Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хімсклад кобилячого молока.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
281.09 Кб
Скачать

11.Висновок

На жаль на сьогоднішній день тенденції розвитку молочного конярства в Україні досить слабкий . Але перспективи на його розквіт все ж таки лишаються. Молочна продуктивність кобил може набрати оборотів при правильному бізнесовому підході до молочної продукції кобил та при направленні її в правильне споживче русло. Продуктом переробки кобилячого молока є кумис.

Кумис – продукт бродіння кобилячого молока під впливом особливої закваски, про ходячого при особливих умовах температурного режиму та аерації. В результаті бродіння виходить напій солодкуватого смаку та своєрідного аромату. Закваска складається із живих мікроорганізмів молочнокислих бактерій (Lactobactericum bulgaricum) та кумисних дріжджів (Torulapsis kumus). Від складу молока, закваски та способу приготовлення залежать як фізичні властивості кумису, так і хімічного його складу, а ще у великій кількості – поживні та лікувальні його переваги.

На даний момент молочна продуктивність кобил використовується в такому чині. Кобил, призначених для репродукції коней мясного напряму продуктивності, використовують для виробництва кумису.

У кобилячому молоці більше легкозасвоюваних альбумінів і глобулінів, пептонів та амінокислот, проте менше жиру й білка. Молочного цукру в ньому на 20% більше, а вітамінів, особливо вітаміну С, у 5 – 10 разів більше ніж у коров’ячому молоці. Кобили за молочною продуктивністю навіть переважають велику рогату худобу мясного напряму. Від кобили за добу можна одержати 10 – 24 кг молока, 50 – 70% якого висисає лоша, а решту видоюють. Найвища продуктивність у віці 7 – 12 років, доять не раніше як за 30 – 40 діб після тереблення. Молоко утворюється цілодобово, але через те, що мала молочна цистерна, його доять часто й процес молоковіддачі триває від 40с до 2хв.[1,8]

На мою думку підвищити молочну продуктивність коней в Україні можна за рахунок основного його продукту переробки – кумису. А саме просуваючи його лікувальні та оздоровчі властивості. При правильному економічному підході та професійному ставленні до цього питання можна досягти не абиякого успіху та результатів у цій галузі АПК.

12. Список використаної літератури

1. Гігієна тварин /М.В Демчук, М.В. Чорний, М.П. Високос, Я.С. Павлюк

– К.:Урожай 1996 – 292-293с.

2. Журнал «ветеринарна медицина України » травень 1998 стр. 46

3. Інтернет сайт : www.vikipedia.ua

4. Молочное дело. Учебное пособие для студентов/ Н.В. Барабанщиков 1983

- М. «Колос».13-16стр

5. Конярство: Підручник/ Б.М.Гопка –К. Вища освіта 2004р.270-277стр.

6. Молоко і молочні продукти / М.І. Машкін – К. Вища освіта 1996р. 198стр.

7. Контроль качества молока на фермах/ Н.В. Барабанщиков – М. Агропромиздат 1986 132-136 стр.

8. Інтернет сайт : www.minagro.kiev.ua.

14