Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Stratigrafia_ekzamen.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
613.38 Кб
Скачать

9. Загальні принципи виділення і кореляції стратонів

Стратони є результатом сукупної дії чинників зовнішнього середовища і відображають історико-геологічний розвиток певних ділянок земної кори. Стратиграфічні дослідження повинні охоплювати процес шукання інди-каторів геологічних процесів, за якими в подальшому виконуватимуть розчленування та кореляцію осадових товщ. Ознаки породних чи надпо-родних тіл, які є індикаторами певних геологічних подій і однаково зміню-ються у часі на значних площах, називають корелятивними ознаками або корелятивами.

Усі історико-геологічні процеси (еволюція фауни і флори, осадо-нагромадження, денудація, тектоногенез) є незворотними. І тому всі кореля-тивні ознаки не випадкові, а справді корелятивні, оскільки вони законо-мірно відображають конкретні стадії історико-геологічної еволюції.

Виділяючи та оцінюючи корелятивні ознаки треба враховувати таке: ступінь і характер їхньої мінливості у розрізі та на площі, ступінь надійності і легкості виділення та застосування. Загальні вимоги до корелятивної ознаки такі: вона є вагомішою у тому випадку, коли найшвидше змінюється у вертикальному розрізі, досить стійка для певної стратиграфічної одиниці на всій площі поширення і дає змогу найдетальніше зіставляти за нею розрізи.

За характером мінливості у розрізі виділяють три категорії ознак: керівні, характерні та фонові. Керівні ознаки властиві тільки конкретному стратону і не повторюються так чітко виражено ні вище, ні нижче у розрізі. Це оптимальний вид корелятивної ознаки, оскільки однозначно ідентифікує конкретний підрозділ. Переважно термін “керівний” застосовували лише для органічних решток, однак є й літологічні, геохімічні, геофізичні та інші керівні ознаки. Виділення керівних ознак – складний і важкий процес. Щоб визначити керівні корелятиви, треба виконати великий обсяг досліджень і оцінити багато ознак.

Найпоширенішими є характерні ознаки. Їх можна визначити в різних частинах заданого розрізу, проте найчіткіше вони виражені в межах певного вузького інтервалу.

Фонові корелятиви характерні для значної частини розрізу. Вони створюють фон, на якому видно корелятивне значення інших ознак, і є необхідними для правильної оцінки й виділення характерних і керівних показників.

За ступенем мінливості на площі виділяють корелятиви глобальні, регіональні, субрегіональні. Залежно від ступеня детальності і завдань досліджень категорія ознаки може змінюватися.

Корелятиви відображають дію чинників зовнішнього середовища, які поділяють на дві групи: абіотичні (відображають умови седиментації) і біотичні (пов’язані з процесами розвитку органічного світу). Відповідно, ознаки стратонів можна розділити на дві групи: фізичні (є індикаторами абіотичних чинників зовнішнього середовища) і біологічні, або палеонто-логічні (відображають процеси розвитку органічного світу). Кожній з цих груп відповідають спеціальні методи їхнього виділення і застосування.

Для розчленування і зіставлення відкладів застосовують два головні способи: шукання синхронних рівнів з однією чи декількома керівними ознаками і визначення гомотаксальних послідовностей характерних ознак у розрізах, які зіставляють.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]