Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МКР №1 (1) - копия.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
115.2 Кб
Скачать

5. Закон територіального зростання виробництва і вирівнювання рівнів економічного та соціального розвитку регіонів

Закон територіального зростання виробництва і вирівнювання рівнів економічного та соціального розвитку регіонів передбачає поступовий розвиток виробничих сил на базі науково-технічного і організаційного прогресу та інших факторів , ріномірний територіальний розподіл виробництва, зближення різних регіонів по інтенсивності господарського і соціального розвитку, що припускає прискорений підйом господарств відсталих і депресивних районів. В умовах нерівномірного зростання виробництва по території важливими вимогами і вирівнювання регіональних рівнів соціально-економічного розвитку. Цей процес контролюється у всіх розвинених країнах.

6. Закон територіальної спецалізації, міжрегіональних зв»язків і формування регіональних ринків

Закон територіальної спецалізації, міжрегіональних зв»язків і формування регіональних ринків диктує необхідність найкращого виробничого профілювання регіонів та удосконалення міжрегіональних обміну і пропорцій. Він вимагає обгрунтування найефективніших напрямів розвитку кожного регіону в системі загальнодержавного поділу праці, сприяє широкій участі регіону у зовнішньоекономічній діяльності. Запорукою успішного розвитку ринкових відносин є їх ефективність, постійне зниження витрат виробництва і оберту, а спеціалізація регіонів прияючи цьому, виступає як сильна основа та сильний важіль підвищення продуктивності суспільної праці і зростанню матеріальних благ суспільства.

Невід»ємним додатком і наслідком спеціалізації регіонів виступаюь міжрегіональні і зовнішні економічні зв»язки , що формують регіональні ринки.

7. Закон комплексного розвитку, структурних перетворень і диверсифікації господарства регіонів

Закон комплексного розвитку, структурних перетворень і диверсифікації господарства регіонів відображає закономірні явища і процеси територіального розподілу праці і припускає необхідну пропорційність господарства різних територіальних утворень та їх систем, відповідність економіки кожного регіону місцевим природним та економічним умовам, гармонійний розвиток галузей спеціалізації та інфраструктури, міст різного масштабу, інших населених пунктів. Цей закон управляє структурною перебудовою господарства регіонів і інтересах ринкових відносин і підвищення життєвого рівня населення , пристосовуючи економіку до кон»юктури товарного попиту і пропозиції.

За допомогою держави необхідно передбачати спеціальні заходи щодо диверсифікації РЕ, які забезпечували б її маневреність, стійкість, виживання і зростання в умовах ринку.

8. Закон міжрегіональної економічної інтеграції і укріплення економічних основ державності

Закон міжрегіональної економічної інтеграції і укріплення економічних основ державності. Сучасний світовий розвиток продуктивних сил характеризується ітотним посиленням внутрі- та міжрегіональної інтеграції. Внутрірегіональна інтеграція формує цілісну інтегровану господарську систему або єдиний регіональний економічний простір. Розвиток інтеграційних взємозв»язків та комплексне вдосконалення розміщення об»єктів виробничого та невиробничого призначення повинні спричинити до зближення рівнім економічного і соціального розвитку регіонів. Саме на це спрямовуються заходи державної регаональної політики. Разом з тим між регіонами існують істотні відмінності, зумовлені різним природно-ресурсним потенціалом , структурою економіки, соц.-екон. умовами розвитку.

Отже, зближення рівнів економічного і соціального розвитку регіонів вимагає надзвичайно великих зусиль в несприятливих економічних умовах, коли гостро відчувається нестача матеріальних і фінансових ресурсів.