а з питань, викладених у пункті 10 цього Положення, - керівництвом Міністерства фінансів України протягом 21 робочого дня з моменту подання іноземним інвестором відповідних документів.