Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Товарознавство та експертиза в митній справі (в...rtf
Скачиваний:
11
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
1.19 Mб
Скачать

1.2. Визначення митної' політики України

Відповідно до Закону України «Про митну справу в Україні» й Митного кодексу України (МК) зі змінами та доповненнями 1992 -1997 pp. (ст. 1) митною справою є порядок переміщення через мит-ний кордон України товарів та інших предметів, митне регулюван-ня, пов'язане зі встановленням мит і митних зборів, процедури мит­ного контролю та інші засоби впровадження в життя митної політи-ки[1,3].

За визначенням ст. 1 МК, митна політика є складовою митної справи. Однак необхідно навести докладний перелік всіх її елемен-тів [3].

Структура митної справи, якщо назвати всі елементи, вигляда-ла б неоднорідною та складною:

  • митна політика;

  • порядок переміщення через митний кордон товарів і транс­портних засобів;

  • митні режими;

  • митно-тарифне регулювання;

  • митні платежі;

17

Товарознавство та експертиза в митній справі

iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

  • митне оформления;

  • митний контроль;

  • митна статистика;

  • визначення поняття контрабанди та проведения дізнання;

  • порушення митних правил і відповідальність за них;

  • ведения справ про порушення митних правил;

  • розгляд (судовий) справ про порушення митних правил.

В окремий блок треба виділити також і міжнародні відносини в галузі митної справи.

Усі ці блоки разом і становлять митну справу. Вони різні, але їх об'єднує спрямованість на захист внутрішньо- і зовнішньоеконо-мічних інтересів України та реалізація у вигляді вирішення завдань, що покладені на митні органи, і становить митну справу.

Таким чином, митну політику в цілому можна визначити як си­стему політико-правових, економічних, організаційних та інших широкомасштабних заходів, спрямованих на реалізацію й захист внутрішньо- і зовнішньоекономічних інтересів держави з метою ак­тивного та цілеспрямованого здійснення політичних і соціально-економічних перетворень в умовах формування ринкової економіки й відповідних ринкових суспільних відносин.

Згідно зі ст. 2 Закону «Про митну справу в Україні» та ст. 2 і 3 Митного кодексу (МК) держава закршила за собою право здійснювати митну політику на своїй території самостійно [1,3].

Митна політика є серцевиною митної справи, всі складники якої призначені для вдосконалення та ефективної реалізації цієї по-літики.

Основними засобами здійснення митної політики є встанов-лення митного режиму переміщення товарів і транспортних засобів через митний кордон, застосування митних тарифів, митних податків та інших платежів.

18

Л. А. Чурсіна, О.М. Вербицький, СО. Калінський

iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

1.3. Завдання та принципи митної' справи

Виходячи з головної мети митної справи та митної політики, основними завданнями митної справи є:

  • створення законних умов для ефективної діяльності митних та інших державних органів зі здійснення митної справи і її вдоско-налення;

  • забезпечення оптимально!', науково обгрунтованої організації митної системи, яка разом з іншими державно-виконавчими органа­ми забезпечує реалізацію митної політики, у тому числі в напрямку розвитку демократичних засад митної системи та справи;

  • створення надійних умов для забезпечення законних прав і свобод громадян та організацій в процесі виконання митними орга­нами своїх службових обов'язків;

  • забезпечення захисту економічних інтересів України (захист українського ринку та національного товаровиробника).

При визначенні принципів митної справи треба виходити з по­ложения, що важливі якісні характеристики митної політики завжди тісно пов'язані з принципами регулювання зовнішньої торговельної діяльності держави. Митна політика повинна сприяти забезпеченню економічної безпеки України. При цьому під економічною безпекою слід розуміти такий стан економіки держави, який гарантує достат-ній рівень соціального й політичного існування та прогресивний ро­звиток держави, незалежність її політичних інтересів від можливих зовнішніх і внутрішніх економічних факторів та загроз. Розвиток митної справи як важливого державного інструменту зовнішньої економіки й забезпечення економічної безпеки держави визначаєть-ся метою та завданнями економічної стратеги держави по відношен-ню до кожної окремої країни чи групи держав.

19

Товарознавство та експертиза в митній справі

iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

На визначення принципів митної справи впливають основні принципи зовнішньоторговельної політики держави:

  • зовнішньоторговельна діяльність - складова зовнішньої полі-тики України;

  • поєднання системи державного регулювання зовнішньотор-говельної діяльності та контролю за її здійсненням;

  • єдність митної території України;

  • рівність та недискримінація учасників зовнішньоторговельної діяльності;

- захист державою законних прав та інтересів учасників зовнішньоторговельної діяльності;

- неприпустимість безпідставного втручання держави в особі її органів у зовнішньоторговельну діяльність юридичних осіб і заподі- яння їм шкоди. Мета, завдання та принципи зовнішньоторговельної політики держави втілюються в митній справі у вигляді реалізації протекціоністської митної політики або політики вільної торгівлі.

Протекціоністська митна політика спрямована на створення умов, які сприяють розвитку національної економіки шляхом захис-ту її від іноземних конкурентів. Протекціонізм передбачає встанов-лення великих рівнів митних платежів на товари, що імпортуються, обмеження чи повну заборону на ввезення в країну окремих товарів, транспортних засобів, створення сприятливих умов для експорту вітчизняних товарів: фінансування галузей господарства та вироб-ників товарів, що експортуються, надання державної субсидії таким суб'єктам господарської діяльності тощо. Політика протекціонізму залежить від реального стану економіки держави. Зокрема, високий рівень розвитку економіки України в 1991 р. зумовив необхідність визначення високих ставок мита на товари, що ввозилися з найбільш розвинутих країн. На даний час перелік таких країн значно збільшився, враховуючи реальний стан економіки України. Тому

20

Л. А. Чурсіна, О.М. Вербицький, СО. Калінський

iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

обсяг Митного тарифу Укра'ши в 1998 р. становив до 600 сторінок порівняно зі 100 сторінками у 1992 p. Тепер українських виробників треба захищати від великої кількості іноземних виробників-конкурентів.

Політика вільної торгівлі сприяє покращенню умов імпорту іноземних товарів на внутрішній ринок країни. Як правило, вони або звільняються від мита, або митні платежі є мінімальними.

Під час розгляду мети, завдань та принципів митної справи треба виходити з головного положения - митна справа є монополією держави. Це означає, що держава має виключне право вибирати митну політику по відношенню до іншої держави та коригувати її відповідно до своїх інтересів.