Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
701465001275585347.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
1.35 Mб
Скачать

Тема 7: Інвестиційно-інноваційна діяльність

Мета заняття: визначити сутність інвестиційної діяльності країни, регіону, ознайомитися з методикою аналізу інвестиційної та інноваційної діяльності на макрорівнях, охарактеризувати, територіальну, галузеву технологічну та відтворювальну структури капітальних вкладень, навчити студентів здійснювати оцінку інвестиційної привабливості галузей та регіонів.

План заняття

  1. Сутність та чинники інвестиційної діяльності

  2. Структура аналізу капітальних вкладень

  3. Оцінка інвестиційної привабливості галузей та регіонів

  4. Методика аналізу інноваційної діяльності

  5. Іноземне інвестування

Умови і методика виконання

Сутність та чинники інвестиційної діяльності.

Об’єктами інвестиційної діяльності можуть бути:

  • будь-яке майно, в тому числі основні фонди і оборотні кошти в усіх галузях та сферах народного господарства;

  • цінні папери;

  • цільові грошові вклади;

  • науково-технічна продукція;

  • інтелектуальні цінності;

  • інші об’єкти власності та майнові права.

Інвестиційна діяльність є важливим важелем економічного впливу господарюючих суб’єктів і держави на розвиток соціально-економічних процесів у суспільстві.

Суб’єктами (інвесторами) інвестиційної діяльності можуть бути громадяни і юридичні особи України та іноземних держав, а також держави.

Аналіз інвестиційної діяльності здійснюється з метою виявлення, наскільки сприятливим є інвестиційний клімат, які саме джерела фінансування задіяні і як ефективно вони використовуються, чи забезпечені ресурсами структурні зрушення в економіці.

На інвестиційну діяльність впливають такі основні чинники:

  • кон’юнктура товарного ринку, яка визначається значною мірою рівнем і структурою сукупного попиту;

  • заощадження домашніх господарств та умови їх трансформації в інвестиції;

  • механізм регулювання грошово-кредитного ринку, відсоткова ставка, яка впливає на доступність кредиту;

  • рівень інфляції — для оцінки реальної відсоткової ставки та реальної вартості інвестицій;

  • дефіцит бюджету, що може вплинути на формування централізованих джерел фінансування інвестицій;

  • норма нагромадження основного капіталу;

  • політична та законодавча стабільність;

  • податки;

  • науково-технічний прогрес, який стимулює впровадження ресурсозберігальних технологій;

  • прогресивні структурні зрушення в економіці, рівень розвитку фондотвірних галузей.

Структура аналізу капітальних вкладень. Аналіз капіталовкладень здійснюється за такими основними напрямами:

  • структура капіталовкладень за ознакою виробничого та невиробничого призначення;

  • галузева структура капіталовкладень;

  • територіальна структура капіталовкладень;

  • структура капіталовкладень за джерелами фінансування;

  • відтворювальна структура капіталовкладень;

  • технологічна структура капіталовкладень;

  • частка капіталовкладень в основний капітал у ВВП;

  • темпи зміни капіталовкладень та показників їх структури;

  • розрахунки окремих показників використання капіталовкладень.

Темпи зміни капіталовкладень всього (Ткв), виробничого (Ткв.в) та невиробничого (Ткв.нв) призначення (6.1)—(6.3):

; (6.1)

; (6.2)

; (6.3)

де t, t – 1 — поточний та попередній періоди, роки; КВ — капіта­ловкладень всього, млн грн; КВвкапіталовкладення виробничого призначення, млн грн; КВнв — капіталовкладення невиробничого призначення, млн грн.

Динамічні зміни галузевої та територіальної структури капіталовкладень аналізуються за формулами (12.4) — (12.5):

; (6.4)

. (6.5)

де Ткві, Тквj — темпи зміни капіталовкладень в і-ту галузь або в j-й регіон, %; КВікапіталовкладення в і-ту галузь, млн грн; КВjкапіталовкладення в j-й регіон, млн грн.

Аналогічно розраховуються темпи зміни капіталовкладень за рахунок різних джерел фінансування, (6.6)—(6.8):

; (6.6)

; (6.7)

, (6.8)

де Ткв.ц, Ткв.вл, Ткв.кр — темпи зміни капіталовкладень відповідно за рахунок централізованих джерел, власних коштів підприємств та кредитів банків; КВц, КВвл, КВкробсяг капіталовкладень у певному році відповідно за рахунок централізованих джерел, власних коштів підприємств та кредитів банків.

