Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект лекцій Комерційне право.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
1.51 Mб
Скачать

Практичне заняття

Вироблення практичних навичок щодо визнання боржника банкрутом.

8. Правові засади антимонопольного регулювання

Поняття і призначення антимонопольного регулювання. Поняття конкуренції, монополії, домінуючого становища на ринку товарів, зловживання монопольним становищем.

Антимонопольні органи та їх компетенція.

Види монополістичних правопорушень: індивідуальні (зловживання монопольним становищем на ринку), групові (антиконкурентні узгоджені дії), дискримінація підприємців органами влади та управління.

Організаційно-правові методи боротьби з монопольними зловживаннями.

Майнова відповідальність за порушення антимонопольного законодавства (відшкодування збитків, конфіскація, господарсько-адміністративні штрафи) та порядок її застосування.

9. Правове регулювання приватизації державного майна

Поняття приватизації державного майна. Цілі та принципи приватизації. Правове забезпечення приватизації державного майна. Державна програма приватизації: призначення, зміст, порядок і форма затвердження.

Об'єкти приватизації та поділ на їх групи. Об'єкти, що не підлягають приватизації. Категорії державних підприємств, що приватизуються шляхом акціонування із залишенням у державній власності контрольного або блокуючого пакета акцій.

Суб'єкти приватизації (державні органи приватизації, покупці, посередники), їх правове становище. Роль фінансових посередників (довірчих товариств, інвестиційних фондів та інвестиційних кампаній) у процесі приватизації.

Етапи приватизації державного майна (майна державних підприємств). Комісія з приватизації державного підприємства: роль, порядок створення, склад, функції. План приватизації (основний та альтернативний): порядок розробки, зміст, порядок та наслідки затвердження (не затвердження).

Способи приватизації (конкурентні та неконкурентні), порядок їх застосування.

Угоди приватизації: поняття, види, зміст, форма, порядок надання та виконання, відповідальність за порушення договірних зобов'язань.

Відповідальність за порушення встановленого законом порядку приватизації.

Практичне заняття

Розглянути угоди приватизації.

10. Правове регулювання біржової діяльності

Поняття, юридичні ознаки та види бірж.

Правове становище товарної біржі: порядок створення, функції, права та обов'язки.

Біржові угоди: поняття, види, порядок укладання.

Правила біржової торгівлі як обов'язковий внутрішній документ товарної біржі: призначення, місце в системі нормативних актів, що регулюють біржову діяльність, зміст, порядок прийняття. Процедура проведення біржових торгів. Відповідальність за порушення правил біржової торгівлі. Правовий статус фондової біржі: поняття організаційно-правова форма (акціонерне товариство), порядок створення, реєстрації, внутрішні документи (статут та правила фондової біржі), їх зміст, порядок прийняття. Контроль за діяльністю фондових бірж з боку Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку. Особливості припинення діяльності фондової біржі.

11. Правове регулювання цін та ціноутворення

Поняття та функції ціни. Політика ціноутворення. Види цін та порядок їх встановлення.

Правове регулювання контролю за додержанням дисципліни цін. Відповідальність за порушення дисципліни цін.