Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Товарознавство та експертиза в митній справі (в...rtf
Скачиваний:
11
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
1.19 Mб
Скачать

4.4. Порядок проведения митної' експертизи

Митна експертиза є основним способом виявлення неякісної продукції та неврахованих вантажів. Порядок проведения митної ек­спертизи був установлений ще за давніх часів, але й дотепер зали-шається досить дієвим. Він може змінюватися залежно від характеру вантажу, однак основа завжди залишається постійною.

Загальний порядок проведения митної експертизи можна оха-рактеризувати наступним чином:

  • спочатку митники здійснюють перевірку документації. Пере-віряється стан документації, повнота інформації, виконується пере-вірка на предмет підробки та фальсифікації. Перевіряються сертифі-кати походження товару, сертифікати виробника;

  • потім продукція ідентифікується, визначаються відповідні коди за товарною номенклатурою зовнішньоекономічної діяльності. Враховується, в якому стані партія товару надійшла на митний кон­троль. Якщо партія товару є збірною, це має бути відображено в до-кументації. Визначається кількість товару, вона повинна повністю збігатися з наданою супровідною документацією.

Кожен вантаж має власні реквізити, які треба перевірити, вони зазначаються також у супровідних накладних. Деякі товари також потребують перевірки сертифікатів якості, проведения сертифікації.

80

Л. А. Чурсіна, О.М. Вербицький, СО. Калінський

iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

У разі потреби проводиться ветеринарний, карантинний, сані-тарний, фітосанітарний, екологічний або гомологічний контроль. Визначаються товари, пропуск яких на теріторію держави забороне-ний або обмежений.

Додатково може бути проведений пошук неврахованого ванта-жу. Відома величезна кількість випадків, коли в Украшу ввозилися невраховані товари. У результаті не сплачуються митні збори, що впливає на економіку країни, а також не проводиться необхідна пе-ревірка, що може створити загрозу здоров'ю населения.

Після проведения всіх етапів митного контролю й експертизи та одержання дозволу на пропуск товару на транспортному докуме­нт! ставиться відповідна відмітка (штамп «випуск дозволено») і ми-тний контроль завершується.

4.5. Порядок здійснення приймальної експертизи одержуваної партіїтоварів за кількістю та якістю, а також за станом упаковки й маркування

Після надходження продукції на митний термінал або склад за­явника незалежнии експерт може за дорученням заявника провести експертизу її відповідності контракту (договору) за кількістю і/або якістю, а також за станом упаковки й маркування.

Під час подання заявки заявник надає такі документи (або їх копи):

  • контракт (договір) між покупцем і постачальником на по­ставку товарів;

  • паспорт виробу (або опис виробу), технічні умови;

  • товаротранспортні накладні;

  • рахунок-фактуру;

  • пакувальні листи;

81

Товарознавство та експертиза в митній справі

iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

  • сертифікат (посвідчення) якості або протоколы випробувань, чи інший документ, що підтверджує якість;

  • вантажну митну декларацію.

Дійсність документів, пред'явлених заявником, може підтверджуватися експертом. За рішенням експерта окремі доку­менты можуть надаватися під час роботи.

Після одержання необхідних документів та ознакомления з ними експерт проводить зовнішній огляд тари поданого для експер-тизи товару, звертаючи увагу на її цілісність, наявність ушкоджень або слідів розкриття, правильність маркування, особливо наявність попереджувальних знаків, якщо товар потребує обережного пово-дження. Стан тари й виявлені на ній дефекта (стан пломб, замків, дужок тощо) повинні бути докладно зафіксовані експертом в акті.

Експертиза якості товару здійснюється експертом як органо-лептичним методом, так і за результатами лабораторних випробу­вань, а визначення кількості товару - шляхом суцільного або вибіркового шдрахунку, промірювання чи зважування. Вибіркова перевірка товару за кількістю може проводитися тільки у випадках, передбачених контрактом (договором), або за бажанням заявника. Для товарів, вага яких залежить від вологості, визначати кількість без установления фактичної вологості неприпустимо.

Перевірка кількості штучного товару здійснюється тільки в тих випадках, коли товар пред'являється експертові в оригінальній упа-ковці. Перевіряти кількість товару, пред'явленого в розпакованому вигляді, забороняється.

За результатами експертизи складається акт експертизи.

Якщо під час приймальної експертизи одержуваної партії товарів проводилися випробування зразків товару, то заявник крім акта експертизи одержує й протоколи розкриттів.

82

Л. А. Чурсіна, О.М. Вербицький, СО. Калінський

iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii