Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовая по клинической диагностике.docx
Скачиваний:
84
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
1.91 Mб
Скачать
      1. Дослідження периферичних судин

Досліджували найбільші поверхнево розміщені судини, особливо звертали увагу на їх наповнення і напругу стінок, а також на артеріальний і венозний пульс. Дослідження проводили оглядом і пальпацією.

Дослідження коливань стінок артерій, тобто артеріальний пульс, проводили на стегновій артерії у паховій області, в той же час визначаючи його частоту, ритм і якість. Частота пульсу становила 75 ударів/хвилину, що відповідає нормальному стану. Ритм пульсу був встановлений відповідно як ритмічний – правильне і послідовне чергування пульсових ударів однакової сили і пауз між ними; за величиною і формою пульсової хвилі – відповідно середній та помірний. Артеріальна стінка еластична, артерії середнього наповнення.

При дослідженні вен основну увагу звертали на наповнення вен та венний пульс. Ступінь наповнення вен спостерігали за рельєфністю підшкірних вен голови та кінцівок. Особливості венного пульсу досліджували за яремною веною. Венний пульс визначали стискуванням яремної вени в середній третині шиї, при цьому периферична ділянка наповнюється кров'ю і коливання стінки вени зникають. Його визначили як негативний (фізіологічний).

    1. Дослідження дихальної системи

      1. Дослідження дихальних рухів.

Дослідження дихальних рухів включає визначення частоти та глибини дихання, типу й ритму дихання, симетричності дихальних рухів, наявності задишки.

Частоту дихання встановили шляхом підраховування кількості рухів грудної і черевної стінки за 1 хвилину; вона становила 17 дихальних рухів за хвилину. Дихання рівномірне, глибоке, задишка відсутня.

Тип дихання визначили оглядом тварини збоку, за ступенем участі в акті дихання грудних і черевних м`язів, і встановили що у даної тварини він грудочеревний, або змішаний, тобто інтенсивність дихальних рухів грудної клітки та черевної стінки майже однакова.

Симетричність дихальних рухів визначали за екскурсією грудної клітки – грудна клітка здійснює рівномірні і симетричні з обох боків рухи; ритм дихання характеризується правильним і регулярним чергуванням фаз вдиху і видиху та відповідною тривалістю їх. Тривалість вдиху і видиху майже однакова.

      1. Дослідження переднього відділу

Дослідження переднього відділу дихальної системи проводиться оглядом, при цьому звертають увагу на витікання за носа, видихуване повітря, крила носа, ніздрі та слизову оболонку носа. Витікання за носа відсутнє, видихуване повітря запаху не має.

При дослідженні п`ятачка та ніздрів особливу увагу звертали на їхні контури. Набряків і новоутворень не виявлено, крила носа симетричні.

Слизова оболонка носа блідо-рожева, без ушкоджень, новоутворення або висипи не спостерігаються.

Дослідження верхньощелепної та лобної пазух здійснювали за допомогою огляду, пальпації та перкусії. Оглядом і пальпацією встановили симетричність лицевої частини черепа, цілісність і потоншення кісток, чутливість, температуру та болючість – вона симетрична, кістки не деформовані, болючість в цій ділянці відсутня, температура відповідає загальній температурі тіла. Перкусію додаткових лицевих пазух проводили безпосередньо обушком перкусійного молоточка, при цьому вислуховувався своєрідний притуплений тимпанічний (коробковий) звук, що відповідає нормальному стану.

Рис.3. Пальпація лобних пазух