Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 - Новітня історія України 1914 - 1939.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
12.76 Mб
Скачать

Політика більшовиків у Києві

  • 26 січня (8 лютого) 1917 – більшовики захопили Київ, ЦР перебралася до Житомира.

  1. Червоний терор

  2. Радянізація

  3. Реквізиції, конфіскації і контрибуції

  4. Скасовували попередні органи влади, призначали своїх комісарів. Місцеві ради, що виникли раніше, розпускались або підпорядковувались новоствореним ревкомам і військревкомам.

  5. Створювали революційні комітети.

  6. Створення нової арміїЧервоного козацтва

  7. Почали створювати народні суди, робітничі і селянські трибунали.

  8. Російський уряд повністю перебрав на себе фінансове господарство України.

  9. МіліціяЧервона гвардія

  10. Націоналізація і одержавлення промисловості (акціонерні товариства «Продамет» і «Продвугілля»)

  11. Селяни стали самовільно захоплювати землю. Радянська влада намагалась нав’язати селянству створення колективного артільного господарства, але селяни відстоювали індивідуальне господарювання.

  12. Вивезення до Росії українського хліба.

  13. Наприкінці січня 1918 - 5 регіональних республік: Центральна в Києві, Донецько-Криворізька, Таврійська, Одеська і Донська. В основу їх формування закладався не національно-державний, а економічний принцип державного будівництва.

  14. Березень 1918 - II Всеукраїнський з’їзд рад в Катеринославі, затвердив резолюцію про заборону виокремлення з України будь-яких областей. Після цього регіональні «республіки» перестали існувати

Вибори до Українських національних установчих зборів

  • На поч. 1918 р. – вибори до Українських національних установчих зборів. У Києві, Черкасах, Херсоні та інших містах на вибори прийшло менше третини громадян. В окремих районах, у зв’язку з війною радянської Росії проти України, вибори взагалі не проводились.

  • Недовіра людей до кандидатів у депутати

  • Значна кількість лідерів партій (Грушевський, Галаган, Христюк, Винниченко) звинувачували українське населення в інертності. Водночас політична активність на селі була вищою. Селяни ще не втратили довіри до політичних партій та громадських діячів.

  • Найбільшу підтримку серед населення мали українські есери і селянські спілки. Друге місце – більшовики, дала – партії національних меншин.

Терміни й поняття

Генера́льний секретаріа́т — виконавчий орган, уряд, сформований Українською Центральною Радою.

Автономізація Радянських республік — спроба перетворення формально незалежних радянських республік, які виникли після 1917року, на автономні республіки Російської Федерації

Універса́ли Украї́нської Центра́льної Ра́ди — грамоти-прокламації, що їх видавав український парламент для широкого загалу, як гетьмани козацької доби. Українська Центральна Рада (УЦР) видала 4 Універсали, які визначили етапи української держави — від автономної до самостійної.

Н ародний секретаріат — виконавчий орган Тимчасового ЦВК Рад України. Сформований у Харкові 17(30 грудня1917 року російськими і місцевими більшовиками як український радянський уряд на противагу до Української Центральної Ради та Генерального секретаріату УЦР—УНР.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]