Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка страх (03).doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
3.9 Mб
Скачать
  1. Контрольні запитання

Які причини появи та основні економічні ознаки перестрахування?

На яких принципах базується перестрахування?

  1. Чому перестрахування називають вторинним перерозподілом ризику?

  2. У чому полягає різниця між співстрахуванням і перестрахуванням?

  3. Як класифікуються перестрахувальні відносини, що таке форма, вид і підвид перестрахування?

6.Чим непропорційне перестрахування відрізняється від пропорційного?

  1. Яка різниця між договорами: факультативного і облігаторного перестрахування? Факультативного і факультативно-облігаторно­го перестрахування?

  2. У чому полягає призначення та які особливості факультативного перестрахування?

  3. У чому полягає призначення та які особливості облігаторного перестрахування?

10. Як розподіляються зобов'язання страховика та перестраховика при пропорційному перестрахуванні?

11. Які види непропорційного перестрахування застосовуються в практиці перестрахування? У чому полягають особливості їх застосування?

Заняття 11

Тема: «Доходи, витрати та прибуток страховика»

2 Години

План

1.

1. Запитання для дискусії

1. У чому полягають основні принципи організації фінансів страхо­вика?

  1. Як впливають відрахування у страхові резерви та оцінка частки перестраховиків в них на фінансовий результат діяльності страхової компанії?

  2. Якими економічними причинами пояснюється необхідність формування страховою компанією страхових резервів?

  3. Чим викликана необхідність поділу отриманої премії на зароблену та незароблену? У чому полягає різниця між ними?

  4. Яка ціль і дозволені законодавством напрямки інвестування стра­хових резервів?

  5. Яку роль відіграє інвестиційна діяльність в життєдіяльності страховика? Чи можливо та доцільно ведення виключно страхової діяльності?

  6. Які особливості має інвестиційна діяльність страховика порівняно з іншими суб'єктами господарювання?

8. Яким умовам повинні задовольняти активи, що приймаються в покриття страхових резервів - диверсифікацію, безпечність, прибутковість, ліквідність.

9. За якими напрямами і згідно з чиїми рішеннями використовується прибуток страховиків?

10. Чому оподаткування страхових операцій не може здійснюватися на загальних засадах?

2. 3Адачі для самостійного вирішення

Задача 1. Визначіть резерв заявлених, але не врегульованих збитків на звітну дату, якщо відомо, що сума заявлених за звітний період збитків — 710 тис. грн., величина страхових виплат - 150 тис. грн., а неурегульовані претензії за попередні періоди - 78 тис. грн.

Задача 2. Страхова компанія, яка отримала в установленому порядку ліцензію на проведення обов'язкового страхування ци­вільної відповідальності за ядерну шкоду, має такі дані з зазначе­ного виду страхування:

  • зароблені страхової платежі у звітному періоді — 1,247 млн. грн.;

  • величина резерву катастроф на початок звітного періоду – 1,112 млн. грн.;

• сума коштів повернених з резерву катастроф - 57 тис. грн. Визначіть величину резерву катастроф на кінець звітного періоду, якщо норматив відрахувань до нього встановлений на мінімально можливому рівні.

Задача 3. Визначіть фактичний рівень збитковості за авіаційним страхуванням, якщо страхова компанія у звітному періоді має такі показники:

• фактичні виплати за страховими випадками — 1 млн. 10 тис. грн.;

  • зароблена страхова премія — 1,755 млн. грн.;

  • частка перестраховика у страхових виплатах - 17,5%;

  • величина резерву заявлених, але не виплачених збитків на початок та кінець звітного періоду складає відповідно 94,0 та 57,0 тис. грн.;

  • частка перестраховика у резерві заявлених, але не виплаче­них збитків на початок і кінець звітного періоду складає відповідно 10,1% та 12,5%;

  • величина резервів збитків, які виникли, але не заявлені на початок та кінець звітного періоду складає, відповідно 12,0 та 13,0 тис. грн., серед яких частка перестраховика в резерві, відповідно 20,4 та 15,6%.

Задача 4. Визначіть сукупний розмір податку на прибуток страховика, який укладає договори страхування, інші, ніж страхування життя, за перший квартал поточного року, виходячи з наступних даних:

• сума страхових платежів — 783 тис. грн.;

• дохід від продажу автомобіля компанії — 27 тис. грн.;

  • дохід від продажу офісної техніки — 13 тис. грн.;

  • витрати на оформлення документів при продажу автомобіля — 1,9 тис. грн.

