Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
08riešenie.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
527.36 Кб
Скачать

8.5 Stratégie riadenia krízy

Krízová stratégia predstavuje sled vopred naplánovaných činností na predvídanie, zmierňovanie, eliminovanie a využitie účinkov podnikových kríz v záujme dosahovania trvalej ochrany, obrany a bezpečnosti, ekonomickej stability a trvalo udržateľného rozvoja podniku v špecifickom prostredí. [30], [79]

V podniku sa možno stretnúť s uplatňovaním viacerých krízových stratégií. Sú to (obrázok 8.2):

  • Stratégia odstránenia ohnísk podnikovej krízy. Vedie k zamedzeniu vzniku krízy dostatočnými investíciami a zabezpečeniu výroby opustením oblastí, kde hrozí kríza, t.j. zrieknutie sa výrobkov a činností ohrozených krízou.

  • Stratégia odvrátenia vzniku krízy. Je založená na trvalom monitorovaní príčin podnikovej krízy a vývoja aktivít pri hrozbe jej vzniku. Spočíva v rozoznávaní krízových vývojov na základe analýz nepriamych vplyvov a v rýchlom nasadení protiopatrení. Skoré poznanie je špecifická forma výskumu trhu a marketingu.

  • Stratégia zvládnutia krízy. Je založená na okamžitej reakcii manažmentu pri vzniku krízy. V rámci tejto stratégie sa tvoria krízové plány, zavádzajú protiopatrenia a prostredníctvom masmédií sa tlmia negatívne informácie.

  • Stratégia využitia krízy. Je založená na prísnom skúmaní príčin, priebehu a ekonomického dopadu krízy s cieľom zlepšiť východiskovú situáciu pri riešení budúcich problémov. Ide o vypracovanie zoznamu dobrých a negatívnych skúseností, ako v budúcností zabrániť vzniku novej krízy, alebo ako sa počas nej správať. [30]

Obr. 8.2 Krízové stratégie

Zdroj: vlastné spracovanie podľa [30]

Taktiky sú všeobecné inštrukcie a odporúčania, ktoré sú návodom pri manažérskych rozhodovaniach. Zaručujú, že rozhodnutia sú v určitých medziach. Obyčajne nevyžadujú žiadnu činnosť, ale znamenajú podnet pre manažérov stotožniť sa s rozhodnutím, ktoré sa nakoniec uskutoční. V prípade krízových stratégií taktiky slúžia na ich presadenie v podniku.

8.6 Metódy riešenia krízovej situácie

Ak sa diagnostikou zistia v podniku symptómy blížiacej sa krízy, alebo dokonca krízový stav, podľa [17], [30], [31], [69], [75], [78], [79], [113], [118], [121], krízový manažment formuluje opatrenia v podobe:

  • hľadania záchrany podniku,

  • likvidácie podniku.

Jednotlivé metódy riešenia krízy v podniku podľa dôsledkov pre podnik a uplatnenia súdnych alebo mimosúdnych procedúr sú uvedené na obrázku 8.3.

záchranné procedúry

deštrukčné procedúry

mimosúdne procedúry

konsolidácia

sanácia

reštrukturalizácia

reinžinering

transformácia

fúzia

preventívna likvidácia

likvidácia

súdne procedúry

súdna reštrukturalizácia

konkurz

súdna reštrukturalizácia

Obr. 8.3 Metódy riešenia podnikových kríz

Zdroj: vlastné spracovanie

Úlohou záchranných metód riešenia podnikovej krízy je ozdraviť podnik a zabezpečiť ďalšiu existenciu podniku v budúcnosti.

Deštrukčné metódy vedú k zániku podniku a usporiadaniu jeho právnych a finančných vzťahov.