Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Strateg_konspekt.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
3.73 Mб
Скачать

Тема 6. Стратегічний потенціал підприємства та формування його стратегічних переваг

    1. Діагностика внутрішнього стану підприємства.

    2. Оцінка стратегічного потенціалу.

    3. Оцінка конкурентоспроможності підприємства.

    4. Формування стратегічних переваг організації.

    5. SWOT-аналіз підприємства.

    1. Діагностика внутрішнього стану підприємства

Діагностика (від грец. diagnosis розпізнавання) передбачає ви­значення суті та особливостей проблеми на основі всеохоплюючого аналізу, застосовуючи певний набір принципів та методів його про­ведення.

Організація (підприємство, фірма) це складна система, для діагностики якої використовується системний аналіз. Системний аналіз — це опис явища (ситуації) з певною метою з точки зору пев­ної цілі (місії).

Для того щоб отримати правильний діагноз організації, потріб­но провести дослідження організації системно, тобто необхідно ви­явити комплекс взаємопов’язаних питань, що допоможе виявити об’єктивний стан системи управління та напрями її реорганізації.

Діагностування виробничо-господарської діяльності організації

У міжнародній практиці в процесі діагностування організації ви­діляють основні сфери діяльності етапи, які необхідно дослідити для виявлення об’єктивного стану організації. Для кожної сфери виділя­ється контрольний перелік питань, відповідь на які відображає реаль­ний стан справ в організації [11].

1. Загальні характеристики організації. В цій сфері вивчається основна інформація про цілі та особливості діяльності, роль і основні характеристики організації. Контрольний перелік питань визначає межі предмета, що досліджується. Досліджується характер діяльнос­ті організації, його масштаби, місце та роль на ринку; номенклатура продукції (основні товари або групи товарів, напрямки спеціалізації, номенклатура експортної та імпортної продукції); місце організації на національному та світовому ринках; частка фірми в національно­му (світовому, європейському) виробництві (торгівлі) основних то­варів номенклатури організації; частка найважливіших товарів, що випускаються підприємством, в експорті країни (табл. 6.1).

Таблиця 6.1

Загальні характеристики організації

2. Місія, цілі, базова стратегія. Дослідження місії, цілей, за­вдань та базової стратегії організації стратегії, політики та планів під­приємницької діяльності організації є основним елементом діагнос­тики управлінської діяльності. При діагностуванні треба дослідити використовувану методологію, систему методів визначення завдань та розроблення планів, стратегії і політики. Особливу увагу необхід­но приділити суперечливим цілям, стратегіям і напрямам політики.

Таблиця 6.2

Завдання та стратегія організації

3. Фінанси. Діагностування фінансової сфери є основою будь-якого дослідження управлінської діяльності, оскільки можливості та резуль­тати фінансової діяльності відображають можливості й результати ко­мерційної організації. Фінансова оцінка повинна бути зосереджена на аналізі фінансових звітів клієнта за попередні 3-5 років, що дає мож­ливість оцінити тенденції платоспроможності, фінансової активності, продуктивності організації.

Таблиця 6.3

Діагностика фінансової діяльності може здійснюватися за до­помогою експрес-аналізу для оцінювання та виявлення фінансових проблем та можливостей.

Таблиця 6.4

Експрес-аналіз фінансової діяльності організації

Разом з тим, для того щоб визначити реальний стан справ, який би дозволив прийняти обґрунтовані рішення, необхідно провести розрахунок основних фінансових показників на основі бухгалтер­ської звітності організації.

4. Маркетинг. В організаціях, що продають свою продукцію або послуги, функції системи збуту забезпечують суттєво необхідні зв’язки з іншими організаціями, значною мірою впливають на інші функції. Діагностуючи фірму, потрібно визначити характерні особли­вості ринку, стратегічні заходи на шляху від продукції до ринку, пере­вірити ефективність та вплив ринкової стратегії на функції, пов’язані з продуктивністю, дослідженнями, експериментальними розробками, постачанням. Слід коротко розглянути складові елементи системи збуту: організацію збуту, засоби реклами, розміщення та обіг запасів продукції, складування і транспортування продукції тощо (табл. 6.6).

Маркетинг організації

Експрес-аналіз маркетингової діяльності організації можна здій­снити за певною методикою (табл. 3.7).

