Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OMS.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
647.17 Кб
Скачать

50. Порядок здійснення митного огляду товарів та транспортних засобів при митному контролі та митному оформленні із застосуванням вмд. Відмова в митному оформленні.

 Завдання для митного огляду визначаються:

  • посадовими особами, якi виконують митнi процедури, встановленi пiдпунктами 16, 17, 19, 21, 23 пункту 3 цього Порядку, - при виконаннi цих процедур;

  • посадовими особами пiдроздiлiв, до яких направлено запит згiдно з пiдпунктом 29 пункту 3 цього Порядку, - пiд час опрацювання такого запиту;

  • керiвником пiдроздiлу з питань захисту прав iнтелектуальної власностi митного органу (уповноваженою посадовою особою - у разi вiдсутностi в митному органi окремого пiдроздiлу) у випадку, визначеному пiдпунктом 1.9 пункту 1 цього Порядку, - протягом виконання митних процедур, встановлених пiдпунктами 17 - 23 пункту 3 цього Порядку;

  • автоматизованою системою аналiзу та управлiння ризиками - пiд час оцiнки ризику за ВМД;

  • керiвником пiдроздiлу боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил або уповноваженою ним особою у випадках та у порядку, визначених пiдпунктом 1.4 пункту 1 цього Порядку, - незалежно вiд виконання митних процедур, передбачених пунктом 3 цього Порядку.

Рiшення про проведення митного огляду товарiв, що перемiщуються пiдприємствами-резидентами, щодо яких митними органами встановлено високий рiвень довiри (внесено до "бiлого списку"), прийняте на пiдставах, зазначених у пiдпунктi "б" цього пункту (крiм випадкiв декларування товарiв у митнi режими реiмпорту, реекспорту, тимчасового ввезення (вивезення) i зворотного вивезення (ввезення)) та пiдпунктах "в", "г", "ґ", "д", "е" цього пункту, пiдлягає обов'язковому погодженню керiвником митного органу або особою, ним уповноваженою. Iнформацiя про результати митного огляду таких товарiв негайно доводиться до керiвника митного органу або особи, яка виконує його обов'язки.

     За вiдсутностi визначених для митного огляду завдань роздiл II Iнформацiйного аркуша не заповнюється.

     У разi здiйснення митного огляду товарiв вiдповiдно до цього Порядку складається Акт про проведення митного огляду товарiв (далi - Акт), форму якого наведено в додатку 2 до цього Порядку.

     Посадова особа ПМО, яка проводить митний огляд, перевiряє в обсязi, що вiдповiдає завданням митного огляду, вiдповiднiсть пред'явлених товарiв даним, що наведенi у графах 6, 18, 19, 21, 31, 35, 38, 50 ВМД, i несе вiдповiдальнiсть за непроведення чи неналежне проведення такої перевiрки.

Якщо підстави для відмови в митному оформленні відсутні, то вантажним відділом приймається рішення про здійснення огляду товару. За зверненням особи, яка отримує товар, може бути оформлений Акт про огляд за встановленою формою.

51. Статистичний контроль при митному оформленні товарів та транспортних засобів із застосуванням ВМД. Особливості ведення статистики зовнішньої торгівлі та спеціальної митної статистики в митних органах.

Митна статистика зовнішньої торгівлі враховує міжнародну торгівлю товарами, які підлягають декларуванню митним органам, і не охоплює міжнародну торгівлю послугами.

    Митна статистика призначена для вирішення таких завдань:

    - забезпечення повного та достовірного обліку даних про український експорт та імпорт товарів;

    - аналіз основних тенденцій, структури та динаміки зовнішньоторговельних товаропотоків України;

    - інформаційне забезпечення вищих органів державної влади України з метою прийняття ними рішень у сфері митної політики та державного регулювання зовнішньої торгівлі;

    - аналіз кон'юнктури ринку України;

    - контроль за надходженням митних платежів до Державного бюджету України;

    - здійснення валютного контролю в межах компетенції митних органів;

    - складання торгового та окремих статей платіжного балансів України;

    - розрахунок різного роду індексних показників зовнішньої торгівлі (індексів цін, фізичного обсягу та ін.);

    - підготовка вихідних даних для прогнозування макроекономічних показників у рамках статистичної системи національних рахунків і платіжного балансу України;

    - проведення зіставлення даних взаємної торгівлі з країнами – торговими партнерами України;

    - інші завдання, що обумовлені національною митною політикою України.

Посадовою особою ПМО, уповноваженою на виконання функцій статистичного контролю, або посадовою особою спеціалізованого підрозділу, до компетенції якого віднесено виконання цих функцій, здійснюються:

приведення відомостей граф електронної копії ВМД у відповідність до відомостей граф оформленої ВМД на паперовому носії (унесення відомостей про номери штампа ПМК і особистої номерної печатки та про дати проставлення відбитків останніх, а також про здійснені доповнення та виправлення); передання електронної копії ВМД до Єдиної автоматизованої інформаційної системи Держмитслужби України в установлений строк; проставлення в графі 5 Аркуша контролю своїх прізвища, підпису й відбитка номерного штампа "Статистичний контроль проведено" (прямокутного штампа, що складається з двох полів і містить у лівому полі номер штампа, а в правому - назву митного органу, напис "Статистичний контроль проведено", місце для підпису й дати) і заповнення його, що свідчить про завершення статистичного контролю.

Посадова особа ПМО для покладення на неї функцій статистичного контролю повинна пройти відповідне стажування в спеціалізованому підрозділі й мати право доступу до необхідних баз даних та інформації, що використовуються в цьому спеціалізованому підрозділі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]