Задача 5. Страхова компанія у звітному році отримала такі суми страхових премій за договорами страхування: в 1 кварталі — 52 тис. грн., у 2 кварталі - 31,75 тис. грн., у 3 кварталі — 24,55 тис. грн., у 4 кварталі — 33,87 тис. грн. Визначіть величину резерву незароблених премій і суму зароблених премій на 31 березня; 30 черв­ня; 30 вересня; 31 грудня.

Задача 6. Частину страхових резервів на страхування життя (1,211 млн. грн.) компанія має намір розмістити у цінних паперах. Зокрема, обрано такі категорії активів:

• акції та облігації українських емітентів;

  • акції, облігації іноземних емітентів та цінні папери інозем­них держав;

  • облігації місцевих позик;

  • іпотечні сертифікати.

Визначіть, який максимальний обсяг вкладень може здійсни­ти страхова компанія у кожний вид цінних паперів, якщо загальна величина страхових резервів на страхування життя 3,875 млн. грн.

Задача 7. Надходження страхових премій у 1 кварталі - 375тис. грн., у 2 кварталі — 115 тис. грн., у 3 кварталі — 405 тис. грн.., у 4 кварталі — 212 тис. грн. Резерв незароблених премій на поча­ток та кінець звітного періоду складає відповідно 1,715 млн. грн. та 1,1 млн. грн. Страхові премії, передані перестраховикам — 314 тис. грн., частка перестраховика у резерві незароблених премій на початок та кінець звітного періоду відповідно складає 54 тис. грн. та 21,5 тис. грн. Визначіть резерв збитків, які виникли, але не заявлені методом фіксованого відсотку за умови що фахова ком­панія надає послуги з ризикового страхування.

Задача 8. Визначіть резерв незароблених премій на 1 травня за двома договорами методом «рго гаtа tеmрогіs». Строк дії дого­вору страхування наземного транспорту - з 10 січня по 11 жовтня поточного року, а страхова премія — 25 тис. грн. Строк дії догово­ру страхування майна юридичної особи — з 1 квітня по 2 грудня поточного року, а страхова премія за даним договором — 63 тис. грн. Винагорода, яка виплачена за укладання першого договору, — 5 тис. грн., другого — 12 тис. грн. Відрахування на фінансування превентивних заходів за кожним договором — 3 тис. грн.

Задача 9. Фактичний рівень збитковості за майновим страхуванням складає 0,70, а середньо очікуваний — 0,53. Резерв коливань збитковості на початок звітного періоду – 24,6 тис. грн. Визначіть резерв коливань збитковості, якщо зароблена страхова премія у звітному періоді – 1,298 млн. грн.

Задача 10. Протягом звітного періоду страхова компанія отримала:

• суми страхових платежів за договорами страхування – 584,6 тис. грн;

• частки від страхових сум, сплачені перестраховиками - 70,8 тис. грн.;

  • суму доходу від депозитного вкладу в банк — 24,7 тис, грн.:

  • повернені суми технічних резервів — 21,0 тис. грн.;

  • дохід від акцій - 5,7 тис. грн.;

  • повернені суми з централізованих резервних фондів - 8,4 тис. грн.

Визначіть дохід від страхової, інвестиційної та фінансової діяльностей.

Задача 11. Сума заявлених у зв'язку зі страховими випадка­ми претензій за звітний період склала 2,75 млн. грн. Величина страхових виплат — 2,9 млн. грн., неврегульовані претензії за попередні періоди - 205 тис. грн. Визначіть резерв заявлених, але не врегульованих збитків.

Задача 12. Базова страхова премія за підгрупами договорів, які відносяться до страхування товарів на складі, складає за ми­нулий рік:

  • у 1 кварталі – 120 тис. грн.;

  • у 2 кварталі – 300 тис. грн.;

  • у 3 кварталі — 220 тис. грн.;

  • у 4 кварталі - 450 тис. грн.

Визначіть резерв незароблених премій на 1 січня методом «1/8», якщо договори страхування укладені строком на 1 рік.

Задача 13. Зароблена у звітному періоді страхова премія з майнового страхування складає 1,7 млн. грн. Величина резерву збитків, які виникли, але не заявлені на початок та кінець звітного періо­ду відповідно, 54,0 та 72,0 тис. грн. Фактичні виплати за страховими випадками – 755 тис. грн. Визначіть фактичну збитковість за майновим страхуванням, якщо величина резерву заявлених, але не виплачених збитків на початок та кінець звітного періоду склала відповідно 44,0 та 71,5 тис. грн.

