Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OMS.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
647.17 Кб
Скачать

4. Структура системи митних органів України. Дмсу. Структура центрального апарату дмсу.

Держа́вна ми́тна слу́жба Украї́ни (Держмитслужба) — спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади України в галузі митної справи, утворений в 1996[1].

Держмитслужба є правонаступником ліквідованого Державного митного комітету України.

Кабінет Міністрів України спрямовує і координує діяльність Держмитслужби через Міністра фінансів України[2], але не оперативно, а через нормативні акти[3].

Митна служба — один з основних атрибутів держави. Проголошення державного суверенітету і незалежності України в 1991 році зумовило нагальну потребу в забезпеченні належного захисту економічних інтересів країни.

Структура

Центральне митне управляння лабораторних досліджень та експорт роботи

АМСУ

Державний науково-дослідницький інститут митної справи

Центр підвищення кваліфікації, перепідготовки

Авто-транспортне митне господарство

Державне підприємство «Український вантажний комплекс»

Медико-ребілітаційний центр «Перлина»

Керівництво

Голова

1-й заступник Голови

Заступник Голови

Керівники структурних підрозділів (прізвища, телефони)

Департаменти, управління та відділи

Управління забезпечення діяльності Голови Служби

Організаційно-розпорядчий департамент

Департамент організації митного контролю та оформлення

Департамент митних платежів

Департамент класифікації товарів та заходів регулювання ЗЕД

Департамент кадрової роботи

Управління правового забезпечення

Управління фінансів, бухгалтерського обліку та звітності

Контрольно-ревізійний відділ

Департамент розвитку митної інфраструктури та міжнародного співробітництва

Департамент митних інформаційних технологій та статистики

Департамент боротьби з контрабандою, аналізу ризиків та протидії корупції

Центральне митне управління лабораторних досліджень та експертних робіт

  1. Регіональна митниця, митниця, митний пост. Типова структура регіональної митниці, митниці.

Регіональна митниця є митним органом, який на території закріпленого за ним регіону в межах своєї компетенції здійснює митну справу та забезпечує комплексний контроль за додержанням законодавства України з питань митної справи, керівництво і координацію діяльності підпорядкованих йому митниць та спеціалізованих митних установ і організацій.

Регіональна митниця є юридичною особою і здійснює свою діяльність відповідно до законодавства України та положення, яке затверджується наказом спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади в галузі митної справи.

Створення, реорганізація та ліквідація регіональних митниць здійснюється спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузі митної справи.

Керівник регіональної митниці призначається на посаду та звільняється з посади керівником спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади в галузі митної справи.

Регіональна митниця у своїй діяльності керується Конституцією України, МК, іншими законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, рішеннями колегії та наказами Держмитслужби України.

Митниця є митним органом, який безпосередньо забезпечує виконання законодавства України з питань митної справи, справляння податків і зборів та виконання інших завдань, покладених на митну службу України.

Митниця є юридичною особою і здійснює свою діяльність відповідно до законодавства України та положення, яке затверджується наказом спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади в галузі митної справи.

Митниця підпорядковується регіональній митниці та спеціально уповноваженому центральному органу виконавчої влади в галузі митної справи або спеціально уповноваженому центральному органу виконавчої влади в галузі митної справи безпосередньо.

Створення, реорганізація та ліквідація митниць здійснюються спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузі митної справи.

Митниця діє в межах території, що визначається спеціально уповно­важеним центральним органом виконавчої влади в галузі митної справи.

У складі митниці в пунктах пропуску через митний кордон України та на інших об'єктах чи територіях із значним обсягом зовнішньоекономічних операцій можуть створюватися митні пости на правах структурного підрозділу митниці.

Керівник митниці призначається на посаду та звільняється з посади керівником спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади в галузі митної справи.

Коментована стаття МК України визначає загальні організаційно-правові засади діяльності митниць в Україні, їх підпорядкованість, регламентує питання створення, реорганізації та ліквідації митниць, закріплює за кожною митницею зону обслуговування.

Для забезпечення виконання регіональними митницями та митницями завдань, визначених цим Кодексом та іншими законами України, можуть створюватися митні пости.

Митий пост є структурним підрозділом регіональної митниці, митниці, який безпосередньо здійснює митний контроль та оформлення товарів і транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України.

Митні пости створюються в міру необхідності у населених пунктах, на залізничних станціях, в аеропортах, морських та річкових портах та інших об'єктах, розташованих у зоні діяльності регіональної митниці, митниці.

Типове положення про митний пост затверджується наказом спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади в галузі митної справи.

Створення, реорганізація та ліквідація митних постів здійснюється спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузі митної справи за поданням відповідної регіональної митниці, митниці. Керівник митного поста призначається на посаду і звільняється з посади керівником спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади в галузі митної справи.

У коментованій статті МК даються визначення митного посту, загальні організаційно-правові засади діяльності митного посту, визначається їх підпорядкованість, регламентуються питання створення, реорганізації та ліквідації митних постів.

Митний пост є структурним підрозділом регіональної митниці, митниці, який безпосередньо здійснює митний контроль і митне оформлення товарів та транспортних засобів, справляння податків і зборів, виконує інші завдання, передбачені законодавством України з питань митної справи

ПРИМІРНА СТРУКТУРА

регіональної митниці, митниці

1. Начальник митниці.

2. Перший заступник начальника митниці.

3. Заступники начальника митниці.

4. Заступник начальника митниці - начальник служби боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил. *

5. Служба боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил.

6. Служба фінансів, бухгалтерського обліку та звітності.

7. Відділ оперативних чергових.

8. Відділ адміністрування митних платежів.

9. Відділ контролю митної вартості та класифікації товарів.

