Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 - Новітня історія України 1914 - 1939.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
12.76 Mб
Скачать

Створення Центральної Ради

  • 4 (17) березня 1917 р. – з ініціативи український самостійників і тупівців (за автономію) була створена в Києві Українська Центральна Рада. До неї увійшли УСДРП, УПСР, УПСФ, студентські спілки, військові організації, представники духовенства і творчої інтелігенції.

  • 7 (20) березня 1917 р. головою УЦР було обрано Грушевського.

  • 9 (22) березня 1917 р. – відозва УЦР «До українського народу». «Народе український! Впали вікові пута. Прийшла воля всьому пригніченому людові, всім поневоленим націям Росії. Настав час і твоєї волі й пробудження до нового, вільного, творчого життя після більш як 200-літнього сну. Уперше, український тридцятимільйонний народе, Ти будеш мати змогу сам за себе сказати, хто ти і як хочеш жити, як окрема нація. З цього часу в дружній сім’ї вільних народів могутньою рукою зачнеш собі сам кращу долю кувати. … Ми закликаємо спокійно, але рішуче домагатися від нового уряду всіх прав, які Тобі природно належать і які ти повинен мати, Великий Народе, сам хазяїн на Українській землі… Народе український! Селяни, робітники, солдати, громадяни, духовенство і вся українська інтелігенція! Додержуйтесь спокою, не дозволяйте собі ніяких вчинків, що руйнують лад у житті, але разом, щиро й уперто беріться до роботи: до гуртування в політичні товариства, культурні й економічні спілки, складайте гроші на Український Національний Фонд і вибирайте своїх Українських людей на всі місця, організуйтесь

  • УЦР дотримувалася «Національна справа перш за все, соціальна – потім»

  • Український народ підтримував ЦР.

  • Склад - Винниченко, Єфремов, Мартос, Петрлюра, Стешенко, Христюк, очолив Грушевський,

Українізація армії ( цим займалися самостійники):

  1. Березень, 1917 – з ініціативи Міхновського було проведено перші збори українських старшин і солдатів київського гарнізону, де проголосили створення Української військової ради. Вона сформувала український клуб ім. Павла Полуботка та Український військовий організаційний комітет.

  2. У квітні 1917 відбулися військові збори у Києві, Тернополі, Харкові, Катеринославі. Вони супроводжувалися маніфестації під національними прапорами.

  3. У квітні 1917 в Одесі виникла військова рада, яка згодом створила Одеський український військовий кіш.

  4. Національний рух охопив військові частини Західного фронту. Так утворилась Українська фронтова рада на чолі з Петлюрою.

  5. Сер. квітня 1917 - полк ім. Б. Хмельницького (Міхновський), перша українізована військова частина

  6. Вільне козацтво – добровільні військово-поліцейські формування для захисту української державності та охорони правопорядку.

  • Перший кіш виник у квітні 1917 р. у Звенигородському повіті на Київщині.

  • Коші мали налічувати не менше 20 осіб старших 18 років, список яких затверджувався місцевою адміністративною владою.

  • Умови прийому були досить жорсткими (іспит на знання статуту й інструкцій, урочиста присяга, рекомендація 3 членів товариства). Ніяку плату козаки не одержували.

  • Основний підрозділ – сотня. Сотні об’єднувалися в курені, крені – в полки, а полки цілої округи утворювали кіш.

  • Такі формування очолювала виборна старшина. Сотенна старшина складалася з 5 осіб: сотника, писаря, скарбника, хорунжого і бібліотекаря.

  • Сотня мала свій прапор, канцелярію та бібліотеку.

  • Курінну старшину обирали волосні сотні, полкову – повітові курені, а кошову – окружні полки.

  • Вищим органом товариства були загальні збори.

  • Козацтво брало активну участь у громадському житті (журнали, брошури, газети, організовували лекції, читання, концерти, вистави військово-патріотичні та спортивні заходи).

  • Почесним отаманом став Грушевський, головою військових формувань - Скоропадський, а наказним отаманом – Полтавець-Остряниця.

  1. кв., 1917 - українізація Чорноморського флоту

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]