Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовая по клинической диагностике.docx
Скачиваний:
84
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
1.91 Mб
Скачать
    1. Дослідження системи травлення.

      1. Дослідження приймання корму та води

Дослідження проводять методом спостереження за твариною. Спостерігаючи за нею, можна зробити висновок, що апетит нормальний, смак не спотворений; збільшення або зменшення спраги не відмічається. Також не спостерігається блювота та відрижки.

Процес ковтання проходить безболісно, так само як і акт пережовування. Пережовування супроводжується чавканням, що є характерним для свиней.

Рис.5. Приймання твариною води

      1. Дослідження рота, органів ротової порожнини та слинних залоз.

Дослідження рота починали із зовнішнього огляду, звертаючи увагу на стан губ і щік, правильність стуляння ротової щілини, наявність слинотечі, свербіжу, слинотечі й мимовільних рухів губами.

У свиноматки рот закритий, губи стиснуті, витікань із порожнини рота не спостерігається. Мимовільні рухи губами також відсутні.

Дослідження ротової порожнини здійснювали після відкривання рота без застосування інструментів – руками відтягували губи. У ротовій порожнині досліджували стан слизової оболонки, язика, зубів, запах із рота, вміст ротової порожнини. При обстеженні було виявлено що слизова оболонка блідо-рожевого кольору, помірно волога.

Дослідження язика здійснювали оглядом і пальпацією, звертаючи увагу на наявність нашарувань, цілісність, розмір, щільність, рухливість. Нашарування на язиці відсутні, він достатньо зволожений, цілісність не порушена. Розмір язика звичайний, без будь-яких перешкод вміщується в роті.

Прикус у свині нормальний, зуби білі, цілісні, але не вистачає правого ікла. Слинотеч з ротової порожнини не спостерігалося.

Дослідження слинних залоз проводили оглядом і пальпацією. При огляді звертали увагу на положення голови та процес ковтання. Залоза не напухла, тому положення голови звичайне, не витягнуте, акт ковтання проходить безболісно. Пальпацією встановлювали болючість, ущільнення, наявність вогнищ розм`якшення. Слинні залози в нормі, болючості та інших патологічних явищ в цій ділянці не відмічається.

      1. Дослідження глотки та стравоходу.

Глотку досліджували оглядом і зовнішньою пальпацією. Під час зовнішнього огляду звертали увагу на положення голови і шиї, конфігурацію ділянки глотки та верхньої ділянки яремного жолоба. Положення голови та шиї у тварини фізіологічне, тобто відповідає нормі, що свідчить про відсутність патологічних явищ в цій ділянці. Чутливість глотки досліджували методом зовнішньої пальпації, при чому вона поступово здавлювалася пальцями обох рук, поставленими перпендикулярно до поверхні шиї в ділянці яремної вени (її переднього краю), за гілками нижньої щелепи ледь вище гортані. При пальпації відчувався тонкий прошарок тканин, тварина поводила себе спокійно, що свідчить про те що запальні процеси, ущільнення та болючість в ділянці глотки відсутня. Наявність сторонніх предметів у глотці не відмічається; акт ковтання проходить без явищ болючості, тобто функція ковтання не порушена.

Стравохід досліджували також оглядом і пальпацією, але тільки шийну його ділянку, оскільки в грудну порожнину він переходить в ділянці 5-го шийного хребця, спочатку перемежовуючи на лівий бік трахеї. Оглядом в ділянці лівого яремного жолоба стравоходу патологічних явищ не відмічається, що свідчить про нормальну прохідність його, відсутність закупорень кормовими масами. Збільшення стравоходу не спостерігається, рухи при проходженні корму хвилеподібні.

Пальпацію стравоходу проводили обома руками – ліву накладали на правий яремний жолоб, а кінцями пальців правої руки прощупували стравохід вздовж лівого яремного жолоба до входу його в грудну порожнину. При пальпації увагу звертали на виявлення болючості, закупорення сторонніми тілами, нагромадження кормових мас. Даних патологій в ділянці пальпації виявлено не було.