Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
P3-4 Kriminalistika.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
1.96 Mб
Скачать

Тема 34. Розслідування злочинів у сфері господарської діяльності. Методика розслідування контрабанди

Криміналістична характеристика контрабанди товарів. Джерела первісної інформації про контрабанду, її оцінка та прийняття рішення щодо порушення кримінальної справи. Обставини, що підлягають встановленню і доказуванню у справах про контрабанду.

Типові слідчі ситуації початкового етапу розслідування контрабанди та відповідний ним алгоритм початкових слідчих дій, організаційних і оперативно-розшукових заходів. Особливості тактики проведення початкових слідчих дій: огляду місця події, контрабандного товару та документів, освідування, допиту підозрюваного і свідків, обшуку і виїмки, призначення експертизи та ін.

Слідчі версії та планування подальшого розслідування контрабанди.

Особливості організації взаємодії органів дізнання Держмитслужби України зі СБУ та іншими правоохоронними органами України і зарубіжжя під час дізнання у справах про контрабанду. Використання даних оперативно-розшукової діяльності органів СБУ. Можливості використання під час розслідування контрабанди криміналістичних обліків МВС, СБУ, інших правоохоронних відомств України та Інтерполу.

Особливості розслідування контрабанди, учиненої у торговому обігу, з обманним використанням документів або засобів митної ідентифікації, кольорових, рідкоземельних і радіоактивних металів; нафти і нафтопродуктів; наркотичних засобів, психотропних, отруйних і сильнодіючих речовин; вогнепальної зброї, боєприпасів і вибухових речовин, стратегічно важливих сировинних товарів, історичних та культурних цінностей; дорогоцінного каміння, автомашин і т. ін.

Відомчий контроль та прокурорський нагляд за діяльністю митних органів і СБУ по обліку і розгляду матеріалів із ознаками контрабанди.

Тема 35. Методика розслідування виготовлення і збуту підроблених грошей і цінних паперів (фальшивомонетництво)

Криміналістична класифікація і характеристика злочинів у сфері господарської діяльності: фальшивомонетництва (ст. 199), контрабанди товарів (ст. 201), фіктивного підприємництва (ст. 205), відмивання “брудних” коштів (ст. 209), ухилень від сплати податків (ст. 212). Роль МВС та інших правоохоронних органів України у боротьбі з господарськими злочинами.

Розслідування виготовлення або збуту підроблених грошей та цінних паперів (фальшивомонетництва). Джерела первісної інформації про фальшивомонетництво, її оцінка та прийняття рішення щодо порушення кримінальної справи. Обставини, що підлягають доказуванню під час розслідування фальшивомонетництва.

Типові слідчі ситуації у справах про фальшивомонетництво та відповідний ним алгоритм початкових слідчих дій, організаційних і оперативно-розшукових заходів. Особливості тактики огляду речових доказів (грошей, цінних паперів і засобів їхнього виготовлення), призначення криміналістичної та інших експертиз, допиту свідків. Роль цих слідчих дій у установленні винуватих і обставин злочину. Взаємодія підрозділів МВС під час розслідування фальшивомонетництва. Використання в цих цілях криміналістичних обліків і АБД, допомоги громадськості та засобів масової інформації.

Типові версії і планування розслідування справ про фальшивомонетництво. Подальші слідчі дії: затримання і допит підозрюваного і обвинуваченого; обшук; пред’явлення для впізнання; призначення експертиз; слідчий експеримент.

Виявлення під час розслідування причин і умов, що сприяли фальшивомонетництву, та вживання заходів щодо запобігання йому.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]