Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Макроекономіка - ВІДПОВІДІ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
677.38 Кб
Скачать

31. Пропозиція грошей, грошовий та депозитний мультиплікатори.

Пропозиція грошей у найбільш загальному розумінні є процесом створення додаткових платіжних коштів, які надходять до каналів готівкового і безготівкового обігу.

Пропозицію грошей (МБ) як економічний показник становлять готівка (С) поза банківською системою і депозити (О) в банках, які економічні агенти за потреби можуть використати для операцій. Це фактично агрегат М,:MS=C+D В умовах інфляції економіки, якою є і економіка України, коли великі строкові депозити вважаються ризикованими і відкриваються на незначний термін, пропозиція грошей може вимірюватися агрегатом МБ.32. Гроші, функції грошей види грошей.

На макроекономічному рівні пропозиція грошей формується дещо по-іншому. Вважається, що всі економічні суб'єкти одночасно не можуть запропонувати на ринку грошей більше від наявного у них запасу грошей. Тобто фактична маса грошей в обороті є природною межею пропозиції грошей. Ніякі стимулюючі фактори, наприклад зростання процента, не можуть збільшити пропозицію грошей понад цю межу. Якщо ж виникає потреба збільшити пропозицію понад цю межу, що можливо при зростанні сукупного попиту на гроші, то це можна зробити тільки додатковою емісією грошей в оборот. Тому будь-яка емісія грошей розглядається як зростання пропозиції грошей на грошовому ринку, а вилучення грошей з обороту - як скорочення пропозиції грошей. Комерційні банки в умовах дворівневої банківської системи “створюють” гроші, коли надають позики в обсязі своїх кредитних ресурсів.Депозити – Сума обов'язкових банківських резервів = Кредитні ресурси комерційного банку.Можливість “створення” грошей всією банківською системою визначається депозитним мультиплікатором.Депозитний мультиплікатор т обернено пропорційний нормі мінімальних банківських резервів R: M = 1/R Він показує, у скільки разів комерційні банки збільшують розмір грошової маси в обігу.Грошова пропозиція МS пов'язана з грошовою базою Б таким співвідношенням:DМS = т DБ,де DМS – приріст ропозиції грошей;т – депозитний мультиплікатор;DБ – приріст грошової бази.Грошовий мультиплікатор m – це ускладнений варіант депозитного мультиплікатора, в якому враховується поведінка як банків, так і населення:де т' – грошовий мультиплікатор;d – відношення готівкових грошей до депозитів у населення;R – форма обов'язкових банківських резервів (відношення резервів до депозитів).Грошовий мультиплікатор визначається як відношення грошової маси МS до грошової бази Б (гроші на балансі центрального банку).

Грошовий мультиплікатор т' показує, у скільки разів зміниться обсяг грошової маси МS в разі зміни грошової бази Б.Готівкові гроші + Резерви банків = Грошова база ´ Гроші на балансі (ЦБ), Готівкові гроші + Кошти на рахунках (депозити) = Грошова маса.Таким чином, грошову масу можна представити як добуток грошової бази і мультиплікатора:MS = Б × т'

Грошовий мультиплікатор використовується державними інститутами грошової системи для макроекономічного прогнозування пропозиції грошей і регулювання грошової маси. Важливу роль у цьому процесі відіграє центральний (національний) банк, який контролює грошову базу.Співвідношення грошової маси і маси товарів та послуг є основним питанням стабільної грошової системи і визначає купівельну спроможність грошей.Купівельна спроможність визначає кількість товарів і послуг, які можна купити на грошову одиницю.

Очевидно, що з підвищенням рівня цін купівельна спроможність грошей знижується і навпаки.