Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Товарознавство та експертиза в митній справі (в...rtf
Скачиваний:
11
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
1.19 Mб
Скачать

4.6. Ідентифікація товарів під час митного контролю

Ідентифікація товару під час митного контролю складається з таких етапів:

  • розгляд та аналіз документів на товар;

  • зовнішній огляд та органолептичні дослідження;

  • випробування (аналіз) проб і зразків.

Склад і зміст робочих етапів під час ідентифікації товару визначає експерт. Якщо для ідентифікації експертові достатньо аналізу документів, зовнішнього огляду й органолептичних досліджень, то випробування (аналізи) можна не проводите.

Для ідентифікації товару заявник повинен надати такі доку­мента (або їхні копії):

  • контракт (договір) на поставку товарів;

  • рахунок-фактуру;

  • товаросупровідні документа;

  • код ТНЗЕД (чи УКТЗЕД).

Поряд із зазначеними документами (або їхніми копіями) експерт мае право вимагати надання інших документів, необхідних для проведения робіт з ідентифікації товару.

За підсумками ідентифікації визначається належність товару до класифікаційного угруповання товарної номенклатури зовнішньоекономічної діяльності (код ТНЗЕД) або відповідність експортованого товару товарові, зазначеному в контракті (договорі), товаросупровідних та інших документах.

Під час зовнішнього огляду й органолептичних досліджень перевіряються як стан і зовнішні характеристики самої продукції, так і упаковка (тара) та маркування (товарні знаки, зазначення країни-виробника тощо).

83

Товарознавство та експертиза в митній справі

iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

Якщо необхідно визначити хімічний склад і фізико-механічні характеристики невідомої сировини, речовини чи матеріалу або ви-никають сумніви в їхньому походженні, експерт проводить їх ви-пробування в спеціальних акредитованих для цього лабораторіях.

За результатами проведеної роботи оформлюється експертний висновок.

В експертному висновку наводяться результати зовнішнього огляду, органолептичних досліджень (якщо вони проводилися) і ви-пробувань (аналізів) (якщо вони проводилися) та висновок про належність продукції до товарної номенклатури, обумовленої в контракті (договорі) із зазначенням коду ТНЗЕД.

Якщо в процесі робіт з ідентифікації товару проводилися ви-пробування зразків товару, то крім експертного висновку заявник одержує й протоколи випробувань. При цьому в експертному вис­новку вказуються номери й дата протоколів випробувань, а також зазначається, ким вони видані.

4.7. Мито як податок на зовнішньоекономічну діяльність та види мита

Відповідно до ст. 6 Закону України «Про внесения змін до дек-ретів Кабінету Міністрів України з питань митного регулювання» від 28 січня 1994 р.: «Мито - це державний податок на товари та ін-ші предмета, які переміщуються через митний кордон України» [15].

Мито як податок та види мита встановлюються тільки законом. Мито треба розглядати як обов'язковий внесок, платіж, плату, що доручено збирати митним органам під час ввезення (пересилання) товару на митну територію чи вивезення товару з митної територи

84