Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МКР №1 (1) - копия.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
115.2 Кб
Скачать

3. Методи,які використовує ре: статистичні методи, балансовий, картографічний та гіс-технологій

Статистичний метод полягає у обробці , систематизації одібраних даних , наданні кількісної характеристики факторам , що впливають на стан об»єктів, порівнянні між собою самих об»єктів за конкретними кількісними і якісними показниками.

  • метод визначення середніх величин. Середні величини розраховуються при розміщенні і територіальній організації виробництва, плануванні населених пунктів, адміністративно-територіальному устрої, тощо

  • метод дисперсного аналізу характеризує відхилення індивідуальних величин від їх середньої. Дисперсія доповнює показник середньої арифметичної , тому що остання недостатньо характеризує динамічний ряд.

  • порівняльний аналіз. Встановлення регіональних відмінностей здійснюється шляхов спіставлення природних передумов і економічних факторів розвитку. Осн. показником виступає показник концентрації.

  • кореляційно-регресійний аналіз. Завдяки ньому відбувається кількісна оцінка впливу того чи іншого фактора на формування і розвиток об»єкту

Балансовий метод - метод оброблення і аналізу статистичних даних підприємтсва, галузі, регіону. Він дає змогу взаємопов»язувати ресурси та їх використання , виявляти пропорції та взаємозв»язки, які утворюються у процесі відтворення.Складання регіональних алансів дає змогу встановити рівень комплексності розвитку регіону, наявність у ньому диспропорцій.

Картографічний метод і ГІС-технології можна віднести до моделювання але цей метод виступає і як відносно самостійний метод. Широко впроваджуються нові методи картографування: цифрові, автоматизовані та ін..

Потужним інтелектуальним продуктом сучасної епохи є геоінформаційні системи. З появою комп»ютерних технологій виникло нове покоління ГІС, яке тепер широко використовується в глобальних проектах, а також в окремих країніх та регіонах. Основною метою регіональних ГІС є розроблення технологій інформаційно-аналітичного забезпечення управління (регулювання) і області, районі, місті.

4. Методи, які використовує ре: порівняльний територіальний метод , метод еталонів, метод джерел, системний метод

Порівняльний територіальний метод підкреслює загальне і залишає поза увагою деякі відмінні риси. В загальному розумінні порівняння - це встановлення загального і різниці об»єктів пізнання. Мова йде про об»єкти, створені людиною і функціонуючі в природному оточенні.

Метод еталонів - різновид порівняльного методу. Для порівняння об»єктів обирається низка ознак, але вони поєднуються водну групучи тип , тобто проводиться типізація об»єктів.При типізації об»єктів і з»являється можливість виділенняеталонів, з якими можна зіставляти інші об»єкти.

Метод джерел. Його зміст полягає у виборі найбільш типових об»єктів, джерел, подальшому їх дослідженні комплексно і детально. Отримані результати розповсюджують на типові цілісні явища і процеси . «Джерелами» можуть бути як і території, так і групи населення, вивчення яких проводилось з використання соціологічних опитувань.

Системний метод - є одним із методів комплексного вивчення економіки. Зміст СМ полягає у розкритті суті понять система, економічні система, територіальна економічна система. СМ передбачає не тільки встановлення способів опису відносин і зв»язків, але й виділення тих із них, які є системоутворюючими, тобто тих , що творять систему.

Вхід екон.сис-ми характеризується сукупністю природних, тредових, виробничих та інформаційних ресурсів. Переробка - перетворення сировини, материіалів, ресурсів на готовий продукт. Вихід - сукупність матеріальних благ та послуг, необхідниз для задоволення потреб суспільства.