Задача 14. Визначіть резерв незароблених премій на 1 жовтня по двох договорах методом «1/365». Строк дії договору страху­вання майна юридичної особи - з 1 березня по 1 грудня поточно­го року, страхова премія за даним договором складає 320 тис. грн. Строк дії договору добро вільного страхування фінансового ри­зику непогашення кредиту — з 1 травня по 1 грудня. Страхова премія за даним договором страхування склала 8 тис. грн. Винаго­рода, яка виплачена за укладання першого договору, - 3,7 тис. грн., другого — 1,2 тис. грн. Відрахування на фінансування превентив­них заходів за першим договором — 2,2 тис. грн., за другим — 0,2 тис. грн.

Задача 15. Страхова компанія розмістила страхові резерви зі страхування життя у таких категоріях активів, як акції, емітовані комерційним банком, у сумі 270 тис. грн. та банківські вклади, розміщені у цьому ж банку. Загальна величина страхових резервів -5415 тис. грн. Визначіть максимальну величину коштів страхо­вих резервів, яка може бути розміщена на банківських вкладах комерційного банку.

Задача 16. Визначіть величину податків і доходів від страхової діяльності компанії зі страхування життя, якщо:

  • надходження страхових платежів за договорами страхування життя, укладеними на термін 10 років і більше — 350 тис. грн.;

  • виплата викупних сум за договорами, укладеними на термін 10 років і більше, але припинених до 10 років їх дії, — 9 тис. грн., серед яких величина сплачених внесків за припиненими догово­рами — 8 тис. грн.

Задача 17. У звітному періоді величина заробленої страхової премії зі страхування вантажів складає 1,235 млн. грн. Резерв заявлених, але не виплачених збитків на початок та кінець звітного періоду (за вирахуванням частки перестраховика) складає відпо­відно 70,6 та 21,8 тис. грн. Величина резерву збитків, які виник­ли, але не заявлені на початок та кінець звітного періоду (за ви­рахуванням частки перестраховика) складає відповідно 20,4 та 35,7 тис. грн. Визначіть показник фактичного рівня збитковості у звітному періоді, якщо фактичні виплати за страховими випад­ками — 634,6 тис. грн.

Задача 18.

Визначіть:

  1. суму резерву незароблених премій (методом «плаваючих кварталів») на початок 4 кварталу;

  2. частку перестраховиків у резерві незароблених премій у грн. та у відсотках.

Вихідні дані наведені в таблиці.

Період

1 квартал

2 квартал

3 квартал

4 квартал

Страхові платежі, тис. грн..

568,0

1239,0

2178,0

3985,0

Частка страхових платежів, належних перестраховикам, тис. грн.

284,0

541,0

939,0

-

- серед яких перестраховикам – нерезидентам, тис. грн.

148,4

24,4

74,4

-

Задача 19. Величина заробленої страхової премії зі страху­вання вантажів склала 1,022 млн. грн., а фактичні виплати за стра­ховими випадками — 615 тис. грн. Величина резерву заявлених, але не виплачених збитків на початок та кінець звітного періоду, складає відповідно 24,5 та 50,6 тис. грн. Величина резервів збитків, які виникли, але не заявлені на початок та кінець звітного періоду складає відповідно 31,4 та 71,8 тис. грн. Перевищення фактич­ного рівня збитковості над середньоочікуваним дорівнює 0,25. Визначіть резерв коливань збитковості, якщо його величина на початок звітного періоду - 1,255 млн. грн.

Задача 20. Страховик минулого року уклав договори страхування вантажів строком на 1 рік. Базова страхова премія склала у березні - 200 тис. грн., у вересні - 250 тис. грн., у листопаді – 400 тис. грн. Визначіть резерв незароблених премій на 1 січня ме­тодом «1/24».

Задача 21. Страховою компанією укладено договір страху­вання майна бюджетної установи. Договір набуває чинності 1 квітня та припиняє свою дію у 2400 годин 29 вересня. Страхова сума - 2,5 млн. грн., страховий тариф — 2%. Винагорода агенту за укладання договору — 7%, відрахування в резерв запобіжних за­ходів — 1,5%. Визначіть резерв незароблених премій на 1 червня за даним договором страхування методом «1/365».

