Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
великі шпори земельне.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
1.26 Mб
Скачать

93. Можливості застосування дисциплінарної (д)та матеріальної(м) відпо­відальності за правопорушення у земельних відносинах.

Д відповід являє собою застосування до осіб, які перебувають у трудових відносинах з під-м, установою, органі, винних у вчиненні д проступків земельно-пр х-ру, заходів особистого впливу у вигляді накладення д стягнень.

Зазначена відповід застосов на підставі норм трудового зак за вчинені д проступки зем-пр х-ру. Вона настає за порушення особами трудових обов'язків, які стосуються земельних інтересів. Об'єктом д проступків у галузі земельного права є земельний правопорядок. Суб'єктами такої відповідальності виступають лише ті працівники та посадові особи п-тв, установ та організацій, до чиїх трудових обов'язків входить до­держання вимог земельно-пр норм.

Якщо внаслідок порушення норм земельного закон особами, винними в невиконанні трудових обов'язків, буде заподіяно матеріальну шкоду земельним ресурсам, настає їх м відповід. Вона полягає в покладенні на працівників і посадових осіб п-ств, які перебувають у трудових відносинах з цими п-ми і вчинили порушення земельного законодавства, внаслідок якого п-ву заподіяно матеріальну шкоду або порушені його матеріальні інтереси, обов'язку відшкодувати цю шкоду чи компенсувати заподіяні збитки у встановленому порядку.

Відповідно до чинного законодавства при скоєнні правопорушень працівниками сільськогосподарських підприємств усіх форм власності і форм господарювання застосовуються відповідні норми КЗпПУ. За певних умов застосовуються захо­ди відповідальності, передбачені в статутах і правилах внутрішнього розпорядку цих підприємств. У трудовому праві розрізняють два види відповідальності: дисциплінарну і матеріальну. Підставами їх застосу­вання є здійснення проступків, що являють собою винне невиконання трудових обов'язків під час роботи.

Д відповідальність може застосовуватися за пору­шення земельного з-ва лише до тих працівників, чиї трудові обов'язки входило дотримання земельно-правових норм. Об'єкт право­порушення тут подвійний: правила внутріш розпорядку і правила використання земель, для притягнення винної особи до д відповідальності за порушення земел законодавства необхідне співпадання д проступку і земел правопорушення, тобто невиконання працівником трудового обов'язку одночасно має бути порушенням ним земел правопорядку.

Пр аналіз обов'язків власників землі та землекористувачів, закріплених у ЗК У, свідчить, що вони, як правило, звернені до юр осіб. Невиконання земельного обов'язку юр особою не може бути визнано д проступком працівника, що перебуває з ним у трудових відносинах. Тому ідеальна сукупність д проступку і земельного правопорушення можлива вкрай рідко. Очевидно, у зв'язку з цим ЗК не вказує на існування д відповід за вчинення земел правопорушень. Хоча д відповід може мати місце за порушення земел закон, наприклад, якщо ведення земельно-кадастрової книги було покладено на агронома с-г п=ва, а він не виконував цього обов'язку, чим порушив свої трудові обов'язки, і не виконав припис земельного з=тва. Таким чином, д відповід являє собою за­стосування до учасників трудових відносин п=ств і їх посадових осіб, винних у здійсненні; д проступків, заходів особистого впливу морального характеру у вигляді накладення д стягнень .

Д відпов як відповідальність особистісного ха­рактеру настає при порушенні умов праці, що не викликало м наслідків. Порушення норм земел законодавства, норм статуту чи правил внутрішнього трудового розпорядку п-тва, внаслідок чого заподіяна м шкода, тягне м відповідальність.

М відповідальність по суті є продовженням д відповідальності у випадках, коли порушенням трудових обов'язків заподіяна матеріальна шкода земельним ресурсам. М відпов полягає в покладанні на працівників і посадових осіб, що вчинили винне протиправне діяння, внаслідок якого заподіяна матеріальна шкода чи порушені його майнові інтереси, обов'язку ком­пенсувати цю шкоду в натурі чи покрити заподіяні збитки. Такими особа­ми можуть бути члени колективних сільськогосподарських підприємств і сільськогосподарських кооперативів, працівники і посадові особи дер­жавних чи інших підприємств - землевласників і землекористувачів.

Необхідно розрізняти відповід працівників організацій землекористувачів і відповід членів кол чи кооператив­них п-тв - власників землі. Перша категорія - це робітники та службовці, що не побажали чи з інших причин не стали членами зазна­чених організацій. їхні трудові відносини з організаціями регулюються нормами трудового права. Але ці особи також повинні належним чином виконувати свої трудові обов'язки і дотримуватись правил внутрішнього трудового розпорядку підприємства. У противному випадку ця категорія працівників може притягатися до дисциплінарної чи м відпов на підставі норм трудового законодавства.

Відповідно до статуту колективного с-г п-ва питання про притягнення до д і м відповід членів п-тва та осіб, які не є його членами, а пра­цюють за трудовими договорами, вирішується правлінням-п-ва чи загальними зборами членів колективу. Отже, у подібних випадках д і м відповідальність, що застосовується на підставі статутів п-тв і відповідно до норм трудового з-ва, має внутрішній характер.

Об'єктом усіх д і м правопорушень в галузі зем пр є земельний устрій, встановлений зем зак-ом. Порушення посадовими особами своїх трудових обов'язків без заподіяння м шкоди може викликати застосування заходів д відповід. Якщо ж зазначеними прав заподіюється майнова шкода с-г угіддям, може наставати не д, а м та адмін відповід.

Якщо порушення вчинені працівником організації чи членом колек­тивного с-г п-ва або с-г кооперативу при виконанні ним своїх трудових обов'язків, то може на­ставати д чи м відповід відповідно до норм трудового і аграрного зак. При скоєнні порушень, не пов'язаних з виконанням трудових обов'язків, органи держ контр­олю за використанням земель вправі вимагати припинення незаконних дій і дотримання вимог закон щодо раціонального використання земельних ресурсів.