Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хімсклад кобилячого молока.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
281.09 Кб
Скачать

10. Джерела забруднення молока мікроорганізмами.

При отриманні, обробці, зберіганні молока в нього потрапляють мікроорганізми. Уникнути їх повного потрапляння в молоко практично неможливо. Джерел зараження молока багато, основні з них наступні.

Вим’я кобили – головне джерело бактеріологічного забруднення молока. Якщо перед доїнням вим’я не підмивають і не протирають насухо, то в молоко потрапляє велика кількість мікробів.

Місткість мікробів в молоці в залежності від способу обробки вимені.

Спосіб обробки

Кількість мікробів в 1 мл молока

Мінімальне

Максимальне

Середнє

Без обробки

28

4000

1220

Обмивання:

Кип’яченою охолодженою водою

17

3490

280

0,5%-вим розчином хлораміну

6

3200

265

1%-вим розчином хлораміну

1

2000

40

Обмивання вимені, проведене з додаванням до води дезінфікуючих речовин, знижує в середньому більш ніж в 30 разів кількість мікробів в молоці.

Після обтирання вимені 4 – 5 кобил рушник забруднюється, тому його необхідно змінювати. Воду у відрі змінюють після підмивання 2 – 3 кобил.

На доїльних установках, а також при доїнні в стійлах після підмивання вимені для його витирання використовують про дезинфікуючі серветки. Для дезінфекції серветок треба мати два сосуди, в кожен із яких перед доїнням наливають 10 л води, вносять 15 – 20 г хлораміну або 25 г трозіліну, розмішують і поміщують 6 – 8 серветок. Перед витиранням вимені витягнуту із сосуду серветку віджимають. З початку беруть серветку із одного сосуду, а коли розчин стане брудним, використовують серветки з іншого сосуду, а в першому розчин змінюють на новий.

У вхідному отворі соска утворюється бактеріальна пробка, тому в перших струнках молока в 40 раз більше бактерій, ніж в останніх. Так, в 1 мл молока перших порцій знаходиться 16000 бактерій, в середніх – 480, а в останніх – 360. В зв’язку з цім першу струнку молока треба здоювати в окрему посудину.

Таке молоко краще за все використовувати в корм молодняку після передчасного знезараження. Здоювання в окрему посудину перших струнок молока має велике практичне значення: по ним можна установити початок захворювання кобил. Хворих кобил доять в останню чергу, а молоко від них не можна змішувати із загальним.

Шкіра та волосяний покрив тварини, забруднені частинами навозу, пилом, в яких знаходяться мільярди бактерій, є серйозним джерелом обсіменіння молока мікрофлорою необхідно регулярно чистити тварин.

Повітря скотного двору. У повітрі після прибирання приміщення або роздачі корму знаходиться багато пилу, на частинах яких концентруються мікроорганізми. При осадженні пилу разом з ним потрапляють в молоко мікроорганізми. Тому доїть корів необхідно до роздачі сильно запиленого корму та прибирання приміщень або через 1 – 1,5 год після цього. Приміщення повинно мати гарну вентиляцію та провітрюватись.

Молочний посуд, фільтруючі матеріали та апаратура – все це може бути джерелом забруднення молока, якщо не проводять їх ретельного миття та дезінфекції. Ватні фільтри, які використовуються для фільтрування молока, викидують; марлеві або синтетичні прополіскують в чистій воді, а потім в миючому та дезінфікуючому розчинах або кип’ятять.

Особливо ретельно треба слідкувати за чистотою фляг, молокомірів, металічного обладнання, інвентарю. В молочному посуді не повинно залишатись промивних вод, в якій могуть розвиватись бактерії, флюорисцентні бактерії, розкладаючих молочний жир.

Корм може бути джерелом обсіменіння молока при недотримання санітарно-гігієнічних правил приготування та роздачі його. Крім того, при згодовування коням великої кількості таких кормів як барда, жом, спостерігаються погіршення стану ШКТ, кал стає більш рідкий в результаті чого виникає вірогідність зараження молока мікрофлорой.

Комахи. Серед комах найбільш розповсюджені на скотному дворі мухи. Для боротьби з ними використовують хімічні засоби, установлюють металічні сітки на вікнах.

Підстилка може стати джерелом забруднення молока маслянокислими та гнилісними бактеріями. Тому брудну підстилку необхідно своєчасно прибирати із скотного двору та замінювати свіжою; не можна допускати попадання в молоко частин підстилки.

Обслуговуючий персонал – оператори машинного доїння, отримувачі молока та інші особи, які стосуються до молока, - повинні слідкувати за чистотою рук, взуття та одежі.

В молоко можуть попадати та хвороботворні бактерії. Молоко, яке містить такі бактерії, небезпечне для людей, так як токсини, які утворюються при розвитку в ньому бактерій, які не руйнуються при обробці, можуть привести до травного отруєння. Відомі випадки утворення епідемій через молоко. Тому з метою охорони здоровя населення в законодавчому порядку установлені особливі правила отримання та обробки молока від хворих тварин, ДСТУ на молоко та молочні продукти.

Загальними хворобами для людини та тварин є бруцельоз, туберкульоз, ящур, сибірка. Через молоко розповсюджуються такі хвороби, як паратиф, дизентерія, тиф та ін. Тому працівники тваринництва періодично повинні періодично проходити медичний огляд.

Таким чином, в молоці можуть знаходитися як корисні (молочнокислі) так і шкідливі (збудники ящура, бруцельоза, туберкульоза ) для здоровя людини бактерії. Джерел зараження молока багато; знаючи це, зооінженер повинен вести роботу по попередженню попадання мікроорганізмів в молоко та особливо інфекційних.

Мікрофлору молока умовно можна розділити на первинну та вторинну. Під первинною мікрофлорою розуміють ту, яка потрапляє в молоко з різних джерел, а під вторинною – яка утворюється при розмноженні первинної мікрофлори. Кількість вторинної мікрофлори залежить від кількості первинної мікрофлори, від температури молока та умов зберігання. [7]