Задача 22. Величина страхових резервів зі страхування життя дорівнює 34,75 млн. грн. Страхова компанія при розміщенні коштів страхових резервів повинна дотримуватися принципів без­печності, прибутковості, ліквідності та диверсифікованості. Для представлення коштів страхових резервів обрано такі категорії активів, як грошові кошти на поточних рахунках; банківські вкла­ди (депозити); цінні папери, що емітуються державою. Визначіть, який максимальний обсяг вкладень може здійснити страхова ком­панія у кожний з перелічених активів.

Задача 23. Технічні резерви страховика в сумі 3,16 млн. грн. можуть бути представлені такими категоріями активів, як банківські вклади, акції українських емітентів, цінні папери, що емітуються державою, банківські метали, цінні папери, емітовані Державною іпотечною установою. Визначіть максимально мож­ливі розміри вкладень технічних резервів у наведених вище кате­горіях активів.

Задача 24. Визначіть резерв коливань збитковості за транспортним страхуванням, якщо страхова компанія у звітному періоді має такі дані:

• надходження страхової премії в розмірі 984 тис. грн, серед яких частка перестраховика 8%;

• величина резерву незаробленої премії (за вирахуванням частки перестраховика) на початок та кінець звітного періоду скла­дає відповідно 1,012 млн. та 886 тис. грн.;

  • резерв коливань збитковості на початок звітного періоду - 455,4 тис. грн.;

  • перевищення фактичного рівня збитковості над очікува­ним —0, 12.

Задача 25. Базова страхова премія за договорами страхування пасажирів від нещасних випадків на транспорті, які укладені у минулому році строком на 1 рік складає:

  • у лютому - 150 тис. грн.;

  • в червні - 270 тис. грн.;

  • в листопаді – 175 тис. грн.

Визначіть резерв незароблених премій на 1 січня методом 1/24.

Задача 26. На початок року (звітного періоду) резерв незароблених премій складає 1,121 млн. грн., частка перестраховика в якому 10,8%. Протягом року надійшло страхових премій в сумі 1,57 тис. грн., у тому числі премії передані перестраховикам у роз­мірі 11%. Резерв незароблених премій на кінець звітного періоду - 1,517 млн. грн. Визначіть суму зароблених страхових премій ком­панією, яка надає послуги із укладання договорів ризикового стра­хування, якщо частка перестраховика у резерві незаробленої премії на кінець звітного періоду визначена у розмірі 14%.

Задача 27. Страхові платежі страхової компанії, яка надає послуги з видів страхування, інших, ніж страхування життя складають 3,9853 тис. грн., а частки страхових платежів, що на­лежать перестраховикам - 1,4538 тис. грн. Виплати страхових сум і страхових відшкодувань - 392 тис. грн., а відрахування у централізовані страхові резервні фонди - 25,4 тис. грн. Виз­начіть валовий дохід та податок на прибуток від страхової діяль­ності.

Задача 28. Визначіть фактичний рівень збитковості за ме­дичним страхуванням, якщо страхова компанія у звітному пері­оді має такі дані:

  • фактичні виплати склали 956 тис. грн.;

  • величина резерву заявлених, але не виплачених збитків (за вирахуванням частки перестраховика) на початок та кінець звітного періоду складає відповідно 24,7 та 31,8 тис. грн.;

  • величина резерву збитків, які виникли, але не заявлені (за вирахуванням частки перестраховика) на початок та кінець звітного періоду складає відповідно 11,4 та 13,4 тис. грн..;

  • величина резерву незароблених премій (за вирахуванням частки перестраховика) на початок та кінець звітного періоду складає відповідно 1,015 та 1,436 млн. грн.;

  • страхові премії, що надійшли у звітному періоді – 874 тис. грн., серед яких частка страхових премій, передана перестраховикам — 152 тис. грн.

Задача 29. Розрахуйте резерв незароблених премій методом 1/365 на звітну дату. Вихідні дані для розрахунку наведені в таб­лиці.

Договори

страхування

Базова стра­хова премія,

грн..

Строк дії договору, в

днях

Число днів з моменту чинності договору на звітну дату

А

40000

365

272

Б

16000

365

241

В

26300

306

199

Г

16000

214

158

Д

130500

214

159

Є

22500

184

152

Ж

87000

184

141

3

38300

245

130

І

47900

183

110

К

87000

365

67

Л

56600

365

49

М

15000

91

29

Н

52200

242

25

Задача 30. Величина технічних резервів страхової компанії складає 1,57 млн. грн., в тому числі резерв заявлених, але не виплачених збитків - 50,4 тис. грн. Визначіть максимальну вели­чину технічних резервів, які можуть бути представлені активами таких категорій, як:

  1. грошові кошти на поточних рахунках;

  1. банківські вклади (депозити) та валютні вкладення згідно з валютою страхування, в тому числі в одному банку;

  2. інвестиції в економіку України, у тому числі в окремий об'єкт інвестування.

