Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Свинарник.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
224.77 Кб
Скачать

1.Вплив хімічного складу грунту на корми і здоров’я сільськогосподарських тварин.

Грунт значною мірою впливає на здоров'я сільськогосподарських тварин. Залежно від хімічного складу і характеру грунту змінюється рослинність місцевості, хімічний склад кормів рослинного походження.

Грунт складається з мінеральних, органічних і органо-мінеральних речовин.

У складі грунтів знайдені майже всі відомі хімічні елементи, які знаходяться в грунтах в різних з'єднаннях.

Алюміній. Знаходиться в грунті у складі первинних і вторинних мінералів у формі органо - мінеральних комплексів і в поглиненому стані (в кислих грунтах).

В кислому середовищі (рН<5) гідроокис алюмінію стає більш рухомим і алюміній з'являється в грунтовому розчині у вигляді ионовAl(OH)2+, що негативно позначається на зростанні рослин.

Залізо. Елемент, необхідний для життя рослин, без нього не утворюється хлорофілу. В грунтах воно зустрічається у складі первинних і вторинних мінералів-силікатів, у вигляді гідроокисів і окислів, простих солей, в поглиненому стані, а також у складі органо-мінеральних комплексів.

Підвищена розчинність з'єднань заліза пригноблює рослини. На грунтах нейтральних і лужних з яскраво вираженими окислювальними процесами рослини можуть випробовувати недолік заліза, що зовні виявляється як хлороз.

Азот. Входить до складу всіх білкових речовин, міститься в хлорофілі, нуклеиновых

кислотах, фосфатидах і багатьох інших органічних речовинах живої клітки.

Основна маса грунтів зосереджена в органічній речовині. Кількість азоту

знаходиться в прямій залежності від вмісту в грунті органічної речовини, і,

раніше всього гумусу. В більшості грунтів цей елемент складає одну

сорокову - одну двадцяту гумусу. Накопичення азоту в грунті обумовлено біологічною акумуляцією його з атмосфери. Азот доступний рослинам головним чином у формі амонія, нітратів, нітриту, який утворюється при розкладанні азотних органічних речовин. Нітрит практично не міститься в грунті. Аммонійний і нітратний азот - основна форма азотних з'єднань, якими харчуються рослини.

За змістом в рослинах він займає перше місце з елементів живлення, одержуваних з грунту. Тому висока потреба рослин в азоті вимагає поповнення його запасів в грунті.

Фосфор. Входить до складу багатьох органічних сполук, без яких не можлива життєдіяльність організмів.

Сіра. Входить в білкові речовини, ефірні масла. Потреба рослин в ній невелика, звичайно менше ніж у фосфорі. Біологічна акумуляція сірки у верхніх горизонтах грунту залежить від умов грунтоутворення. Звичайно в грунтах міститься достатня кількість сульфатів для задоволення потреб рослин в сірці.

Калій. Здійснює важливі фізіологічні функції в організмах. Споживається рослинами у великих кількостях, особливо такими культурами як картопля, трави. Валовий вміст калія в грунтах відносно високий. В грунтах важкого механічного складу воно складає 2% і більш. Значно менше калія в легких грунтах. За наявності значної частки калія в малодоступній формі рослини випробовують в ньому недолік.

Кальцій і магній. Кальцій і магній необхідні елементи живлення рослин. Їм належить, також як і калію, важлива фізіологічна роль. Магній входить до

складу хлорофілу. Кальцій має велике значення в створенні сприятливих для

рослин фізичних, физико-хімічних і біологічних властивостей грунту. Рослини звичайно не випробовують недоліку в кальції і магнії, проте багато грунтів потребують вапнуванні або гіпсуванні в цілях поліпшення їх властивостей.

Недолік кальцію для живлення рослин можна чекати в солонцеватых грунтах, де надходження цього елемента в рослини сильно затримується присутністю значної кількості поглиненого натрію. Недолік магнію виявляється в дерново-підзолистих піщаних і супіщаних ґрунтах.

Від нестачі чи надлишку певних елементів у грунті залежить їх кількість у рослинах, які ростуть на цьому ґрунті.

Мінеральні речовини містяться в організмі тварин в невеликій

кількості і беруть участь в найважливіших функціях. Мінеральні речовини не

перевищують 0,7% маси тіла. Вони підрозділяються на макроелементи (кальцій, фосфор, натрій, калій і магній) і мікроелементи (залізо, цинк, мідь, марганець, йод, кобальт і селен).

Макроелементи підтримують в організмі кислотно-лужну рівновагу, регулюють осмотичний тиск в клітках і тканинах; регулюють нервову провідність і скоротливу функцію м'язів; входять до складу кісток і зубів і т.д. Більшість мікроелементів входить до складу металлоферментов і контролюють більшість біохімічних реакцій в організмі. Крім того, йод входить до складу гормонів щитовидної залози, залізо - до складу гемоглобіну і миоглобина, а кобальт входить до складу вітаміну В12. При нестачі фтору виникає карієс зубів, при надлишку фтору - флюороз, молібдену - молібденова подагра, а нестача йоду погано впливає на функцію щитовидної залози. Якщо споживання мінеральних речовин з кормом перевищує необхідний рівень, то це може приводити до порушення всмоктуваності різних елементів і виникнення численних захворювань.

Таблиця 1. Вплив недостатності або надлишку мінеральних речовин на організм тварин.

Мінеральні

речовини

Дефіцит

Надлишок

Кальцій

Кульгавість, пошкодження скелета, крихкість кісток.

Зменшення зростання, пригноблення функції щитовидної железы,метеоризмы,нарушается всмоктування інших мінеральних речовин.

Фосфор

Пошкодження скелета, кульгавість, крихкість кісток, анорексія.

Сприяє дефіциту кальцію в організмі і знижує його всмоктування в кишечнику.

Калій

Слабкість, зниження м'язового тонусу, паралічі.

Зустрічається дуже рідко.

Натрій

Збочення апетиту, зниження швидкості росту.

Сприяє виникненню серцево-судинних і ниркових захворювань.

Магній

Уповільнення зростання, конвульсії, кальцифікація м'яких тканин, порушення розвитку скелета

Сприяє виникненню сечокам'яної хвороби, циститу і діареї

Залізо

Залізодефіцитна анемія, зниження зростання тварин

Зустрічається рідко

Цинк

Анорексія, уповільнення зростання, пошкодження шкірного і шерстного покриву, порушення розвиток семенников, погане загоєння ран

Зустрічається рідко

Мідь

Уповільнення зростання, анемія, крихкість скелета, збочення апетиту, депігментація шерсті

Зустрічається рідко

Марганець

Порушення репродукції, пошкодження скелета, збільшення суглобів, остеопороз

Зустрічається рідко

Селен

Беломишечная хвороба, міокардіопатія, порушення скелета

Зустрічається рідко

Йод

Захворювання щитовидної залози і ін.

Зустрічається рідко

У зв'язку з науково-технічним прогресом значно зросло забруднення грунту екзогенними хімічними і радіоактивними речовинами, які містяться в викидах в атмосферу та інших відходах промисловості, електростанцій, транспорту. Важливим джерелом забруднення грунту стали стійкі пестициди, які використовуються у сільському і лісовому господарствах. Впливають на природний хімічний склад грунту і мінеральні добрива. Мігруючи з грунту в середовища, які контактують з ним, екзогенні хімічні речовини через рослинні корма можуть впливати на організм і здоров'я тварин.