Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
стахування 2.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
570.37 Кб
Скачать

Ризики в договорах страхування відповідальності судновласників

У світі існує біля 20 спеціалізованих страхових товариств – товариств взаємного страхування, що займаються страхуванням відповідальності судновласників. Умови страхування, що застосовуються цими товариствами (включаючи переліки ризиків, що підпадають під дію договору страхування), практично уніфіковані. У максимальному варіанті мається близько 30 видів страхових подій, які можна підрозділити на кілька великих груп.

1. Зобов'язання, зв'язані з заподіянням шкоди життю і здоров'ю.

У судновласника можуть виникнути зобов'язання відшкодувати збитки, заподіяні широкому колу осіб, у тому числі членам команди, пасажирам, лоцманам, вантажникам і т.д., у зв'язку з наступними подіями:

а) смерть, травми, захворювання (для членів команди це нагадує страхування життя і страхування від нещасливих випадків);

б) необхідність витрат на медичні і похоронні послуги, на репатріацію і заміну померлого чи захворілого члена команди, а також витрат на відхилення від шляху проходження для надання медичної допомоги і т.д.

  1. Зобов'язання, зв'язані з заподіянням шкоди майну третіх осіб

У перелік видів майна, за загибель чи ушкодження яких несе відповідальність судновласник, входять:

а) інші судна – унаслідок зіткнення з вини застрахованого судна чи нанесення ушкоджень без безпосереднього контакту, наприклад хвилею в результаті перевищення дозволеної швидкості;

б) вантажі на борту застрахованого судна й інших суден (у випадку зіткнення), а також вантажі, що завантажуються на борт чи що розвантажуються (у тому числі ті, що готуються до навантаження або розвантаження);

в) особисті речі членів команди, пасажирів і інших осіб;

г) будь-які інші об'єкти на воді, на суші чи в повітрі – причали, крани, бурові установки, засоби навігаційної безпеки – усі впритул, наприклад, літаки чи гелікоптери, що стоять на причалі або піднімаються в повітря, ушкоджені вибухом на застрахованому судні, що відбувся з вини судновласника.

3. Зобов'язання, зв'язані з заподіянням шкоди навколишньому середовищу. По законодавству різних країн відповідальність може бути покладена на судновласника внаслідок забруднення навколишнього середовища різноманітними речовинами: від нафти і нафтопродуктів до сіна і соломи. На судновласника можуть бути покладені обов'язки відшкодувати:

а) витрати по очистці навколишнього середовища (збір нафти з поверхні води чи суші, очистка постраждалої фауни);

б) непрямі збитки (неотримання доходу, наприклад, власниками прибережних ресторанів і рибних ферм).

4. Зобов'язання, що виникли з претензій компетентних органів (портові адміністрації, митниця, карантинні влади і т.д.):

а) видалення уламків судна (подібні операції бувають більш дорогими, ніж саме судно);

б) виплата різного роду штрафів: за порушення митного й імміграційного законодавства; за забруднення навколишнього середовища; за невідповідність описів вантажів у різних вантажних документах;

в) накладення на судно карантину.

5. Зобов'язання по особливих видах договорів (рятувальні і договори з буксировки, договори про перевезення пасажирів). Слід зазначити, що одні види цих зобов'язань можна одночасно віднести до однієї з попередніх груп, тоді як інші – тільки до цієї групи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]