Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Докладики. Культура.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
98.51 Кб
Скачать
  1. Що Ви можете розповісти про АлександрійськийМусейон,створений Птолемеем і?

Відповідь: Створений Птолемеем І, Александрійський Мусейон став справжнім науковим центром з анатомічним театром, обсерваторіями, зоопарками, ботанічними садами, місцями для роботи й відпочинку вчених, житловими кімнатами та їдальнею.

  1. Що Ви можете розповісти про релігію шанхайського суспільства?

Відповідь: У всіх явищах природи давні китайці бачили волю духів і богів.Вони порівнювали з божествами грім, вітер, дощ тощо. Існував також культ предків. Верховним божеством вважали Небо, яке уявляли у вигляді кола, землю зображали у вигляді квадрата, в центрі якого поміщали свою батьківщину. Тому свою країну вони і назвали Піднебесною або Серединним царством.

  1. Розкажіть про писемність майя.

Відповідь: Писемність майя часто називають гліфами або ієрогліфами через схожість накреслення з ієрогліфами Стародавнього Єгипту. Як і в Єгипті, писемність майя являла собою комбінацію фонетичних символів і логограм. З цієї причини її частіше за все класифікують як логографічну писемність. В цій системі знаки мовних складів відіграють важливу роль. В доколумбовому Новім Світі це була єдина система писемності, яка цілком представляла розмовну мову суспільства. Загалом близько 500 символів було у використанні, приблизно 200, з яких (включаючи варіації), мали різне фонетичне або складове значення.

Питання від тебе (до 1-ої підгрупи):

3. Яка поема вважається одним із найкращих зразків давньомесопотамської літератури?

Відповідь: Одним із найкращих зразків давньомесопотамської літератури вважається "Епос про Гільгамеша". Ця поема є свого роду циклом давніх сказань, що розповідають про подвиги Гільгамеша та його друга Енкіду, про трагічну смерть Енкіду і подорожі Гільгамеша у пошуках безсмертя. Ця розповідь переплітається з цілим рядом давніх міфів, котрі у вигляді окремих епізодів включені у загальний текст поеми.

28. Що таке Ямато-е ?

Відповідь: Ямато-е - стиль поліхромних картин в японському образотворчому мистецтві, основними темами якого є пейзажі та світські теми Японії. Започаткований у середині 12 століття. Протиставлявся монохромним китайським «картинам тушшю», так званим «ханським» або «танським картинам». Живописці Ямато-е розписували ширми, створювали на горизонтальних сувоях ілюстрації до літературних творів.

37. Що є найдавнішою епічною поемою Індії?

Відповідь: Найдавніша епічна поема Індії - "Махабхарата", автором якої, згідно з традицією, вважається легендарний мудрець і поет В'яса. Початок складання цієї поеми належить до другої половини II тис. до н. е. Згодом до неї увійшло безліч міфів, легенд, казок і дидактичних (повчальних) оповідань з усної народної творчості. Основну частину "Махабхарати" було завершено в IV-V ст. н. е.

34. Хто така Каннон?

Відповідь: Каннон (в японській міфології) богиня милосердя. Вважалась втіленням китайської бодисатви Авалокитешва-ру. Часто зображується багаторукою. Згідно з буддиськими віруваннями, богиня Каннон допомагає людям, з’являючись у 33 різних образах.