Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Докладики. Культура.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
98.51 Кб
Скачать
  1. Щоб було характерним для грецьких театрів?

Відповідь: Грецький театр знаходився просто неба, він вміщував до 20-25 тис. глядачів. Театральні вистали продовжувалися зі сходу до заходу сонця протягом трьох днів і мали характер змагань. Жіночі ролі виконували лише чоловіки. Усі актори взувалися и черевики на високих підборах (котурни) та надівали маски, що виражали характер персонажа. Щоранку, відправляючись до театру, глядачі брали з собою подушку для сидіння та їжу.

  1. Що було винайдено під час періоду Шан(або Інь) у Китаї?

Відповідь: Було винайдено гроші, бронзоливарну справу, шовкопрядіння, ієрогліфічну писемність, зародилися основи містобудування, з’являються твори декоративного мистецтва.

  1. Розкажіть про мистецтво майя.

Відповідь: Мистецтво майя досягло свого розквіту під час класичного періоду (200—900 р. н. е.). Різьблені рельєфні зображення в Паленке і Копані вважаються одними з найкращих. Витонченість і грація зображень людини на цих пам'ятках архітектури майя нагадують класичні форми Стародавньої Греції. Саме тому період історії майя у 200—900 р. н. е. називають класичним. До нашого часу не дійшло багато малюнків виконаних майя. Більшість зображень — фрески і малюнки на кераміці. Бонампак — одне з місць, де збереглися чудові фрески майя.

Питання від тебе (до 1-ої підгрупи):

5. Який народ створив найдавніші календарні системи?

Відповідь: Шумери створили найдавніші календарні системи (сонячну й місячну).

26. Дайте коротку характеристику Періоду Нара.

Відповідь: Період Нара ( яп. - Нара дзідай) - епоха в історії Японії ( 710 - 794). Почалася з відновлення столиці держави в місті Хейдзьо-ке (суч. місто Нара) і закінчилося її переносом до міста Хей'ан-ке (суч. місто Кіото). Особливості епохи - прискорена китаянізація японського суспільства, створення перших історичних хронік і розквіт культури, зокрема буддизму та поезії. До VIII століття японці іменували свою країну Ямато. Але в 702р. вперше з'являється топонім "Ніхон" (Японія).

39. Який вклад у науку внесли давньоіндійські математики?

Відповідь: Неоціненний вклад у науку внесли давньоіндійські математики, яким світ зобов’язаний введенням поняття "нуль" і десяткової системи написання цифр.

15. Чим харчувались народи Месопотамії?

Відповідь: Споживали в Месопотамії переважно вегетаріанські страви, приготовлені з бобів, чечевиці, пшона, ячменю, цибулі, огірків, кабачків тощо. Основним продуктом харчування були тонкі ячмінні коржі. З фруктів вавилонці ласували фініками й гранатами, ассирійці — яблуками, грушами, виноградом. М’ясні страви були доступні тільки заможним людям (споживали переважно м’ясо свійської птиці, а корів, кіз та овець забивали на м’ясо лише у виняткових випадках). Для маси населення м’ясо замінювала риба, яка не переводилася в річках та каналах. До харчового раціону входили також молочні продукти (особливо сир і кисле молоко), солодкі страви, в які добавляли мед, горіхи, рослинну олію та спеції. На свята пекли солодкий пиріг, начинений фініками, інжиром та горіхами.