Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
великі шпори земельне.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
1.26 Mб
Скачать

94,Визначення та застосування спеціального виду юридичної відпо­відальності за порушення земельного законодавства.

Окремі автори виділяють ще один вид юридичної відповідальності за порушення зем з-ва — земельно-правову. Втім, у літературі відсутня єдність щодо визначення найменування цього виду відпов. Так, Б.В. Єрофєєв називає його спеціальним видом відпов, а І.Ф. Пан-кратов — земельно-правовим.

Визначення та застосування спеціальної земельно-правової відповід за земельні правопоруш обґрунтовується наступним: земля як об'єкт природи має певну специфіку, відмінну від інших об'єктів матеріального світу, тому застосування загальної цив-прь відпов є недостатнім для забезпечення належного пр. режиму її використання та охорони; основною метою зак закріплення та практичного застосування спец зем-пр заходів є відновлення попереднього стану у зем відносинах; спец міри відповід проявляються не стільки у настанні несприятливих матеріальних наслідків, скільки у відшкодуванні витрат, завданих незаконним використанням зем ділянки.

Як приклад існування спец зем-пр відповід наводиться застосування заходів відпов за самовільне зайняття землі. Проте за самовільне зайняття земельної ділянки передбачена кримін відповід у ст. 197-1 КК та адмін. відповід відповідно до ст. 53-1 КУпАП. Проте, поряд із застосуванням крим або адмін відповід, пропонуються зем-пр міри відповід.

На думку вчених, зем-пр заходи впливу на правопорушників за своєю правовою природою, цілями та умовами застосування, порядком притягнення до відпов відрізняються від адмін відповід наступними ознаками: 1) об'єктом земельного право поруш є суб'єктивні пр і законні інтереси власників землі та землекористувачів, а об'єктом адмін правопорушення є встановлений порядок використання й охорони земель; 2) застосування заходів адмін. відповідальності за самовільне заняття земельної ділянки саме по собі не вирішує питання про повернення ділянки землі законному власнику чи користувачу, а покладення цього заходу впливу не звільняє правопорушника від застосування до нього земельно-правових заходів відповідальності; 3) земельно-правова відповід передбачає систему дій, спрямованих на приведення земельної ділянки у придатний стан для використання за призначенням (знесення будинків, будівель і споруджень, відновлення межових знаків тощо), що здійснюються самими винними особами чи за їхній рахунок, а адміністративна відповідальність передбачає стягнення штрафу або іншої заходу впливу, які безпосередньо не впливають на стан земельної ділянки; 4) земельно-правова відповід може застосовуватися виключно у судовому порядку в межах строків позовної давності, якщо особа добровільно не поверне самовільно зайняту ділянку і не вживе заходів щодо реалізації вимог ст. 212 ЗК, а адміністративна відповідальність може застосовуватися уповноваженими органами по земельних ресурсах в межах строків, встановлених ст. 38 КпАП.

Земля, будучи частиною природи, нерозривно пов'язана з іншими природними об'єктами. Тому застосування заходів земельно-правового впливу на правопорушників доповнює існуючі види юридичної відповід, що спрямовані на раціональне використання та ефективну охорону природних об'єктів та їх ресурсів.