Задача 31. Зароблені страхові платежі страховою компанією, яка надає послуги із ринкового страхування — 1,8944 млн. грн., частки страхових виплат, сплачені перестраховиками — 55,9 грн., витрати на проведення страхування та інші витрати, що відносяться до собівартості – 1,0493 грн, повернуті суми з централізованих страхових резервних фондів - 0,4 грн, виплати страхо­вих сум і страхових відшкодувань - 392,1 грн, відрахування у технічні резерви, інші, ніж резерв незароблених премій — 32,0 грн, повернуті суми технічних резервів, інших, ніж резерв незароблених премій - 51,3 грн.; відрахування в централізовані страхові ре­зервні фонди – 25,4 грн. Визначіть прибуток від страхової діяль­ності.

Задача 32. Сума заявлених у зв'язку зі страховими випадка­ми претензій за січень склала 150 тис. грн., за лютий - 110 тис. грн. Неврегульовані претензії за періоди, що передують звітному, -25тис.грн. Величина страхових виплат протягом двох місяців - 34 тис. грн. Визначіть резерв заявлених, але не врегульованих збитків на 1 квітня поточного року, якщо у березні зафіксовано два страхові випадки: за першим визначена сума збитку у розмірі 31 тис. грн., а за другим - розмір збитку не встановлений (страхо­ва сума за договором - 12тис.грн). Страхових виплат у березні не було.

Задача 33. Величина технічних резервів страхової компанії складає 5,275 млн. грн. Резерви розмішені відповідно до прин­ципів ліквідності, прибутковості, безпечності та диверсифікованості. Визначіть максимальну величину резервів, які можуть бути представлені активами таких категорій, як:

1) нерухоме майно, у тому числі вкладення в один об'єкт нерухомого майна;

2) цінні папери, що емітуються державою;

3) іпотечні сертифікати, в тому числі одного емітента.

До активів яких категорій, із вищенаведених, можуть застосовуватися можливі відхилення від нормативних значень.

Задача 34. Страхова компанія, яка надає послуги з ризикового страхування, має у звітному році дохід від страхової діяльності у розмірі 502,8 тис. грн. Оподатковуваний дохід від розміщення тимчасово вільних коштів — 547,9 тис. грн., а від інших операцій -1,0675 млн. грн. Визначіть загальну суму податкових платежів, які повинна сплатити страхова компанія.

Задача 35. Надходження страхових премій у звітному періоді з обов'язкового страхування цивільної відповідальності за ядер­ну шкоду - 1,294 млн. грн., у тому числі страхові премії передані перестраховикам - 1,1 млн. грн. Резерв незароблених премій на початок звітного періоду - 99,6 тис. грн., серед яких частка перестраховика — 24,9 тис. грн. Резерв незаробленої премії на кінець звітного періоду - 246,5 тис. грн. у тому числі частка перестраховика — 38,6 тис. грн. Визначіть величину резерву катастроф на кінець звітного періоду, якщо на його початок він становив 195 тис. грн., а норматив відрахувань до цього резерву визначений страховиком у розмірі 92%.

Задача 36. Сума заявлених у зв'язку із страховими випадка­ми претензій за січень склала 150 тис. грн., за лютий - 110 тис. грн. Неврегульовані претензії за періоди, що передують звітному - 25 тис. грн. Величина страхових виплат на протязі двох місяців — 34 тис. грн. Визначіть резерв заявлених, але не врегульованих збитків на 1 квітня поточного року, якщо у березні зафіксовано 2 страхові випадки: за першим — визначена сума збитку у розмірі 31 тис. грн, а за другим - розмір збитку не визначений {страхова сума за договором - 12 тис. грн.). Страхових виплат у березні не було.

Задача 37. Величина страхових резервів зі страхування життя дорівнює 34,750 млн. грн. Страхова компанія при розміщенні коштів страхових резервів повинна дотримуватися принципів безпечності, прибутковості, ліквідності та диверсифікованості. Для представлення коштів страхових резервів обрано такі категорії активів як грошові кошти на поточних рахунках; банківські вкла­ди (депозити); цінні папери, що емітуються державою. Визначіть, який максимальний обсяг вкладень може здійснити страхова ком­панія у перелічені активи.