Зміни у відтворювальній та технологічній структурі можна проаналізувати за такими розрахунками (6.9)—(6.16):

; (6.9)

; (6.10)

; (6.11)

; (6.12)

; (6.13)

; (6.14)

; (6.15)

, (6.16)

де Ткв.кб, Ткв.м, Ткв.тп, Ткв.р, Ткв.рв, Ткв.бм, Ткв.у, Ткв.ін — темпи зміни капіталовкладень відповідно у капітальне будівництво, модернізацію, технічне переозброєння, реконструкцію, розширення виробництва, будівельно-монтажні роботи, устаткування, інструменти та інвентар; КВкб, КВм, КВтп, КВр, КВрв, КВбм, КВу, КВін — обсяг капіталовкладень у певному році відповідно у капітальне будівництво, модернізацію, технічне переозброєння, реконструкцію, розширення виробництва, будівельно-монтажні роботи, устаткування, інструменти та інвентар.

Аналіз капіталовкладень здійснюється також за такими показниками:

норма нагромадження (Nn):

; (6.17)

капіталовіддача (kкв):

; (6.18)

приростна капіталомісткість (kкм):

. (6.19)

Приріст обсягу будівельно-монтажних робіт може здійснюватись як у результаті зростання основних засобів (ΔБМо.з), так і в результаті зміни фондовіддачі (ΔБМфв):

ΔБМо.з = (ОЗt – ОЗб) · ФВб; (6.20)

ΔБМфв = (ФВt – ФВб ) · ОЗ (6.21)

де ОЗt, ОЗб — вартість основних засобів відповідно у базовому та t-му роках; ФВt, ФВб — фондовіддача в базовому та t-му роках;

Ефективність капіталовкладень. На рівні національної економіки використовується статичний підхід для визначення загаль­ної економічної ефективності капітальних асигнувань (6.22)—(6.24):

; (6.22)

; (6.23)

; (6.24)

де Ез, Еі, Еj — загальна економічна ефективність капіталовкладень відповідно в цілому по економіці, по галузі і та по регіону j; ΔΒΒΠ, ΔΒΒΠі, ΔΒΒΠj — приріст ВВП в цілому, частка приросту ВВП галузі і та регіону j.

Існує інше визначення ефективності капіталовкладень як мінімально припустимого чистого прибутку з кожної вартісної одиниці капітальних асигнувань [22, с. 189]. При цьому чистий прибуток включає амортизацію і не враховує податки, плату за кредит, страхові, рентні платежі тощо.

На основі показника загальної ефективності розраховують період окупності капіталовкладень — кількість років, протягом яких капітальні витрати окуповуються (Ток):

. (6.25)

У світовій практиці більш поширеним є підхід до оцінки ефек­тивності капіталовкладень з урахуванням фактора часу. Він полягає у порівнянні дисконтованих доходів та капітальних витрат і показує доцільність останніх, якщо вони менші, ніж доходи. За таким підходом існують багато методів оцінки, але найбільш відомими є методи чистої теперішньої вартості (NPV) та внутріш­ньої норми дохідності (ІRR).

Чиста теперішня вартість капіталовкладень (NPV) являє собою різницю між теперішніми вартостями доходів і витрат, тобто:

; (6.26)

де Dt — доходи в році t; КВt — капітальні витрати в році t; і — відсоткова ставка дисконту (коефіцієнт дисконту); Т — період реалізації капіталовкладень, для якого розраховується ефективність.

Капіталовкладення ефективні, якщо NPV > 0, і збиткові, якщо NPV < 0.

Метод внутрішньої норми дохідності (IRR) надає можливість порівняти розрахункову норму ефективності з мінімально можливою, тобто такою нормою дисконту, за якою чиста теперішня вартість дорівнює нулю (NPV = 0) або дисконтований прибуток дорівнює початковим капіталовкладенням:

(6.27)

або

. (6.28)

Показники IRR використовуються для визначення доцільності кредитування. Якщо внутрішня норма дохідності перевищує відсоткову ставку на капітал, то кредитування вважається прибутковим та доцільним. І навпаки.

На ефективність капіталовкладень впливають різні чинники, до основних з яких належать: капіталовіддача, фондовіддача, лаг капітальних вкладень, структурні зрушення в економіці.

Капіталовіддача насамперед залежить від продуктивності праці, отже відбиває впровадження досягнень науково-техніч­ного прогресу у виробництво. Чим вище капіталовіддача, тим менше, за інших рівних умов, потреба у капіталовкладеннях для створення одиниці приросту ВВП.

