Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ответы ГПУ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
06.08.2019
Размер:
834.56 Кб
Скачать
  1. Підстави господарсько-правової відповідальності.

Господарсько-правова відповідальність як юридична відповідальність ґрунтується на правовій: підставах. Першу групу підстав становлять нормативні підстави, тобто ті норми права, які встановлюють відповідальність суб'єктів господарських відносин (глава 24 ГК України, розділ VI Закону України «Про зовнішньоекономічну' діяльність» та ін.). Ще однією підставою є правопорушення, тобто протиправна поведінка суб'єкта (юридико-факгична підстава). Вона складається з таких елементів:

- протиправне діяння порушника (порушення норм господарського права, умов господарського договору тощо);

- спричинення збитків потерпілому;

- наявність причинного зв'язку між протиправною поведінкою порушника та сгфичштеними потерпілому збитками;

- вина правопорушника.

  1. Поняття та види санкцій в господарському праві.

Господарсько-правові санкції - це заходи впливу на правопорушника у сфері господарювання, у результаті застосування яких для нього настають несприятливі економічні та/або правові наслідки.

Наявність в економічній сфері різних видів господарських правопорушень зумовлює існування таких видів господарсько-правових санкцій:

1) відшкодування правопорушником збитків особі, чиї права чи законні інтереси були порушені;

2) штрафні санкції;

3) оперативно-господарські санїшїї;

4) адміністрагивно-господарські санкції.

Штрафні санкції-т господарські саншіїу вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання аоо неналежного виконання господарського зобов'язання.

За порушення господарських зобов'язань до суб'єктів господарювання та інших учасників господарських відносин можуть застосовуватись оперативно-господарські санкції - заходи оперативного впливу на правопорушника з метою припинення або попередження повторення порушень зобов'язання, що використовуються самими сторонами зобов'язання в односторонньому порідку.

До суб'єкта, який порушив господарське зобов'язання, можуть оути застосовані лише ті оперативно-господарські санкції, які передбачені договором.

За порушення встановлених законодавчими актами правил здійснення господарської діяльності до суб'єктів господарювання можуть бути застосовані уповноваженими органами державної влади або органами місцевого самоврядування адміністратиено-господарські санкції, тобто заходи організаційно-правового або майнового характеру, спрямовані на припинення правопорушення суб'єкта господарювання та ліквідацію його наслідків.

Під час вивчення цієї теми студенти мають з'ясувати, які санкції належать до адміністративно-господарських.

  1. Форми та види господарсько-правової відповідальності.

Види господарсько-правової відповідальності розрізняють залежно від видів господарських правопорушень і санкцій, встановлених за ці правопорушення. За цим критерієм у теорії господарського права розрізняють: 1) відшкодування збитків; 2) штрафні санкції; 3) оперативно-господарські санкції; 4) конфіскація; 5) господарсько-адміністративні штрафи; 6) планово-госпрозрахункові (оціночні) санкції; 7) господарсько-організаційні санкції.

У ГК України законодавець закріпив лише чотири форми господарсько-правової відповідальності, назвавши їх видами господарсько-правових санкцій: відшкодування збитків, штрафні санкції, оперативно-господарські санкції, адміністративно-господарські санкції.