Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МКР №1 (1) - копия.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
115.2 Кб
Скачать

17. Чинники рр: сутність, види та склад чинників рр; чинники економіко-географічного положення, ринкової кон»юктури, споживчий

Чинники регіонального розвитку - це суттєві умови, які необхідно приймати до уваги при вивченні або вирішенні конкретної проблеми регіональної економіки.

До складу чинників РР відносять: історико-економічні, територіальні, локалізований природно-ресурсний потенціал регіону, демографічні, соціально-економічні,науково-технічний прогрес, адміністративно-територіальні, транспортні, існуючу інфраструктуру.

Фактори розподіляються на види: об»єктивні та суб»єктивні, консервативні та прогресивні.

До об»єктивних факторів відносять ті, які існують поза впливом людини; до суб»єктивних - ті фактори, які можуть бути задіяні і враховані людиною залежно від її волі.

До консервативних слід віднести ЕГП, природно-ресурсний потенціал, населення і трудові ресурси, встручання держави тощо. Врахування тільки цих факторів носить інерційний характер, не пропонує для економіки регіону нових напрямків зростання і тим самим відкладає на невизначений термін використання сучаних інвестиційно-інноваційних форм розвтку.

До прогресивних відносять науково-технічний прогрес,інноваційні форми територіальної організації, неурядові, в тому числі іноземні інвестиції, фінансові ресурси, зовнішню конкуренцію, ринкову кон»юктуру, ринкові інститути тощо.

Фактор економіко-географічного положення визначають як сукупність просторових відносин будь-якого об»єкту РЕ до того, що знаходиться поза його межами і що має для цього об»єкту певне економіне і соціальне значення.

ЕГП має три рівні: макро-, мезо- та мікрорівень. Макроположення - відношення до великих регіонів і країн , мезоположення - відношення до порівнянно невеликих регіонів, мікроположення - відношення до водних об»єктів, форм рельєфу, міст, транспортних магістралей тощо. Критеріями оцінки ЕГП є корисність і ринкова позиція.

Кон'юнктура ринку - умови реалізації певного продукту, що визначаються співвідношенням попиту та пропозиції на даний продукт, а також ступенем впливу держави на рино

Кон’юнктура ринку – конкретні умови реалізації суспільного продукту, яка здійснюється у співвідношеннях між наявними на ринку матеріальними цінностями та послугами й потребою в них. Якщо попит перевищує пропозицію, то створюється стимул для розвитку виробництва, якщо навпаки, то виробництво доцільно скорочувати.

Ринкова кон’юнктура тісно пов’язана з НТП. Товари вищої якості, якщо задовольняють вищі потреби, мають високий попит і на них ростуть ціни.

Економіка витримує темп НТП при умові врахування тенденції ринкової кон’юнктури.

Фактор кон'юнктури ринку визначає рух цін, цінних паперів, розмірів виробництва, зайнятості тощо. Якщо попит перевищує пропозицію, створюються стимули для розвитку виробництва. В іншому випадку з'являється необхідність скорочення виробництва.

Споживчий фактор направлений на обслуговування населення. Через це до населених пунктів споживання тяжіють переважно ті галузі, що зайняті обслуговуванням населення. З розвитком продуктивних сил актуальність соц.-екон. факторів постійно зростає. В площині практичних дій це означає необхідність створення потежного інфраструктурного потенціалу всієї соц. сфери та вирішення питань щодо задоволення відповідних соціальних потреб населення. Важливо досягти внутрірегіональної збалансованості і економічному і соцільному розвитку.