Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiyi_Kuryepina.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
1.12 Mб
Скачать

2. Гігієнічне нормування шкідливих речовин.

Належно від ступеня токсичності, фізико-хімічних властивостей, шляхів проникнення в організм, санітарні норми встановлюють гранично допустимі концентрації (ГДК) шкідливих речовин у повітрі робочої зони ви-робничих приміщень, перевищення яких неприпустиме.

Гранично допустимимою концентрацією (ГДК, мг/м3) шкідливої ре-човини в повітрі робочої зони вважається така концентрація пилив, дія якої на людину в разі її щоденної регламентованої трива­лості не приз-водить до зниження працездатності чи захворюван­ня и період трудової діяльності та у наступний період життя, а та­кож не справляє нега-тивного впливу на здоров'я нащадків.

Робо­чою зоною вважається простір заввишки 2 м над рівнем під-логи або робочої площини, на якій розташовані місця постійного або тимчасового перебування працюючих.

Робоче місце це місце постійного або тимчасового перебування пра-цюючого в процесі трудової діяльності.

Постійне робоче місце це місце, на якому працюючий знаходиться по-над 50 % робочого часу або більше 2-х годин безперервно. Якщо при цьому робота здійснюється в різних пунктах робочої зони, то вся ця зона вважаєть-ся постійним робочим місцем.

Непостійне робоче місце це місце, на якому працюючий знаходиться менше 50 % робочого часу або менше 2-х годин безперервно.

«Гігієнічна класифікація праці за показниками шкідливості та небез-печності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості тру-дового процесу» визначає величини гранично допустимих концентрацій шкідливої речовини для:

1. Робочих місць - визначається гранично допустима кон­центрація в робо-чій зоні - ГДКрз.

2. Атмо­сфери повітря населеного пункту.

ГДКр.з. - це максимальна концентрація, що при щоденній (крім вихід-них днів) роботі у продовження 8 год чи при іншій тривалості, але не більш 41 год у тиждень, протягом усього стажу (25 років) не може викликати захворювань чи відхилень стану здоров'я, що виявля­ються сучасними мето-дами досліджень у процесі роботи чи у віддале­ний період життя сучасного і наступних поколінь.

Залежно від особливостей дії на організм шкідливих речовин для них встановлюються ГДКр.з. двох типів:

- максимальна разова ГДКр.з.м.р.

- середньозмінна ГДКр.з.с.з.

Гігієнічне нормування вимагає, щоб фактична концентрація забрудню-ючої речовини не перевищувала ГДК (Сфакт < 1).

ГДКр.з.м.р. це найвище регламентоване значення концентрації речовини у повітрі робочої зони для будь-якого 15 - хвилинного (30 - хвилинного для аерозолів речовин переважно фіброгенної дії) відрізку часу робочої зміни. Дія речовини на працюючих у концентрації, що дорівнює ГДКр.з.м.р., не повин-на повторюватись протягом робочої зміни більш ніж 4 рази з інтервалами не менше 1 години.

ГДКр.з.с.з. це регламентоване значення концентрації шкідливої речовини у повітрі робочої зони для відрізку часу, що дорівнює 75 % робочої зміни, але не більш ніж 8 годин, за умов дотримання ГДКр.з.м.р.

Ступінь шкідливості умов праці встановлюється згідно «Гігієнічної класифікації праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу», за максимальними концентраціями шкідливих речовин, за середньозмінними (при наявно-сті ГДКс.з. та відповідній тривалості робочої зміни).

Для робочої зони виробничих приміщень встановлюються оптимальні та допустимі мікрокліматичні умови з урахуванням важкості виконуваної роботи та періоду року.

Розмежування робіт за важкістю на основі загальних енерговитрат організму це категорія робіт. Згідно ДСН 3.3.6.042-99 «Санітарні норми мікроклімату виробничих приміщень» розмежування робіт за важкістю на основі загальних енерговитрат організму здійснюється за категоріями:

  1. Категорія І - легкі фізичні роботи. Охоплюють види діяльності, при яких витрата енергії дорівнює:

- категорія Іа - 105 - 140 Вт, (90 – 120 ккал/год). Роботи, що викону-ються сидячи і не потребують фізичного напруження.

- категорія Іб - 141 - 175 Вт, (121 - 150 ккал/год). Роботи, що викону-ються сидячи, стоячи або пов'язані з ходінням та супроводжуються деяким фізичним напруженням.

2. Категорія ІІ - фізичні роботи середньої важкості. Охоплюють види діяльності, при яких витрата енергії дорівнює:

- категорія ІІа - 176 - 232 Вт, (151- 200 ккал/год). Роботи, пов'язані з ходінням, переміщенням дрібних (до 1 кг) виробів або предметів в поло-женні стоячи або сидячи і потребують певного фізичного напруження.

- категорія ІІб - 233 - 290 Вт, (201 – 250 ккал/год). Роботи, що вико-нуються стоячи, пов'язані з ходінням, переміщенням невеликих (до 10 кг) вантажів та супроводжуються помірним фізичним напруженням.

3. Категорія ІІІ - важкі фізичні роботи. Охоплюють види діяльності, при яких витрати енергії становлять 291 - 349 Вт, (251 – 300 ккал/год.). Роботи, пов'язані з постійним переміщенням, перенесенням значних (понад 10 кг) вантажів, які потребують великих фізичних зусиль.

При одночасному виконанні в робочій зоні робіт різної категорії важ-кості рівні показників мікроклімату повинні встановлюватись з урахуванням найбільш чисельної групи працівників.

На стан виробничого мікро­клімату впливає період року: холодний та теплий.

Холодний період року - період року, який характеризується середньо-добовою температурою зовнішнього повітря, що дорівнює +10 оС і нижче.

Теплий період року - період року, який характеризується середньодо-бовою температурою зовнішнього середовища вище +10 оС.

У виробничих умовах часто має місце комбінована дія шкідливих речовин. У більшості випадків при одночасній наявності у повітрі робочої зони декількох шкідливих речовин їх дія сумується (адитивна дія). Однак, коли дія однієї речовини підсилюється дією іншої (потенцююча дія), чи діє комбінований ефект (антагоністична дія), якість повітря буде відповідати нормативним умовам за умови, що:

С1 /ГДК1 + С2 /ГДК2 + С3 /ГДК3 + Сn /ГДКn < 1.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]