Таблиця 3.7

Важливим елементом прийняття рішення про доцільність виходу на новий ринок є вартість створення, перекупівлі чи переорієнтації на свій бік каналів збуту. Формально баланс потенційних вигод і ви­трат можна представити у вигляді:

(Pn Сn) ⋅ Qn = Сni + Sni ⋅ αi + Сz, (3.1)

де i — індекс ринку, а також фірм, що працюють на ньому (сукупності конкурентів); nіндекс нової фірми, що планує увійти на цей ринок, потіснив­ши конкурентів; Pnціна за одиницю продукції, яку збирається запропонувати нова фірма; С — собівартість одиниці продукції n-ї фірми; Qочікувані обсяги продажу на i-му ринку; Сniвартість придбання або переорієнтації каналів збуту на i-му ринку для n-ї фірми; С — інші витрати, які пов’язані з виходом на i-й ринок; Sn — оцінка фінансових втрат, які може зазнати n а фірма, якщо вихід на новий i-й ринок заблоковано; Хiвірогідність отримати відсіч з боку працюючих на i-му ринку конкурентів.

При чому обов’язковою умовою є: Pn < Pi . Основна причина пе­редачі виробником функції збуту посередникам — зменшення своїх витрат на реалізацію або збільшення частки на ринку при тих самих витратах [3].

5. Виробництво. Фактично при діагностуванні виробничої ді­яльності, треба зосередити свою увагу на таких напрямах (табл. 3.8):

Діагностику виробничо-господарської діяльності доцільно здій­снювати на основі експрес-аналізу (табл. 3.9).

6. Інноваційна діяльність. Необхідно визначити роль досліджень і експериментальних розробок у розвитку діяльності організації. Треба дослідити взаємозв’язки, що існують у повному циклі «дослідження — експеримен­тальні розробки — виробництво — збут продукції». При діагностуванні фірми треба розглянути витрати на дослідження та експериментальні розробки, оскільки ці витрати характеризують зв’язки між управлінням галуззю промисловості та фірмою, швидкість впровадження результа­тів досліджень і експериментальних розробок у виробництво, труднощі впровадження, кваліфікацію професійних працівників зі складу осно­вного персоналу, а також основні досягнення у відповідних підрозділах.

Таблиця 3.10

Інноваційна діяльність

7. Трудові ресурси. Політика трудових ресурсів діагностується щодо впливу на діяльність і перспективи розвитку організації крите­ріїв відбору, найму, підвищення кваліфікації, стимулювання та опла­ти праці працівників. Необхідно одержати правильне уявлення про те, які рішення приймаються в даній сфері, хто приймає рішення і як ці рішення впливають на моральний стан і стимулювання працівни­ків. Потім слід коротко розглянути питання, пов’язані з плануванням завдань професійного розвитку, службового просування працівників, оцінкою діяльності персоналу, а також роль навчання та підвищення кваліфікації працівників.

Для аналізу системи управління персоналом можна застосувати експрес-діагностику, що враховує ефект синергізму від поєднання традиційних методик оцінювання продуктивності праці колективу організації та окремих співробітників.

Експрес-діагностика системи управління персоналом

8. Система управління. Особливу увагу слід звернути на осо­бисті дані та стиль керівництва, які характеризують основних керів­ників, а також на різні показники, які характеризують організаційну культуру.

Під час діагностування системи управління організація має роз­глянути:

Система управління організації

9. Загальна ефективність організації. Діагностування загальної ефективності діяльності організації проводиться з метою визначення можливих і необхідних напрямів удосконалення діяльності за таки­ми напрямами (табл. 3.14):

Загальна результативність складається на основі існуючих на під­приємстві звітів (річних, квартальних, щомісячних). Можуть вико­ристовуватися статистичні, фінансові, аналітичні показники фірми.

Слабкість організації визначається порівняно з конкурентами, тоді як проблема виникає в тому випадку, якщо спостерігається не­відповідність між цілями організації та дійсним станом справ. Стра­тегічна проблема може бути як у площині виявлення слабких сторін діяльності, так і спрямована на розвиток можливостей організації.

До стратегічних ресурсів відносять: фінансові, кадрові, інформа­ційні, технічні, технологічні, управлінські, організаційні.

Стратегічні ресурси організації

Ресурси організації закладають основу конкурентних переваг ор­ганізації і розподілені на матеріальні та нематеріальні. До матеріаль­них слід віднести фінансові та фізичні активи організації, які відобра­жені в балансі підприємства (основні фонди, запаси, грошові кошти, тощо). Нематеріальні ресурси організації — це, як правило, якісна характеристика організації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]