Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Докладики. Культура.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
98.51 Кб
Скачать
  1. Де та коли почала формуватися Антична культура?

Відповідь: в стародавніх суспільствах, які існували в ареалі Середземномор'я та Причорномор'я в період з IIIтис. до н. е. до середини Vст. н. е.

  1. Чим прославився Гален?

Відповідь: він був головною фігурою античної медицини і незаперечним авторитетом протягом подальшого тисячоліття,який вивчав нервову систему, спинний мозок. Галену належить перша в історії науки концепція кровообігу.

  1. Розкажіть про релігію ацтеків.

Відповідь: Ацтеки вірили у багатьох богів і вважали себе обраним народом. За легендою боги, які колись зібралися у Теотівакані принесли себе в жертву, щоб прояснити світ. Для відновлення космосу, ацтеки постійно приносили богам людські жертви, намагаючись не допустити повернення Темряви. Люди, яких приносили в жертву могли бути військовополоненими, захопленими під час війн, рабами, або вибрані представники ацтеків. Жертви мали економічні та політичні функції. Вони повинні були забезпечити регулярне повернення дощу на сільськогосподарські угіддя, а також зберегти панування ацтеків за допомогою фізичного знищення ворогів. Ці ритуали жахали іспанців, які, як католики, інтерпретували жертви як збочення і зло, а не як священний акт.

Питання від тебе (до 1-ої підгрупи):

11. Які матеріали використовувало в будівництві Населення Південної Месопотамії?

Відповідь: Населення Південної Месопотамії використовувало в житловому будівництві майже виключно глину та очерет. Будинки, палаци та храми зводили з глини-сирцю, а з випаленої цегли робили лише фундамент (для широкомасштабного виробництва випаленої цегли бракувало палива, до того ж в умовах спекотного клімату вона не годилася для зведення стін, бо викликала нестерпну задуху в помешканні). Проте навіть цегла-сирець використовувалась у житловому будівництві тільки заможними господарями, бідняки ж задовольнялися очеретяними халупами, що тулилися на міських околицях чи взагалі за міськими стінами й сяк-так захищали мешканців від літньої спеки та зимового холоду . У Північній Месопотамії в будівництві використовувався також камінь.

20. Коли виникла перша японська держава?

Відповідь: Виникнення державності датується III-IV ст. н. е.. У цей час відбувається завойовницький похід союзу племен Південного Кюсю до Центральної Японії. У результаті починає формуватися так звана держава Ямато, культура якого характеризується небаченої доти однорідністю.

45. Яка найдавніша культура Індії?

Відповідь: Найдавніша релігія Індії полягала у тотемізмі, обожненні природи і культу предків. У зв'язку з розвитком землеробства тут сформувалось уявлення про богиню продуктивних сил природи — Адіті, яку вважали «спільною матір'ю». Був значно поширений культ вогню, пов'язаний з побутом патріархальної сім'ї.

Нудьга Валентин Культура Еллади в XXX-xіі ст.

Визначальною у формуванні грецької культури стала межа III і II тися­чоліть до н.е. Саме тоді на островах та узбережжі Егейського моря відбувається розвиток егейської, або крито-мінойської, цивілізації, яку в XIX ст. відкрив англійській археолог А. Еванс. Її центрами спочатку були о. Крит, а пізніше стало місто Мікени в північно-східній частині Пелопоннесу. Кліматичні та ландшафтні умови сприяли землеробству, скотарству (звідси його особлива роль у міфології), морській справі й торгівлі. Критська культура уславилась вазовою керамікою.

Інша унікальна її ознака - палаци, які являли собою комплекси будівель, що об'єднувались навколо великого внутрішнього двору. Розташовані на різних рівнях, вони сполучалися між собою сходами, коридорами, деякі з них йшли під землю. Палаци мали світлові колодязі та каналізацію. Загальна площа такої споруди, зокрема в Кноссі, становила близько 24 тис. кв. км. Згадка про нього залишилася в грецькому міфі про Мінотавра - кровожерливе чудовисько з головою бика і тілом людини, яке мешкало в "палаці" - лабіринті.

"Палацова цивілізація", що свідчила про виникнення перших держав, була зруйнована близько 1700 р. катастрофою, яка суттєво затримала суспільний розвиток.

З часом палаци перебудовуються, вражаючи неповторністю фрескового мистецтва, монументальністю.

Саме на Криті раніше всього склалася писемність – ієрогліфіка. Найстаріші її пам'ятники, виявлені А.  Евансом в 1900  р. і датуються XXI  в. до н.е. Критська ієрогліфіка відноситься до нерозшифрованих типів писемності.

Критська культура доби свого розквіту - це культура бронзи. Але ця цивілізація так і не перейшла до заліза, загинувши наприкінці XV ст. до н. е. внаслідок завоювання ахейців, що прийшли з материкової Греції.

Питання до тебе: