Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
z_ekzamen_ek_teor_ya.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
809.47 Кб
Скачать

31. Необхідність та форми роздержавлення економіки.

Роздержавлення — це процес перетворення державної власності в інші недержавні форми — приватні, змішані, акціонерні і колективні, тобто вилучення в держави певних засобів і передача їх у приватну власність. Але це не виключає, що держава може мати свою власність, проводити економічну, соціальну і технічну політику, займаючись, насамперед, підприємницькою діяльністю в змішаних, акціонерних товариствах, фірмах і володіти контрольним пакетом акцій.

Під роздержавленням маємо на увазі загальний процес переходу від тоталітарної державної економіки до економіки змішаної, багатоукладної. Цей процес пов'язаний з денаціоналізацією, приватизацією, демонополізацією, демократизацією економіки, а також зі складовими частинами цього процесу: орендою, комерціалізацією, корпоратизацією і персоніфікацією власності.

Демонополізація — комплекс заходів, що здійснюються державою з метою зниження рівня монополізації ринків. Метою демонополізації є посилення конкуренції.

Комерціалізація — перетворення структурних підрозділів державних підприємств або об'єднань у самостійні підприємства з правами юридичної особи, розрахунковим рахунком, з державною реєстрацією як самостійних суб'єктів підприємницької діяльності.

Корпоратизація (акціонування) — процес перетворення державних підприємств, закритих акціонерних товариств, більше ніж 75% статутного фонду яких перебуває в державній власності, а також виробничих і науково-виробничих об'єднань у відкриті акціонерні товариства.

Денаціоналізація передбачає перетворення державної власності не тільки в приватну, але й в інші її форми (наприклад, у колективну).

В економічному аспекті приватизація означає перетворення (трансформацію) державних засобів виробництва й іншого майна в недержавні та передачу їх у приватну або колективну власність. Отже, в економічному значенні суть приватизації полягає в зміні економічних відносин державної власності на відносини приватної або колективної власності на засоби виробництва.

Основні цілі приватизації в Україні:

•  структурна перебудова економіки — формування ринкових відносин;

•  розвиток конкуренції й обмеження монополізму;

•  одержання підприємством ефективного власника;

•  залучення додаткових інвестицій з метою підвищення ефективності виробництва і відновлення основних фондів підприємств.

Основними принципами приватизації є:

•  законність;

•  рівноправність громадян та їхня соціальна захищеність;

•  пріоритетне право громадян України і колективу підприємства на придбання державного майна;

•  безкоштовна передача частини державного майна кожному громадянинові України на основі приватизаційних сертифікатів;

•  переважне  право  трудових  колективів  у  виборі форм власності і придбанні своїх підприємств;

•  своєчасна і правдива інформація громадянам про хід приватизації;

•  створення сприятливих умов для залучення інвестицій.

32. Соціальні наслідки роздержавлення та приватизації.

Див.31

33. Демонополізація економіки. = антимонопольна політика (законодавство, органи, цілі)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]