Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiyi_Kuryepina.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
1.12 Mб
Скачать
  1. 2. Основні вимоги чинного законодавства до організації, розміщення виробництва та створення нормативних умов праці.

Розміщення території підприємства. Згідно вимог СН 245-71 «Санита-рные нормы проектирования промышленних предприятий» та ДСН 173-96 «Державні санітарні правила планування та забудови населених пунктів» про-мислові підприємства розміщують на території населених пунктів у спеціально виділених промислових районах або за межами населених пунктів на деякій відстані від них, в залежності від викиду шкідливих речовин.

Між підприємством та житловим районом створюється санітарно-за­хисна зона, тобто територія між місцями виділення в атмосферу вироб­ничих шкідли-востей та житловими чи громадськими будівлями, ширина якої залежить від кла-су підприємств, виробництв і об'єктів.

Санітарними нормами встановлено п'ять класів підприємств, вироб­ництв і об'єктів в залежності від потужності підприємства, умов техноло­гічного про-цесу, характеру та кількості викидів в навколишнє середови­ще шкідливих ре-човин та речовин, що мають неприємний запах, чи шкід­ливих фізичних впли-вів, а також з урахуванням передбачуваних заходів щодо зменшення їх неспри-ятливого впливу на довкілля.

Таблиця. Ширина санітарно – захисної зони підприємств, виробництв, об`єктів.

Клас виробництва.

I

II

III

IV

V

Ширина зони.

1000

500

300

100

50

До першого класу відносяться потужні виробництва, пов'яза­ні із виплав-кою чавуну, сталі, кольорових металів та ливарні виробництва.

До другого класу відносяться менш потужні металургійні та ливарні ви-робництва, вироб­ництво свинцевих акумуляторів.

До третього класу відносяться малопотужні металур­гійні та ливарні ви-робництва, виробництва кабелю, пластмас, будівельних матеріалів.

До четвертого класу відносяться виробництва металообробної промис-лово­сті та приладів електротехнічної промисловості.

До п'ятого класу відносять­ся виробництва приладів для електротехнічної промисловості, будівельних матеріалів, стиснених та зріджених продуктів роз-ділення повітря.

У межах санітарно-захисної зони дозволяється розміщувати менш шкід-ливі промислові підприємства, пожежні депо, санітарно-побутові підприємст-ва, гаражі, склади та інше. Територія санітарно-захисної зони має бути упоряд-кована та озеленена.

Промислові підприємства, що виділяють виробничі шкідливості (гази, дим, кіптяву, пил, неприємні запахи, шум), не дозволяється роз­міщувати по відношенню до житлового району з навітряного боку для вітрів переважного напрямку.

Планування території підприємств. Генеральні плани промислових під­приємств розробляються у відповідності до санітарно-гігієнічних вимог та ви-мог безпеки праці і пожежної безпеки. При цьому враховуються такі чин­ники як природне провітрювання та освітлення. Площадка промислового підприєм-ства повинна мати відносно рівну поверхню і нахил до 0,002% для стоку по-верхневих вод.

За функціональним призначенням площадка підприємства розділяється на зони:

  1. Перед заводську - за межами огорожі чи умовної межі підприємства.

  2. Виробничу.

  3. Підсобну.

  4. Складську.

Забудова промислової площадки може бути суцільною або окремо розмі­щеними будівлями, одно- або багатоповерховими. Забороняється суцільна за-будова із замкненим внутрішнім двором, бо в цьому випадку погіршується провітрювання та натуральне освітлення будівель.

Санітарні розриви між будівлями, що освітлюються через віконні прорі­зи, приймаються не менше найбільшої висоти до верху карнизу будівель, що розміщені напроти.

Виробничі та складські приміщення можуть мати будь-яку форму та роз­міри, зумовлені виробничими вимогами, але, виходячи з санітарно-гігієніч­них умов (освітлення, вентиляція), найбільш доцільні будівлі, що мають форму прямокутника. Конструкція виробничих будівель, число поверхів та площа обумовлюються технологічними процесами, категорією вибухо-пожежонебез-пеки, наявністю шкідливих та небезпечних факторів.

Центральних вхід на територію підприємства слід передбачати з боку ос-новного підходу чи під'їзду працівників. Територія підприємства повинна мати впорядковані пішохідні доріжки (тротуари) від центрального та додат­кових прохідних пунктів до всіх будівель і споруд. До будівель і споруд по усій їх довжині має передбачатись під'їзд пожежних автомобілів. До будівель передба-чається підвід мереж електроенергії, водопостачання та каналізації.

Територія підприємства має бути озеленена, площа цих ділянок повинна складати не менше 10% площі підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]