Фондовіддача — показник ефективності використання основ­них засобів. Зі зростанням фондовіддачі потреба у додаткових капіталовкладеннях зменшується, вони більш ефективно використовуються. І навпаки.

Лаг капітальних вкладень — запізнення віддачі поточних асигнувань. У кожному періоді частка приросту ВВП буде забезпечена основними виробничими засобами, створеними капіталовкладеннями попередніх періодів. Зменшення лага капітальних вкладень позитивно вплине на їх ефективність.

Структурні зрушення в економіціпрогресивні структурні зрушення, які потребують прискорення впровадження науково-технічних досягнень, підвищують капітало- та фондовіддачу і позитивно впливають на ефективність капіталовкладень.

Оцінка інвестиційної привабливості галузей та регіонів. Оцінка інвестиційної привабливості галузей здійснюється за синтетичними та аналітичними показниками. До синтетичних показників належать:

  • прибутковість галузі;

  • перспективність розвитку галузі;

  • інвестиційні ризики.

Кожна група цих показників охоплює ряд аналітичних, які мають рангові значення і визначають у кінцевому підсумку вагомість синтетичного показника.

Так, рівень прибутковості галузі характеризується такими аналітичними показниками:

  • прибутковість активів, тобто співвідношення суми балансового прибутку підприємств галузі до суми всіх активів у використанні;

  • прибутковість власного капіталу підприємств галузі за умови наявного галузевого фінансового лівериджу — співвідношення суми балансового прибутку підприємств галузі до суми власних активів;

  • прибутковість реалізованої продукції — співвідношення суми прибутку від реалізації до обсягу реалізації продукції підприємств галузі.

Перспективність розвитку галузі аналізується за показниками:

  • вагомість галузі в економіці країни — частка продукції галузі у ВВП;

  • кількість зайнятих у галузі;

  • забезпеченість перспектив зростання власними фінансовими ресурсами (визначається обсягом та вагою капіталовкладень за рахунок власних джерел фінансування, часткою власного капіталу в загальній сумі активів);

  • ступінь державної підтримки розвитку галузі — обсяг державних (централізованих) капіталовкладень, податкові та експортні пільги;

  • розвиток науково-технічної та сировинної бази галузі, який вимірюється на основі експертних оцінок.

Під час оцінки рівня інвестиційних ризиків враховуються такі аналітичні показники:

  • рівень конкуренції в галузі;

  • рівень інфляційної стійкості продукції галузі, який характеризується співвідношенням індексів цін у динаміці на основні види продукції галузі та загального індексу цін по економіці в цілому;

  • соціальна напруга галузі, яка визначається співвідношенням рівня заробітної плати працюючих у галузі до середнього рів­ня заробітної плати в країні.

Методологічні принципи визначення інвестиційної привабливості регіонів України розроблено компанією «Омета-Інвест» і викладено у статтях Ю. Болейко та Д. Гамалія.

Для аналізу інвестиційної привабливості регіонів у методиці, запропонованій у згаданих матеріалах, застосовуються такі узагальнюючі показники:

  1. рівень загальноекономічного розвитку регіону;

  2. рівень розвитку інвестиційної інфраструктури;

  3. демографічна характеристика регіону;

  4. рівень розвитку ринкових відносин і комерційної інфраструктури;

  5. рівень криміногенних, економічних та інших ризиків.

Оцінка кожного узагальнюючого показника ґрунтується на використанні аналітичних показників. Шляхом їхнього підсумовування визначається рангове значення кожного досліджуваного регіону.

Перший узагальнюючий показник включає такі аналітичні:

  • частка продукції регіону у ВВП країни;

  • обсяг промислової продукції на душу населення;

  • рівень самозабезпеченості регіону основними продуктами харчування на душу населення;

  • середній рівень заробітної плати працюючих у регіоні;

  • середній рівень заощаджень на душу населення;

  • обсяг капіталовкладень на душу населення;

  • частка централізованих капіталовкладень у загальному їх обсязі;

  • обсяг науково-технічних робіт на душу населення;

  • темпи зміни промислового виробництва;

  • кількість промислових підприємств у регіоні;

  • частка збиткових підприємств у загальній їх кількості в регіоні;

  • прибуток у розрахунку на одне промислове підприємство.

Другий узагальнюючий показник охоплює такі аналітичні:

  • кількість підрядних будівельних компаній і фірм усіх форм власності;

  • обсяг місцевого виробництва основних видів будівельних матеріалів;

  • густота залізниць на 1000 км2 території;

  • густота автомобільних шляхів із твердим покриттям на 1000 км2 території.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]