Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OMS.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
647.17 Кб
Скачать
  1. Пункти пропуску через державний кордон України. Їх класифікація.

Пункт пропуску через державний кордон України (далі - пункт

пропуску) - це територія або частина території прикордонної

залізничної, автомобільної станції, морського, річкового порту,

аеропорту (аеродрому) з комплексом будівель, споруд та

інженерно-технічних засобів, де здійснюються визначені

законодавством види контролю з метою пропуску через державний

кордон осіб, транспортних засобів, вантажів та іншого майна.

ункти пропуску поділяються:

за видами транспортного сполучення - на залізничні,

автомобільні, морські, річкові, паромні, повітряні, пішохідні;

за категоріями поїздок - на міжнародні (пропуск через кордон

громадян і транспортних засобів усіх держав), міждержавні (пропуск

через кордон громадян і транспортних засобів України і суміжної

держави), місцеві (спрощений пропуск через кордон громадян України

і суміжної держави, які проживають у прикордонних областях

(районах), і транспортних засобів, що їм належать);

за характером транспортних перевезень - на пасажирські,

вантажні, вантажно-пасажирські;

за режимом функціонування - на постійні, тимчасові,

цілодобові й такі, що працюють у визначений на підставі

двосторонніх договорів час.

  1. Поняття митного оформлення. Митне забезпечення. Мета митного оформлення товарів та транспортних засобів.

Митне оформлення — виконання митним органом дій (процедур), що пов'язані із закріпленням результатів митного контролю товарів і транспортних засобів. За логікою такого підходу виходить, що після завершення процедур митного контролю його результати закріплюються (документуються) процедурами митного оформлення[1]. Одночасно ст. 43 Кодексу наголошує, що митний контроль закінчується:

у разі ввезення на митну територію України — після здійснення у повному обсязі митного оформлення товарів і транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України;

у разі вивезення за межі митної території України — після здійснення у повному обсязі митного оформлення товарів і транспортних засобів та перетинання ними митного кордону України, за винятком митних режимів, які передбачають перебування під митним контролем протягом усього часу дії митного режиму.

Без «здійснення у повному обсязі митного оформлення товарів і транспортних засобів» митний контроль не може бути завершеним. митне оформлення є обов'язковою складовою митного контролю.

Митне забезпечення - одноразові номерні запірно-пломбувальні пристрої, печатки, штампи, голографічні мітки та інші засоби ідентифікації, що використовуються митними органами для відображення та закріплення результатів митного контролю та митного оформлення.

Метою митного оформлення є засвідчення відомостей, одержаних під час митного контролю товарів і транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України, та оформлення результатів такого контролю, а також статистичного обліку ввезення на митну територію України, вивезення за її межі і транзиту через її територію товарів і транспортних засобів. Митне оформлення здійснюється посадовими особами митного органу.

Операції митного оформлення, порядок їх здійснення, а також форми митних декларацій та інших документів, що застосовуються під час митного оформлення товарів і транспортних засобів, визначаються Кабінетом Міністрів України.

Коментована стаття визначає, що посадові особи Державної митної служби України здійснюють митне оформлення, метою якого є: 1) засвідчення відомостей, наданих суб'єктом зовнішньоекономічних відносин, громадянином або уповноваженою особою, одержаних під час митного контролю товарів і транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України. Чинним митним законодавством передбачено два способи подачі інформації щодо товарів та транспортних засобів, які переміщуються через митний кордон України: а) в усній формі посадовим особам митного органу (усне декларування - форма декларування, яка передбачає повідомлення власником - громадянином в усній формі при митному оформленні на вимогу посадової особи митного органу всіх необхідних даних, що стосуються кількісних, якісних та вартісних характеристик предметів, які переміщуються таким громадянином через митний кордон України); б) у митній декларації (письмове декларування - форма декларування, яка передбачає повідомлення власником-громадянином у письмовій формі всіх необхідних даних, що стосуються кількісних, якісних та вартісних характеристик предметів, які переміщуються такою особою через митний кордон України, шляхом заповнення митної декларації встановленої форми); 2) оформлення результатів такого контролюздійснюється посадовими особами митних органів за допомогою митного забезпечення (пломби, печатки, штампи, голографічні мітки та інші засоби ідентифікації, ніс використовуються митними органами для відображення та закріплення результатів митного контролю та митного оформлення) шляхом проставлення їх на аркушах митної декларації та накладанням засобів митної ідентифікації на вантажні відсіки транспортних засобів, контейнери, приміщення; 3) статистичний облік увезення на митну територію України, вивезення за її межі і транзиту через її територію товарів і транспортних засобів забезпечується посадовими особами Управління інформаційного забезпечення та митної статистики (детальніше див. коментар до ст. 17 МК).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]