10. Відділ інформаційної роботи та митної статистики.

11. Господарсько-експлуатаційний відділ.

12. Відділ (сектор) контрольно-перевірочної роботи.*

13. Відділ (сектор) організаційного та документального забезпечення.

14. Відділ (сектор) кадрової роботи.

15. Відділ (сектор) правового забезпечення.

16. Відділ (сектор) організації митного контролю та роботи митних посередників.

17. Відділ (сектор) контролю за переміщенням товарів.

18. Відділ (сектор) технічних засобів митного контролю.

19. Сектор (головний інспектор) з питань захисту прав інтелектуальної власності.**

20. Головний інспектор із захисту державної таємниці та спеціального документального зв'язку.

21. Головний інспектор з охорони праці.

22. Головний інспектор з мобілізаційної роботи та цивільної оборони.*

23. Митні пости.

24. Підрозділи (відділи, сектори) митного оформлення N 1, N 2...

25. Служба (відділ) митної варти.

26. Головний інспектор (головні інспектори) з питань протидії корупції.

  1. Спеціалізовані митні установи та організації. Навчальні заклади митної служби України.

У межах бюджетних коштів, передбачених для утримання митної служби України, виключно для забезпечення виконання завдань, покладених на митні органи, відповідно до цього Кодексу та законів України в митній службі України можуть створюватися експлуатаційні, транспортні, інформаційно-аналітичні, кінологічні спеціалізовані установи та освітні організації.

Створення, реорганізація та ліквідація спеціалізованих митних установ та організацій здійснюються спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузі митної справи в межах повноважень, визначених цим Кодексом та законами України.

кадемія митної служби України — єдиний в Україні вищий навчальний заклад, що займається підготовкою, перепідготовкою та підвищенням кваліфікації працівників Державної митної служби України, фахівців у галузі зовнішньоекономічної діяльності, митних брокерів, декларантів.

Академія здійснює підготовку фахівців згідно зі стандартами вищої освіти за денною та заочною формами навчання.

У складі академії існують 3 факультети, інститут післядипломної освіти, 19 кафедр, 12 лабораторій. Навчальний процес забезпечується висококваліфікованим професорсько-викладацьким складом. Серед викладачів 17 докторів та 82 кандидатів наук. 20 відсотків дисциплін, що викладаються в академії — митного спрямування.

Відповідно до рішення ДАК від 13 квітня 2004 р. Академія акредитована за ІІІ освітнім рівнем.

Відповідно до рішення ДАК від 25 лютого 2010 р. академія акредитована за ІV освітнім рівнем.

Указом Президента України від 23 березня 1998 р. Академію визнано головною навчально-методичною установою національної системи підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації фахівців митної справи. Академія здійснює підготовку фахівців згідно зі стандартами вищої освіти за денною та заочною формами навчання; надає другу вищу освіту працівникам митних органів; здійснює підвищення кваліфікації керівного складу митної служби; проводить фундаментальні та прикладні наукові дослідження; готує наукові й науково-педагогічні кадри; проводить атестацію працівників митної системи на знання іноземних мов тощо.

  1. Поняття митного контролю. Зона митного контролю. Форми митного контролю.

Згідно з українським законодавством — це сукупність заходів, що здійснюються митними органами в межах своєї компетенції з метою забезпечення додержання норм Митного кодексу, законів та інших нормативно-правових актів з питань митної справи та міжнародних договорів України. Проте вивчення статей Митного кодексу України, в яких виписано операційний зміст даного поняття, показує наявність окремих суперечностей. Зокрема, український законодавець розділяє митні процедури на три групи: митний контроль, митне оформлення і справляння митних податків і зборів. Згадана міжнародна конвенція такого розділення не робить. Крім того, провідні українські науковці-економісти визначають митний контроль як контроль, що здійснюють службові особи митних органів з метою забезпечення законного переміщення через митний кордон України товарів, майна та інших предметів, а також для забезпечення дотримання державними органами, підприємствами та їх посадовими особами, громадянами країни порядку переміщення через митний кордон товарів, майна та інших предметів.

У даному випадку метою є забезпечення виконання митних правил як окремої частини митного законодавства. Виходячи з вищезазначеного та враховуючи економіко-організаційний підхід до даних категорій, митний контроль — це встановлені дії митних органів щодо товарів та транспортних засобів, які переміщуються через митний кордон, а також осіб, причетних до такого переміщення, для гарантування реалізації митних правил.

Зона митного контролю - місце, визначене митними органами в пунктах пропуску через митний кордон України або в інших місцях митної території України, в межах якого митні органи здійснюють митні процедури.

Митний контроль здійснюється безпосередньо посадовими особами митних органів шляхом:

1) перевірки документів та відомостей, необхідних для такого контролю;

2) митного огляду (огляду та переогляду товарів і транспортних засобів, особистого огляду громадян);

3) обліку товарів і транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України;

4) усного опитування громадян та посадових осіб підприємств;

5) перевірки системи звітності та обліку товарів, що переміщуються через митний кордон України, а також своєчасності, достовірності, повноти нарахування та сплати податків і зборів, які відповідно до законів справляються при переміщенні товарів через митний кордон України;

6) огляду територій та приміщень складів тимчасового зберігання, митних ліцензійних складів, спеціальних митних зон, магазинів безмитної торгівлі та інших місць, де знаходяться або можуть знаходитися товари і транспортні засоби, що підлягають митному контролю, чи провадиться діяльність, контроль за якою покладено на митні органи законом;

7) використання інших форм, передбачених цим Кодексом та іншими законами України з питань митної справи.

Порядок здійснення митного контролю визначається Кабінетом Міністрів України відповідно до норм цього Кодексу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]