Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
P3-4 Kriminalistika.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
1.96 Mб
Скачать

Тема 14. Тактика огляду місця події

Огляд місця події: поняття, суть, ціл,і зміст та завдання Підготовка до огляду місця події. Тактичні прийоми огляду місця події. Типові матеріальні джерела інформації під час огляду місця події на відкритій місцевості, у помешканні. Прийоми аналізу обстановки місця події для одержання інформації щодо події (місця, часу і механізму вчинення) злочину і злочинця

Поєднання огляду місця події з організаційними та оперативно-розшуковими заходами. Організація слідчо-оперативної групи та її завдання. Дії учасників слідчо-оперативної групи, керівна роль слідчого. Взаємодія учасників огляду як чинник, що визначає його ефективність.

Фіксація процесу і результатів огляду місця події. Оцінка результатів огляду місця події. Використання результатів огляду місця події для подальшого розслідування.

Первинний зовнішній огляд трупа на місці його виявлення. Тактика огляду трупа в залежності від встановлення або невстановлення особистості загиблого. Питання, що вирішуються шляхом огляду трупа. Роль спеціаліста – судового медика під час огляду трупа. Ексгумація трупа.

Основні і допоможні способи фіксації результатів огляду. Оцінка і використання одержаних в ході огляду даних для розкриття і розслідування злочинів.

Процесуальні особливості огляду місця події як слідчої дії. Основні стадії і етапи огляду місця події. Підготовчий (до виїзду та прибуття на місце). Робочий (оглядовий, статичний та динамічний методи). Заключний етап. Методи огляду і дослідження обстановки місця події. Додатковий та повторний огляд місця події. Коло учасників огляду місця події. Діяльність на місці події слідчо-оперативної групи. Взаємодія в її складі слідчого з оперативними працівниками, спеціалістами, співробітниками різних служб органів внутрішніх справ. Поєднання огляду місця події з оперативно-розшуковими заходами і іншими слідчими діями.

Вивчення і попереднє дослідження слідів і інших речових доказів безпосередньо на місці події, перевірка за криміналістичними обліками. Використання отриманих результатів для розшуку злочинців по гарячих слідах.

Поняття негативних обставин і їх значення для викриття інсценування злочинів.

Зовнішній огляд трупа на місці його виявлення. Питання, що вирішуються оглядом. Роль спеціаліста - судово-медичного експерта (лікаря) під час огляду трупа. Тактика огляду в залежності від того, встановлена чи не встановлена особа покійного. Ексгумація трупа.

Огляд приміщень та ділянок місцевості, які не є місцем події, але пов’язані зі злочином. Фіксація ходу і результатів огляду місця події.

Загальні тактичні положення огляду. Залучення спеціалістів до участі в огляді. Використання сучасних техніко-криміналістичних засобів.

Тема 15. Тактика затримання і взяття під варту. Тактика зняття інформації з каналів зв’язку і накладання арешту на кореспонденцію

Поняття і сутність затримання особи, підозрюваної (обвинуваченої, засудженої) у вчиненні злочину, його процесуальні підстави у світлі конституційних гарантій недоторканості особи. Різновиди і значення затримання для встановлення фактичних обставин злочину.

Тактика затримання підозрюваного (обвинуваченого). Підготовка до затримання. Питання організаційно-тактичного забезпечення затримання та безпеки його учасників: вивчення особи, що підлягає затриманню, та місця затримання; складання плану затримання, комплектування слідчо-оперативної групи, інструктаж, керівництво нею. Підготовка технічних засобів. Допоміжна документація під час планування.

Тактичні прийоми затримання з попередньою підготовкою в приміщенні (житловому, службовому), громадських місцях, на відкритій місцевості, в лісі, в горах, у транспортних засобах. Особливості тактики затримання озброєного злочинця, групи осіб одночасно (озброєних та без зброї). Оперативно-тактичні операції по затриманню небезпечних злочинців. Поєднання затримання з іншими слідчими діями та оперативно-розшуковими заходами. Використання допомоги громадськості і засобів масової інформації при підготовці та здійсненні затримання. Правила застосування зброї та спеціальних технічних засобів щодо особи, яку затримують. Особливості конвоювання затриманих. Тактичні прийоми затримання без попередньої підготовки. Фіксація процесу та результатів затримання.

Поняття, види і завдання зняття інформації з каналів зв’язку. Правові засади і умови зняття інформації з каналів зв’язку у світлі конституційних гарантій недоторканності особистого життя громадян. Етичні і психологічні основи зняття інформації з каналів зв’язку.

Підготовка і технологія прослуховування телефонних та інших переговорів. Використання технічних засобів звукозапису під час зняття інформації з каналів зв’язку.

Особливості тактики огляду і відтворення фонограми переговорів, фіксації їхнього ходу і результатів. Фіксація результатів звукозапису та відтворення фонограми телефонних та інших переговорів.

Оцінка і використання результатів зняття інформації з каналів зв’язку у розкритті і розслідуванні злочинів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]