Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовая по клинической диагностике.docx
Скачиваний:
84
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
1.91 Mб
Скачать
    1. Дослідження видимих слизових оболонок

Дослідження видимих слизових оболонок проводилося за допомогою огляду, при цьому були досліджені слизові оболонки рота, носа, піхви і кон'юктива.

Слизову оболонку носа оглядали піднявши голову тварини вгору, при цьому не було виявлено жодних порушень – колір оболонки блідо рожевий, механічні ушкодження відсутні.

Для дослідження кон'юктиви накладали великий палець однієї руки на верхню повіку, а другої - на нижню, і, натискуючи на нижню повіку, відтягували уверх верхню. Виявлено, що колір кон'юктиви червоно-рожевий, тобто відповідає фізіологічній нормі. Порушення цілісності кон'юктиви також виявлено не було.

Для дослідження ротової порожнини знадобилось відкривати її із застосовуванням тасьми – одну накладали на верхню щелепу, а іншу на нижню. Виявлено, що слизова оболонка рота, ясен, піднебіння та нижньої частини язика має блідо-рожевий колір, помірно волога, що наближено до норми.

Рис.1. Дослідження еластичності шкіри

Для дослідження слизової оболонки піхви вказівним і великим пальцями розширюють статеві губи. Слизова оболонка має також блідо-рожевий колір, тобто знаходиться в нормальному стані.

    1. Дослідження поверхневих лімфатичних вузлів і судин.

Лімфатичні вузли у свиноматки досліджували пальпацією і лише заглоткові, оскільки інші у дорослих тварин не промацуються. Вони знаходяться в нормі, не збільшені, гладенькі, рухомі, не болючі, щільні, добре відмежовані від навколишніх тканин. Температура шкіри над лімфовузлами не відрізняється від температури поряд розміщеної ділянки. Дані обстеження свідчать, що патологічний процес в них відсутній.

  1. Дослідження окремих органів і систем.

    1. Дослідження серцево-судинної системи.

      1. Дослідження серця.

Для дослідження ділянки серця були застосовані такі загальноклінічні методи діагностики як огляд, пальпація, перкусія і аускультація.

Спочатку проводилась перкусія: топографічна – для визначення перкусійних меж серця; порівняльна – для визначення характеру звуку, та перкусія болючості в ділянці серця. За допомогою топографічної перкусії серця визначили його верхню і задню перкусійні межі – верхня межа серця розташовується на рівні лопатково-плечового суглобу, задня доходить до 6-го ребра. При цьому болючості ділянки перкусії серця виявлено не було.

Серцевий поштовх у свиноматки визначали за допомогою огляду і пальпації, визначали його місце, силу і поширеність. Огляд починали спочатку з лівої, потім переходили на праву сторону в області 4-5-го міжреберних проміжків безпосередньо за анконеусами дещо вище ліктьового відростку або на 5-7 см нижче лінії лоптако-плечового суглобу. Свиноматка здорова, серцевий поштовх відчувається добре на невеликій ділянці, приблизно 2-4 см2. Пальпацією болючості, посилення або послаблення серцевого поштовху, контактних шумів (тремтіння грудної порожнини або тертя) виявлено не було.

Аускультацію проводили інструментальну, за допомогою фонендоскопа. Вона проводилась на тварині у стоячому положенні у пунктах найкращої чутливості – зліва та справа в ділянці 3-5-го міжреберних проміжків у нижній третині грудної клітки (нижче лінії плечового суглобу).

Аускультацією було виявлено два чітко виражені постійні тони – перший(систолічний) і другий(діастолічний). Перший тон – систолічний – сильніший ніж другий, довший за тембром і на кінці протяжніший. Другий тон – діастолічний – має клапанне походження, він коротший, вищий, чіткіший і на кінці обривистий. Обидва тони дещо приглушені. Сторонніх звуків, тобто шумів, при вислуховуванні не виявлено.

Рис.2. Аускультація ділянки серця