Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
АХП_Реком.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
479.23 Кб
Скачать

1

М ІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

Чернігівський обласний державний проектно-технологічний центр охорони родючості ґрунтів і якості продукції

"Облдержродючість"

14020 м.Чернігів-20, вул. Малиновського, 41, тел./факс (0462) 60-64-92

РЕКОМЕНДАЦІЇ

По раціональному використанню добрив в господарствах Чернігівської області

Область

Чернігівська

Район

Варвинський

Населений пункт

с. Озеряни

Землекористувач

ТОВ “Нива”

Рік обстеження

2001

Чернігів

2009

Рекомендації розробили:

директор центру, кандидат с.-г. наук А.І.Мельник, головний інженер-грунтознавець М.П.Мукосій, завідувач відділом О.І.Проценко, завідувач відділом С.М.Каценко.

Рекомендації розглянуто та ухвалено

науково-технічною радою

(Протокол № 2 від 23.01.2009 р.)

Зміст

Вступ..................................................................................

4

1 Розміщення культур................................................................................

4

2 Характеристика основних показників родючості ґрунтів та оптимізація умов живлення сільськогосподарських культур ..............

6

2.1 Реакція ґрунтового розчину (рН).......................................................

6

2.2 Вміст гумусу.........................................................................................

9

2.3 Основні елементи живлення рослин та умови застосування мінеральних добрив..................................................................................

10

2.3.1 Азот і застосування азотних добрив...............................................

12

2.3.2 Фосфор і застосування фосфорних добрив....................................

13

2.3.3 Калій і застосування калійних добрив............................................

15

3 Мікроелементи. Використання мікродобрив.......................................

20

4 Застосування органічних добрив...........................................................

20

5 Розрахунок норм добрив на запланований урожай за нормативами витрат поживних речовин на одиницю продукції..................................

28

Вступ

Перед сільськогосподарськими виробниками завжди стоїть питання спрямоване на вирішення двох найважливіших проблем землеробства: збільшення виробництва та підвищення якості продукції рослинництва і забезпечення зростання родючості грунтів. Наука та передовий досвід виробничників мають в своєму розпорядженні комплекс заходів, які направлені на підвищення родючості грунтів за рахунок науково обгрунтованого застосування органічних і мінеральних добрив, раціональних систем обробітку грунту, меліорації земель, чергування культур в сівозмінах, тощо. Головне місце в цьому комплексі, насамперед, належить ефективному використанню добрив, які сприяють усуненню розриву між наявним вмістом поживних речовин у грунті та потрібної їх кількості для одержання високого урожаю та якості сільськогосподарської продукції. При цьому важливого значення набувають види і дози добрив, їх форми, склад і співвідношення окремих елементів живлення, а також агрохімічні, фізико-хімічні, біохімічні властивості грунтів, фізіологічні особливості культур та умови температурного, водного і повітряного режимів.

Неправильне застосування добрив та інших регулюючих агротехнічних факторів зменшує ефективність їх дії на врожай і показники якості сільськогосподарської продукції, а також негативно впливає на родючість грунтів.

В умовах дефіциту і високої вартості мінеральних добрив застосовувати їх слід на підставі картограм та інших матеріалів агрохімічного обстеження, які розробляє Чернігівський обласний державний проектно-технологічний центр охорони родючості грунтів і якості продукції (“Облдержродючість”). Ці матеріали відображають кількісну характеристику агрохімічних властивостей ґрунту кожного окремого поля, дають інформацію для вдумливого використання наявного резерву.

Відомо, що такі культури як озима пшениця, ячмінь, цукрові буряки, льон, картопля, овочі потребують високого агрофону. Визначити найбільш придатні поля під ці культури можливо лише за допомогою картограм. Слід відмітити, що зазначені культури забезпечують найвищу окупність добрив. В дослідах центру “Облдержродючість”, які проводяться в виробничих умовах на полях господарств, прирости урожаїв озимої пшениці досягали 12,5 ц/га, ячменю – 13,6, цукрових буряків – 120, льоноволокна – 3,9, картоплі – 105 ц/га. Саме цим культурам слід надавати перевагу при застосуванні добрив.