Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Макроекономіка - ВІДПОВІДІ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
677.38 Кб
Скачать

35. Ефект відсоткової ставки

Ефект відсоткової ставки (ефект Кейнса) полягає у тому, що із зростанням рівня цін скорочуються реальні запаси грошових коштів. За незмінної пропозиції грошей зростає відсоткова ставка. Як наслідок, скорочується обсяг інвестицій в економіку і далі знижується обсяг сукупного попиту: P↑, M/P↓, r↑, I↓, AD↓.Ефект відсоткової ставки – показник, який визначає, як за певного обсягу грошової маси високий рівень цін підвищує попит на гроші і таким чином збільшує відсоткову ставку та зменшує обсяг купівлі споживчих товарів і обладнання. Ефект відсоткової ставки впливає на сукупний попит і за підвищення відсоткової ставки спричиняє скорочення попиту на реальний обсяг національного продукту. Якщо ціни знижуються, то для споживання потребуватиметься меньше грошей. Отже, збільшиться частка використовуваного доходу, яка іде на заощадження. Банки, маючи більше грошей від вкладників, пропонуватимуть більше кредитів. Пропозиція грошей зростатиме порівняно з попитом на них, що вестиме до зниження процентної ставки.

36. Валюта та валютний курс. Види валютних курсів.

Валюта – грошові знаки іноземних держав, кредитні і платіжні документи в вигляді векселів, чеків, банкнот, що використовуються в міжнародних розрахунках. У широкому розумінні, валюта – це кошти що належать центральному банку, казні та комерційним банкам. Валютний курс, інтервалютний курс, вексельний курс – ціна грошової одиниці однієї країни, виражена в грошових одиницях іншої країни.Основою валютного курсу є співвідношення грошових одиниць щодо їхнього золотого вмісту в різних країнах. Розрізняють офіційний і вільний курс іноземної валюти. В умовах загострення запальної кризи економіки держав,

яка характеризується в сфері грошового обміну валютними кризами (характеризуються крахом золотого стандарту, нестійкістю курсів національних валют, дефіцитністю балансів, девальвацією і ревальвацією валют ), курси деяких держав (як і розвинутих так і новостворених) валют остаточно втратили свою відносну стійкість, є формальними і не завжди відображають дійсну вартість відповідних валют щодо золота й товарів. Валютний курс представляє собою ціну грошової одиниці даної країни, яка виражена в грошовій одиниці іншої країни. Валютний курс, так само, як і ціна будь-якого звичайного товару, має свою вартісну основу та коливається залежно від попиту та пропозиції. Валютний курс виконує низку важливих економічних функцій: - подолання національних обмежень грошової одиниці; - локальна цінність грошової одиниці перетворюється в міжнародну; - виступає засобом інтернаціоналізації грошових відносин; - сприяє утворенню цілісної світової системи грошей. На валютний курс впливають такі фактори, як зміна обсягів ВВП, стан торговельного балансу країни, рівень інфляції, внутрішня та зовнішня пропозиція грошей, відсоткові ставки, перспективи політичного розвитку, державне регулювання валютного курсу. У реальній практиці міжнародних відносин в умовах паперово-грошового обігу застосовуються наступні два види валютних курсів: фіксовані та плаваючі або гнучкі.