Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
великі шпори земельне.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
1.26 Mб
Скачать

116/ Особливості правового режиму земель рекреаційного призна­чення у межах населених пунктів.

Це землі міських лісів, парків, лісопарків, бульварів, скверів, сади житлових районів, мікрорайонів, набережні, спортивні комплекси, стадіони, басейни, соціально-культурні і природні об'єкти тощо.

Містобудівне закон. визначає основи забезпечення створення рекреаційних зон і визначення пр. режиму земель рекреаційного призначення.Закони "Про основи містобудування "Про генеральну схему планування території України" також генеральний план населеного пункту, що установлює межі рекреаційних зон, а також режим земель рекреаційного призначення у межах населених пунктів. Забезпечення санітарно-гігієнічних, екологічних, архітектурних і містобудівних вимог до організації земель рекреаційного призначення Законом „Про благоустрій населених пунктів” і Державними санітарними правилами планування і забудови населених. Нормативним актом, що визначає правовий режим зелених насаджень на землях рекреаційного призначення у населених пунктах, є Правила утримання зелених насаджень у населених пунктах України За функціональними ознаками міські зелені насадження поділяються на три групи: а) загального користування – міські і районні парки, парки культури і відпочинку, сади житлових районів і груп житлових будинків, сквери, бульвари, набережні, лісопарки, лугопарки, гідропарки тощо; б) обмеженого використання – насадження на територіях громадських і житлових будівель, спортивних споруд тощо; в) спеціального призначення – насадження вздовж вулиць, охоронні насадження, пришляхові насадження у межах населених пунктів.

117. Особливості правового режиму земель вільних економічних зон туристсько-рекреаційного типу.

Пр. р. земель рекреаційного призначення вільних екон. зон (далі – ВЕЗ) визначається крім загального законодавства про ці землі, також і спеціальним законодавством про ВЕЗ. Програмою розвитку в Україні спеціальних (вільних) економічних зон і територій зі спеціальним режимом інвестиційної діяльності на період до 2010 року, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України № 1756 від 24 вересня 1999 року передбачається створення туристсько-рекреаційних зон і встановлюються загальні вимоги до їх правового режиму. Загальні засади створення ВЕЗ визначені у Законі України "Про загальні засади створення і функціонування спеціальних (вільних) економічних зон" .ВЕЗ являє собою частину території України, на якій встановлюється і діє спец. прав. р. екон. діяльності і порядок застосування та дії законодавства України.

Згідно зі ст. 11 зазначеного Закону, до виняткової компетенції органу господарського розвитку і управління ВЕЗ відноситься: визначення перспективних напрямків розвитку ВЕЗ; упорядкування і надання суб'єктам ВЕЗ у користування земельних ділянок на території ВЕЗ; видача дозволів суб'єктам ВЕЗ на будівництво нових об'єктів. Територія ВЕЗ, навіть якщо це ВЕЗ туристсько-рекреаційного типу, може розташовуватися на землях різних категорій. Положенням про критерії визначення пріоритетних видів економічної діяльності у спеціальних (вільних) економічних зонах і на територіях зі спеціальним режимом інвестиційної діяльності і порядок їхнього застосування, для туристсько-рекреаційних зон передбачені такі критерії: ефективне використання місцевих рекреаційних ресурсів; розвиток царини послуг для обслуговування відпочиваючих; розвиток виробництв, що обслуговують туристсько-рекреаційні підприємства; розвиток систем транспорту, виробничої і соціальної інфраструктури.