Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Докладики. Культура.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
98.51 Кб
Скачать

6. Як утворилась та скільки проіснувала Вавилонська держава?

Відповідь: Нова хвиля переселенців-еламітів, що спустилися з Еламських гір Персії-Ірану, призвела до утворення могутньої Вавілонської держави, яка проіснувала з початку ІІ тис. до 539 р. до н.е. На деякий час вона об’єднала області Шумеру й Акаду, успадкувавши культуру стародавніх шумерів. Столицею царства стає місто Вавилон.

25. Якою була японська архітектура минулого?

Відповідь: На відміну від інших країн Сходу японська архітектура минулого позбавлена ​​тяги до грандіозності, розмірна людині, проста і графічна по своїх лініях. Головним будівельним матеріалом здавна служило дерево. З дерева зводилися легкі споруди, основою яких служить каркас. Між будинком і землею залишалося простір для ізоляції від вологості. Стовпи, на які спирався будівля, допомагали йому витримувати підземні поштовхи. Замість вікон на решітки стін натягався білий папір, що пропускає в приміщення рівний м'яке світло. Широкий карниз даху охороняв стіни від вогкості і від палючих сонячних променів. Внутрішнє приміщення мало ковзаючі стіни - перегородки, завдяки яким можна було створювати то одну, то кілька ізольованих кімнат.

40. Якими були медичні знання Стародавньої Індії?

Відповідь: У ведичну добу лікарі мали деякі анатомічні знання, використовуючи анатомічні терміни; зробили первісну сиетематизацію медичних спостережень про що вказують назви різних хвороб. Для виготовлення ліків частіше всього, використовувалися цілющі трави. Накопичення медичних знань привело до появи на порозі нової ери перших медичних трактатів.

16.Чим були озброєні шумерські та аркадські воїни в III тис. До н. Е?

Відповідь: У III тис. до н. е. шумерські та аккадські воїни були озброєні луками, списами та бойовими сокирами, а також малорухливими незграбними бойовими колісницями, а із захисної зброї мали лише гостроверхий мідний шолом. Воїни Стародавнього Вавилону користувалися також кинджалом і, можливо, мечем та бойовою сіткою, захищали тіло шкіряною чи повстяною "бронею" з мідними бляхами.

Скузь Оля Докласичний період культури майя

Докласичний період ще називають періодом рільництва. До цього часу не існує одностайної думки стосовно початку і кінця цього періоду. Приблизною датою початку цього періоду вважають 1000 р. до н. е., а кінцем 320 р. н. е. Саме в цей час з'являється мова майя, будуються великі міста. Існують археологічні докази того, що майя мігрували з одного місця в інше, зливаючись з залишками цивілізації ольмеків. В деяких місцях будівлі, скульптури, написи тощо вказують на те, що поступово вплив ольмекської культури зменшувався і майя виробляли свою власну культуру. Однак безперечно майя багато запозичили з архітектури та скульптури ольмеків, а також культ мерців, та уяви про священні якості води й вогню. З культури ольмеків походить писемність майя, а також система чисел довгого рахунку. Власне чисто майанська культура з'явилася тільки на початку нашої ери.

З часом культура майя почала свій розвиток в районі стародавнього міста Петен, на території сучасного Гондурасу. Саме тут знаходять експонати, що вказують на розвиток рільництва, розвиненої політичної системи, релігії, розподіл праці. Пізніше хвилі мігрантів розповсюдили культуру майя на далеку відстань, до півострова Юкатан, сучасної Мексики. Цим пояснюється наявність декількох діалектів сучасної мови майя, які мають спільні корені але й деякі відмінності які виникли з перебігом часу. В 300 р. до. н. е. завдяки розвитку рільництва зростає населення і починається процес урбанізації. В цей час вже можна говорити про розвиток сільського господарства, вирощування певних культур, таких як кукурудза, і де скотарство та рибальство вже займають не основну, а допоміжну роль.

Археологічні розкопки підтверджують, що майя почали споруджувати перші церемоніальні будинки близько 3000 років тому. Майя й ольмеки взаємодоповнювали і запозичували один в одного архітектурні традиції. Першими та найстарішими спорудами були прості споруди могил — курганів, які пізніше розвинулися в більш складні піраміди. Залишки цивілізації майя докласичного періоду знаходять в мексиканському штаті Чіапас, в південній частині штату Оахака. Поступово вплив ольмекської культури зник і вплив культури майя поширився на півострів Юкатан, а також Гватемалу та інші місця.

Питання до тебе: