Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
z_ekzamen_ek_teor_ya.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
809.47 Кб
Скачать

21. Попит і його детермінанти.

Ринок – одна із форм товарних відносин. Це безпосередня взаємодія попиту і пропозиції, основним інструментом домовленості виступає ринкова ціна.

Основою попиту завжди вважають потреби, це є платоспроможна потреба. В основі попиту лежать суб’єктивні і об’єктивні чинники. До суб’єктивних чинників, які впливають на попит відносимо всі чинники, які формують потреби людини, це наявність нагальних незабезпечених потреб людини, це необхідність виконати якусь роботу. До об’єктивних чинників можна віднести: платоспроможність споживача; загальна економічна ситуація в державі, на ринку (доступність, обмеженість фінансовою системи). Чим нижча ціна, тим більший попит і навпаки – закон попиту.

До нецінових факторів (детермінантів) попиту можна віднести наступні:

  • доходи споживачів;

  • місткість ринку;

  • ціни і доступність споріднених товарів (товарів-субститутів);

  • ціни і доступність доповнюючих товарів (товарів-комплементів);

  • смаки і уподобання;

  • сподівання щодо майбутніх економічних умов;

  • особливі фактори (погода і т. ін.).

Попит може бути індивідуальним і сукупним (на макроекономічному рівні), може бути ринковим. Попит можна оцінювати в фізичному виразі або в грошовому виразі.

Еластичність попиту – це відношення зміни відсотку попиту до зміни відсотку пропозиції.

Е. попиту = зміна відсотку попиту до зміни відсотку ціни.

Якщо: 0 < |Ed|< 1 — попит нееластичний; |Ed| =1 — попит з одиничною еластичністю; 1 <|Ed|< — попит еластичний.

Коли попит збільшується, а ціна змінюється не так як попит – абсолютна еластичність.

Еластичність менша за одиницю має назву нееластичний попит: Еп < 1.

22. Пропозиція та її детермінанти.

Пропозицією є загальна кількість благ, яку продавець готовий представити на продаж. Має детермінанти: цінові і нецінові. Пропозиція також буває індивідуальною, ринковою (на конкретному ринку), сукупною (загальна готовність всіх національних учасників ринку виставляти свої товари на продаж). Залежність величини пропозиції від ціни називається законом пропозиції, ця залежність є прямопропорційною. Кількість учасників ринку також впливає на пропозицію. Якщо на ринку домінують одна або кілька монополій, то вони можуть змінювати кількість товару на свій розсуд. Очікування виробників як неціновий фактор пропозиції. Закон пропозиції – це постійно повторюваний причинно-наслідковий зв’язок між ціною і пропозицією.

Еластичність пропозиції дорівнює відношенню зміни відсотку пропозиції до зміни відсотку ціни. Нееластичність пропозиції: Епр. < 1.

!!!Навести власні приклади щодо ЕЛАСТИЧНОСТІ попиту і пропозиції.

23. Рівноважна ціна.

Ринкова рівновага є ситуація на ринку, коли обсяг попиту відповідає обсягу пропозиції. Характеризується ринкова рівновага ціною ринкової рівноваги і рівноважним обсягом продукції. Принцип ринкового саморівноваги полягає в тому, що зміна попиту або пропозиції на ринку призводить до встановлення нової ціни ринкової рівноваги і нового рівноважного обсягу продукції.

Ціна – це грошовий вираз вартості (трудова теорія вартості). Ціна – це певна кількість грошей, яку споживач хоче і може заплатити за товар. Функції ціни:

  1. облікова – це через ціну здійснюється облік витрат виробництва, необхідних для виготовлення товару або ціна завжди має відповідати витратам виробництва, але виробник має включати в ціну витрати і прибуток.

  2. розподільна – ціна є інструментом розподілу частини доходів;

  3. стимулююча – ціна стимулює до використання досягнень науково-технічного прогресу, тобто до залучення новітніх технологій до процесу виробництва;

  4. орієнтуюча – ціна регулює виробництво щодо сприйняття у змінах смаків споживачів.

Фактори, що впливають на зміни ціни:

  1. рівень затрат на виготовлення товару. Чим вищий рівень затрат тим вища ціна. Ціна = витрати+прибуток;

  2. взаємодія між продавцями і покупцями або між попитом і пропозицією:

  • пропозиція зростає, а попит падає – ціна зменшується (наприклад перевиробництво);

  • пропозиція падає, а попит збільшується – ціна збільшується (дефіцит товарів).

На перетині кривих попиту і пропозиції, тобто точка А встановлюється рівноважна ціна – це збіг інтересів як споживача так і виробника.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]