Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Макроекономіка - ВІДПОВІДІ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
677.38 Кб
Скачать

27. Операції Національного банку, його функції.

Відповідно до ст. 99 Конституції України та ст. 6 Закону України “Про Національний банк України” визначають, що основною функцією Національного банку є створення таких грошово-кредитних механізмів, які спроможні забезпечити стабільність національної грошової одиниці (гривні) з метою цінової стабільності, стримування інфляції, платоспроможності, що створює передумови для економічного зростання в країні. На виконання своєї основної функції НБУ сприяє забезпеченню стабільності банківської системи, а також, у межах своїх повноважень, цінової стабільності, тобто утриманню системи цін на певному рівні підтриманням стабільного курсу грошової одиниці України. Відповідно до ст. 7 Закону України “Про Національний банк України” Національний банк виконує й інші функції.    1. Відповідно до розроблених Радою Національного банку України Основних засад грошово-кредитної політики визначає та провадить грошово-кредиту політику.    2. Монопольне здійснює емісію національної валюти України та організовує її обіг.    3. Виступає кредитором останньої інстанції для банків і організовує систему рефінансування.    4. Встановлює для банків правила здійснення банківських операцій, бухгалтерського обліку і звітності, захисту інформації, коштів та майна.    5. Організовує створення та методологічно забезпечує систему грошово-кредитної і банківської статистичної інформації та статистики платіжного балансу та інші.

Операції Національного Банку:

1) визначення та регулювання норм обов'язкових резервів для комерційних банків;    2) відсоткову політику;    3) рефінансування комерційних банків;    4) управління золотовалютними резервами;    5) операції з цінними паперами, крім цінних паперів, що підтверджують корпоративні права, у тому числі з казначейськими зобов’язаннями на відкритому ринку;    6) регулювання імпорту та експорту капіталу;    7) емісію власних боргових зобов’язань та операції з ними та інші.

28. Облікова ставка як інструмент монетарної політики

Інструментом монетарної політики є регулювання ставок рефінансування комерційних банків, що здійснюється Національним банком України. Ставка рефінансування являє собою виражену у відсотках плату за кредити комерційними банками від НБУ. Рефінансування комерційних банків здійснюється за допомогою облікової ставки, ломбардної ставки та ставки за розміщення депозитних сертифікатів НБУ. Найбільш важливою серед ставок рефінансування є облікова ставка, вона є найнижчою, її рівень підтримується відповідно до рівня інфляції. Тому вона є певним індикатором грошово-кредитного ринку. Її зміна служить сигналом до зміни не тільки інших ставок рефінансування, але й ставок за кредитами і депозитами у комерційних баках, інших процентних ставок на грошовому ринку, оскільки свідчить про зміну монетарної політики загалом. У випадку, коли НБУ підвищує ставки рефінансування, позики Центрального банку стають менш доступними для комерційних банків, оскільки облікова ставка являє собою витрати на залучення додаткових ресурсів, і активність комерційних банків щодо отримання кредитів від НБУ знижується. Відтак, відбувається скорочення розміру банківських ресурсів, що зменшує можливості банків щодо кредитування підприємств і населення. Крім того, щоб підтримати процентну маржу на належному рівні, комерційні банки, в свою чергу, теж збільшують відсотки за кредитами для своїх клієнтів. Як наслідок, у останніх зменшується зацікавленість в отриманні кредитів у банках. Відповідно відбувається обмеження росту грошової маси в обігу. Надалі це уповільнює інфляцію, проте не сприятиме процесам розширеного відтворення і зростання національної економіки.