Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Докладики. Культура.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
98.51 Кб
Скачать
  1. Чим уславилась Критська культура і які унікальні ознаки були притаманні цій культурі?

Відповідь: Критська культура уславилась вазовою керамікою. Інша унікальна її ознака - палаци, які являли собою комплекси будівель, що об'єднувались навколо великого внутрішнього двору. Палаци мали світлові колодязі та каналізацію. Саме на Криті раніше всього склалася писемність – ієрогліфіка.

  1. Яка роль належить у світовій культурній традиції латинській мові?

Відповідь: Масштаби римських завоювань перетворили її на мову міжнаціонального спілкування для всіх підкорених народів — від Іспанії до Межиріччя. На основі так званої «народної латини» виникло багато сучасних європейських мов: італійська, іспанська, французька, англійська. Надалі латина довго залишалася в Європі мовою літератури і науки, а в медицині не втратила цю роль і до сьогодні. Латинською ведеться католицьке богослужіння.

  1. Ким був СимаЦянь і що він створив?

Відповідь: Сима Цянь вважається батьком китайської історичної науки і одночасно класиком китайської прози. Його «Історичні записки» складаються з 130 розділів і викладають історію Китаю з найдавніших часів. Досить сказати, що всі подальші китайські історичні праці будувалися за їх зразком.

Питання від тебе (до 1-ої підгрупи):

10. Якою була релігія Месопотамії?

Відповідь: Релігія Месопатаміі це чистий політеїзм, люди у всьому бачили божественні сили. У їхньому уявленні своє, особливе божество мали не тільки небо, повітря, суша і море, підземний світ, сонце і місяць, буря і вогонь, але і прядіння і ткацтво, оранка та сіяння, скотарство і пастушество, родючість, народження, хвороби, рибалки , писемність, будівництво і навіть пивоварні. У всьому потрібна була допомога богів, щоб розпочату справу могло бути закінчене. Але шумери не просто волали до допомоги богів, вони вдосконалювали знаряддя праці, експериментували, намагалися знайти найкращий спосіб виконання будь-якої справи. У цьому вони були воістину великим народом.

21. Що прийшло в японську культуру з Китаю в IV - V століттях н. Е.?

Відповідь: У IV - V століттях н. е.. з Китаю до Японії приходить ієрогліфічна писемність, проникають також китайська астрономія та інші наукові знання та уявлення. Майже одночасно з цим від мечено поява конфуціанства і буддизму, а разом з останнім починається широке поширення всього спектру буддійської культури, особливо мистецтва.

44. Що таке Індійська каста?

Відповідь: Індійська каста — результат тривалого процесу становлення виробничих, правових та культурних відносин між людьми, які поділені між собою за походженням, професією, звичаями та законами. Остаточний поділ суспільства на касти закріпився у період раннього середньовіччя і становить надзвичайно складне явище: так, у 1947 р. на час проголошення Індії незалежною державою кількість каст досягла майже 3,5 тис.

14. З чого виготовляли одяг у Месопотамії?

Відповідь: Одяг населення Месопотамії здебільшого виробляло з овечої вовни, рідше — з лляного полотна (льон у країні не ріс, лляну тканину доводилося завозити, тому коштувала вона дорого). Шовкове вбрання з’явилося вже на схилі старо месопотамської історії й було доступне лише представникам соціальної еліти. Тканину багато драпірували й фарбували в яскравий колір, а хто не мав коштів на придбання дорогих завізних барвників, то простонапросто відбілював вовняну тканину на сонці.