Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Докладики. Культура.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
98.51 Кб
Скачать

Петров Саша Класичний період культури майя

Класичний період в історії цивілізації майя тривав з 320 р. н. е. до 987 р. н. е. Цей період ще називають Теократичним періодом, тому що вважалося, що суспільством майя того часу керували священики, які концентрували в своїх руках все політичне, економічне і суспільне життя. Насправді ж, згідно з археологічними знахідками священики відігравали значну роль у суспільстві майя, але не керівну. Існував клас знаті, який складався майже винятково з воїнів. Багато зображень виконаних майя вказують на те, що міста майя знаходились в стані майже перманентної війни одне з одним.

В цей період розвивається сільське господарство як основа економічної діяльності суспільства, і в якій були зайняті великі кількості людей. Також існував розподіл праці та виразна система суспільних класів. Цивілізація майя складалася з великої кількості незалежних міст-держав, таких як Тікаль, Паленке, Копан, Калакмуль і багатьох інших. Місто Копан на території сучасного Гондурасу досягло свого розквіту в 736 р. н. е. Тут існував центр наукових досягнень майя. Вважається, що саме тут майя вдосконалили свої знання з астрономії, склали точні таблиці сонячних затемнень, винайшли формулу для створення календаря. Вважається що календар майя більш точний ніж той, що ми використовуємо зараз.

Найвідоміші пам'ятки цього періоду — численні піраміди. Майя також залишили багато стел із зображеннями на них своїх правителів, з ієрогліфічними текстами про родовід правителів, війни та інші досягнення. Майя також займалися торгівлею. Існують докази того, що вони торгували з багатьма досить віддаленими від них народами Месоамерики. Важливими предметами торгівлі майя були сіль, какао, обсидіан, тощо. Зокрема існують свідоцтва торгівельних і культурних контактів майя з містом Теотіуакан і цивілізацією, що панувала там.

Питання до тебе:

  1. Що було особливістю епохи еллінізму?

Відповідь: синтез грецької та східних культур, їхня взаємодія визначила культурно-історичні долі окремих регіонів елліністичного світу, в тому числі і європейської цивілізації.

  1. Що Ви можете розповісти про писемність епохи Інь?

Відповідь: Іньська писемність з'являється в досить розвиненому вигляді, що дає можливість відносити її виникнення до більш раннього періоду Найдавнішими є гадальні написи XIV — XIст до н е. Існувало понад 3,5 тис ієрогліфів, 2,5 тис з яких збереглися і до наших днів. Для письма використовували гладку поверхню панцирів черепах і кісток тварин, а також довгі тонкі дерев'яні, або бамбукові планки, які з'єднувалися потім шнурком або ременем.

  1. Яка основна риса архітектури майя?

Відповідь: Основною рисою архітектури майя є намагання інтегрувати навколишнє середовище в дизайні міст і споруд: міста і будинки знаходяться неподалік водоймищ і також в ключових місцях для астрономічних досліджень. В центрі міста як правило знаходилася піраміда, поруч з якою були розташовані інші менші піраміди, державні або релігійні споруди, площадки для гри в м'яч та інші.

Питання від тебе (до 1-ої підгрупи):