Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
великі шпори земельне.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
1.26 Mб
Скачать

98. Особливості правового режиму земель сільськогосподарського призначення.

Під пр режимом розуміють встановлені зак порядок використання об'єкта, допустимі межі та способи розпорядження їм. Він забезпечується відповідними заходами впливу з боку органів вик вл та місцевого самовар.

земельний пр режим, то це — наслідок пр регулюв сусп земел відносин основаних на врахуванні природних і соц особл земель (як їх об'єкту), що забезпечує інтереси суб цих відносин та спец порядок вико­рист цих земель. Це — сукупн пр. норм, які встановили основні засади та певний порядок землекорист різних видів.

Безпосереднім об'єктом зазначеного правового режиму є конкретне земельне угіддя — земельна ділянка (незалежно від її площі), викорис­товувана за її цільовим призначенням. Це перший елемент пр режиму.

Виділяють загальний, особливий і спеціальний пр режими земель с-г призначення.

Загальний охоплює всі землі, придатні для потреб с-г. Основне цільове призначення цих земель — бути засобом в-тва продуктів харчув і кормів для тварин, а також сировини для промисловості. Для будівництва промислових п-тв, об'єктів житлово-кому­нал г-ва, залізних і автомоб шляхів, ліній електропередачі та зв'язку, магістральних трубопроводів, а також для інших потреб, не пов'язаних з веденням с-г в-ва, згідно з ч. 3 ст. 23 ЗК надаються пере­важно не с-г угіддя або с-г угіддя гіршої якості.

Особливий правовий режим поширюється на с-г угіддя з кадастровою оцінкою вище середнього рівня. До них належать рілля, багаторічні насадження, сіножаті, пасовища та перелоги. Правовий режим цих земель полягає в їх пріоритетному використанні для сільськогосподарських цілей.

Спеціальний правовий режим встановлюється для особливо цінних с-г угідь. До таких земель відп до ст. 150 ЗК належать: землі дослідних полів науково-дослідних установ і навчальних закладів, при­родно-заповідного фонду, історико-культурного призна­чення тощо. Вилучення (викуп) особливо цінних земель для не с-г потреб допускається лише для будів­н об'єктів загальнодерж значення, доріг, ліній електропередачі та зв'язку, трубопроводів, осушувальних і зрошувальних каналів, геодезичних пунктів, житла, об'єктів соц-культур призначення, нафтових і газових сверд­ловин та виробничих споруд, пов'язаних з їх експлуатацією. Таке вилучення (викуп) здійснюється за постановою КМУабо за рішенням відповідної місцевої ради, які у свою чергу повинні погодити питання про це з ВРУ.

У літературі зазначається, що правовий режим земель с-г призначення передбачає вирішення 2 основ­них завдань: 1) забезпечення родючості цих земель, тобто охорони їх якості (якісний аспект); 2) забезпечення збережен­ня кількості зазначених земель, тобто запобігання зменшенню їх площ (кількісний аспект).

Перше завдання вирішується шляхом проведення заходів, спрямованих на збереження і підвищення родючості ґрунтів; захист земель від водної й вітрової ерозії, селів, підтоплення, заболочування, вторинного засолення, висушування, ущільнення та інших процесів, що призводять до їх деградації .

Вирішення другого завдання забезпечується шляхом регу­лювання надання і вилучення земель, встановлення жорстких обмежень щодо їх переведення до розряду несільськогосподарських. Неабияку роль у цьому відіграє закріплення у ЗК таких основних принципів, як пріоритетність земель сільсько­господарського призначення (ст. 23), планування їх використання (гл. 30), відшкодування втрат сільськогосподарського вироб­ництва (глави 23 і 24).

Проблема збереження й підвищення родю­чості земель вирішується на рівні управління спеціально уповно­важ держ органами (Мінприроди, Мінагрополітики, Держкомземом), основними функціями яких є облік, пла­нування, розподіл і перерозподіл земель, регулювання порядку їх експлуатації, здійснення контролю і забезпечення пррежиму використання та охорона земель. Наявність цих органів є другим елементом пр режим.

А суб'єкти(громадяни), які здійснюють господарську діяльність на с-г угіддях, є третім елементом пр режиму.Четвертим елементом пр режиму земель є пр й обов суб'єктів право­відносин.

П'ятим елементом пр режиму вчені вважають наявність ефективного пр механізму за­безпечення їх належного використання. До такого механізму належать:— норми, виконання яких запобігає порушенню пр режиму цих земель і забезпечує їх пріоритет земель перед землями не с-г призначення, а також норми, що не допускають вилучення з господарського обігу цінних с-г угідь; — норми, застосування яких усуває умови, за яких можливе порушення пррежиму цих земель( заборона фінансування проектно-дослідницьких робіт до прийняття від­повідним органом рішення про попереднє узгодження місця розміщення конкретного об'єкта або судового рішення у разі виникнення спору) покарання за порушення правового режиму земель с-г призначення. Відповідальність у вигляді штрафів передбачена за знищення межових знаків, самовільне заняття земельної ділянки, псування і знищення її родючого шару тощо;

Таким чином, під правовим режимом земель сільськогоспо­дарського призначення треба розуміти встановлений законодав­ством України спеціальний порядок їх використання.